2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

11. Lúdvércűzés Valkonyán

2022. szeptember 27. kedd, 12:26
Szerző és fotó: Nemems Norbert
Valkonya a világ zajától elzártan, erdővel borított lankás dombok közt fekvő 66 fős zsákfalu. A zalai dombvidék ékszere ad helyet a télen nyáron üzemelő kicsit „szocreál”, de közkedvelt turistaháznak, amit a régi falusi iskolából alakítottunk át még a 1990-es évek elején. Tavaly megszépült a közösségi térként is működő ingatlan és van az épülő-szépülő kisközségben egy kedves haranglábunk is. Nálunk nincs kocsma, bolt, iskola, óvoda, van viszont egy jól működő falugondnoki szolgálat, melynek segítségével sokaknak megoldott az iskolába és munkába járás, a gyógyszer kiváltás – mesélte Hatala Gábor polgármester, akit a szeptember derekán tartott lúdvércjárás eredetéről kérdeztünk.

– A nyár végi időszakban korábban még gesztenye ünnepet tartottunk, majd több mint egy évtizede jött a lúdvércűzés annak emlékére, hogy a falu egykori tanítója az ötvenes években összegyűjtötte a különféle néphagyományokat, a falu és a környék földrajzi elnevezéseit, különleges nevű helyeit. Az akkori adatszolgáltatók egy-egy elnevezés hátterét is megvilágították. A lúdvérc, az ősi magyar mitológia egyik mitikus lénye, mely a helyi néphagyományban is szélesen elterjedt. Jellemző rá, hogy néha ugyan hasznot hajt, de a gonosz természete miatt, minél hamarabb meg kell szabadulni tőle. Szépapáink és szépanyáink fekete tyúktojásból keltették ki a lúdvércet a hónuk alá téve. A ludvérc, a kiköltésre vállalkozóval ellentétes nemű emberi formát vett föl és arról felismerhető, hogy patája van. Mi, szervezők tréfásan szoktuk azt mondani: mivel kilóg a lóláb, ezért nincs helye egyetlen patásnak sem a közelünkben. Az igaz, hogy az ártó lény szinte minden kívánságát teljesíti gazdájának, de annak az életerejére pályázik. Elűzni őt csak olyan feladattal lehet, amit képtelen végrehajtani. A rostában való vízhordáshoz hasonló teendőkkel való leterheléssel lehet a pusztulását megserkenteni. Az 50-es években barkás ágakat raktak az ablakok és a nyílászárók fölé, hogy nehogy bemenjen a lúdvérc.

– Miként zajlott a kulturális gasztronómiai ünneplés?
– A falunaphoz hasonló családi napon együtt voltunk, beszélgettünk, erősödtek közösségi kapcsolataink. Voltak vidám sportprogramok, kézműves foglalkozások. A helyet és a tűzifát az önkormányzatunk biztosította, a bográcsos főzőverseny, a szakácsviadal ételeit pedig kis csoportokban készítették el az itt élők. A helyi hagyományőrzés ápolását segítendő, nyertünk pénzügyi forrást egy Interreges pályázaton. Nem éttermet nyitottunk, csak a magyar konyha régi, egészséget adó remekeit kóstoltattuk. Kialakítottuk az Ízek utcáját, ahol gasztronómiai bemutató várta az érdeklődőket. Helyi termékek és egészséges, hagyományos alapanyagokra épülő ételek, élelmiszerek kóstolási lehetőséggel egybekötött bemutatóját szerveztük meg. A valkonyai Erdőszéli Pékkuckó és a Ghaurved mustár termékeit is megízlelhették mindazok, akik előtt még ismeretlenek voltak ezen helyi termékek. Mulatságos Intergalaktikus, Szabadstílusú Ludvérctojás hajító bajnokságot is szerveztünk. A házibuli előtt megvolt persze a Ludvércűzés is! Erdei felvonulással, lámpásokkal, a tűz fényével űztük távolra az ártó erőket a falutól.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK