2023.03.30., csütörtök - ZalánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tesztmanőverek a dombokon

2022. április 20. szerda, 17:01
Szerző és fotó: A.L.
Fékrendszerek, járműstabilizáló és visszagurulás-gátló rendszerek vizsgálatát teszi lehetővé a dombok pályaelem a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, amely hét különböző meredekségű, 5 és 30 százalék közötti emelkedőkből és egy különálló visszatérő útvonalból áll.

A lejtőn vagy emelkedőn való elindulás, megállás tesztelésére is alkalmas

Vigh László országgyűlési biztos, a járműipari tesztpálya miniszteri biztosa mutatta be ezt a mesterségesen kialakított különleges pályaelemet a sajtó munkatársainak. Az 5, 12, 18 és a 25 százalékos emelkedőkön beépített kerámiafelület is van, amelyhez sávonként vezérelhető vizező rendszer is tartozik. A kerámia felületek vizezésével a vizes vagy jeges utat lehet szimulálni. A dombok pályaelemen különböző tesztmanővereket lehet végezni: a járművezetők számára nehezen kezelhető körülmények közötti elindulást, illetve gyorsítást segítő, például a kipörgésgátló rendszereket lehet vizsgálni. Alkalmas a hajtásláncot vezérlő elektronika tesztelésére, továbbá a lejtőn vagy emelkedőn való elindulás, megállás tesztelésére kis és nagy sebesség mellett, illetve gyorsítva vagy lassítva.

A fékrendszerek, járműstabilizáló és visszagurulás-gátló rendszerek viselkedésének elemzésére a kerámia felületeken olyan helyzet is kialakítható, amelynél a jármű egyik nyomvonala, kereke az aszfalton, míg a másik a vizes, vagy jeges kerámia felületen áll.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK