Vezető hírek
11. Lúdvércűzés Valkonyán
– A nyár végi időszakban korábban még gesztenye ünnepet tartottunk, majd több mint egy évtizede jött a lúdvércűzés annak emlékére, hogy a falu egykori tanítója az ötvenes években összegyűjtötte a különféle néphagyományokat, a falu és a környék földrajzi elnevezéseit, különleges nevű helyeit. Az akkori adatszolgáltatók egy-egy elnevezés hátterét is megvilágították. A lúdvérc, az ősi magyar mitológia egyik mitikus lénye, mely a helyi néphagyományban is szélesen elterjedt. Jellemző rá, hogy néha ugyan hasznot hajt, de a gonosz természete miatt, minél hamarabb meg kell szabadulni tőle. Szépapáink és szépanyáink fekete tyúktojásból keltették ki a lúdvércet a hónuk alá téve. A ludvérc, a kiköltésre vállalkozóval ellentétes nemű emberi formát vett föl és arról felismerhető, hogy patája van. Mi, szervezők tréfásan szoktuk azt mondani: mivel kilóg a lóláb, ezért nincs helye egyetlen patásnak sem a közelünkben. Az igaz, hogy az ártó lény szinte minden kívánságát teljesíti gazdájának, de annak az életerejére pályázik. Elűzni őt csak olyan feladattal lehet, amit képtelen végrehajtani. A rostában való vízhordáshoz hasonló teendőkkel való leterheléssel lehet a pusztulását megserkenteni. Az 50-es években barkás ágakat raktak az ablakok és a nyílászárók fölé, hogy nehogy bemenjen a lúdvérc.
– Miként zajlott a kulturális gasztronómiai ünneplés?
– A falunaphoz hasonló családi napon együtt voltunk, beszélgettünk, erősödtek közösségi kapcsolataink. Voltak vidám sportprogramok, kézműves foglalkozások. A helyet és a tűzifát az önkormányzatunk biztosította, a bográcsos főzőverseny, a szakácsviadal ételeit pedig kis csoportokban készítették el az itt élők. A helyi hagyományőrzés ápolását segítendő, nyertünk pénzügyi forrást egy Interreges pályázaton. Nem éttermet nyitottunk, csak a magyar konyha régi, egészséget adó remekeit kóstoltattuk. Kialakítottuk az Ízek utcáját, ahol gasztronómiai bemutató várta az érdeklődőket. Helyi termékek és egészséges, hagyományos alapanyagokra épülő ételek, élelmiszerek kóstolási lehetőséggel egybekötött bemutatóját szerveztük meg. A valkonyai Erdőszéli Pékkuckó és a Ghaurved mustár termékeit is megízlelhették mindazok, akik előtt még ismeretlenek voltak ezen helyi termékek. Mulatságos Intergalaktikus, Szabadstílusú Ludvérctojás hajító bajnokságot is szerveztünk. A házibuli előtt megvolt persze a Ludvércűzés is! Erdei felvonulással, lámpásokkal, a tűz fényével űztük távolra az ártó erőket a falutól.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
80.000 forintért kellett meghalnia - Nyitott porták, nyitott szívek - Tavaszi portanyitogató a Zala-völgyébenTöbb zalaegerszegi helyszínen ültettek fát a VG Kft. munkatársaiVáltozik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólA Fidesz-KDNP frakció a legfontosabb közgyűlési döntésekrőlTojáskeresés sok csokival a Göcseji FalumúzeumbanZalaegerszeg fejlődött a legdinamikusabban 2014-2024 közöttSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokTöbbször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nincs rá ideje -
rovatunk hírei
Írások szerelemről, szőlőrőlFejezetek Zalaegerszeg évszázadaibólLúdláb a Pontházban, krémes a BáránybanAmiről a sírkertek mesélnekSzulejmán újra meghódítja hazánkat?Szüleink, nagyszüleink iskolájaCsaládi dokumentumokat vár a levéltárNemcsak a diktátor, a rendszer is rosszKözel kerülni a tárgyakhozKonzervatív ízlés, könnyed szórakozás top 10
Változik a zalaegerszegi helyi autóbusz-közlekedés április 26-tólNagypénteken is nyitva lesz a zalaegerszegi VásárcsarnokA gyülekezés alapjog: Zalaegerszegen is demonstrált a MomentumA fiúk körében is népszerű a fodrászat, főleg a barberkedésHorváth Csongor festményei az internet előtti kort idézikPörgős évadzárót kínál a Hotel MentholZalai díjazottak a szombathelyi Szezon tavaszi tárlatonÁprilis 14-től gázvezeték rekonstrukciós munkálatok kezdődnek Zalaegerszegen, a Petőfi utcábanSzombaton húsvéti piac lesz Zalaegerszegen, sonkakóstolóvalNémeth Miklós grafikái ihlették a diákok verseit