2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

140 éves a zalaegerszegi Csány-iskola

2024. április 05. péntek, 14:10
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Fennállásának 140. évfordulóját ünnepli a Zalaegerszegi Csány László Technikum. A születésnap apropóján a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben rendeztek ünnepséget, majd azt követően állófogadást.

A „Kerinek” már történelme van

A rendezvényen mindenekelőtt azt a kisfilmet láthatta a közönség, melyet az iskola diákjai készítettek a jeles évfordulóra. A fotókkal gazdagon illusztrált visszatekintésből többek között kiderült, hogy 1874-ben nyílt meg a hatosztályos Zalaegerszegi Polgári Fiúiskola az Iskola-közben. Az intézménybe a népiskola I-IV. osztályának elvégzése után jelentkezhettek a tanulók. A szakmai képzés során, tanfolyam jelleggel a kereskedelmi tárgyak oktatása is itt valósult meg – ez tekinthető tehát az előzménynek. Az 1884/85-ös tanévtől a polgári iskola mellett, „középkereskedelmi” elnevezéssel önálló iskola indult. Ettől a tanévtől datálható a Csány László Közgazdasági Szakközépiskola megszületése.

Az intézmény neve és fenntartója többször változott az évtizedek alatt, sőt később a helyszíne is: 1958-ban költöztek át a mostani helyükre, vagyis a Jókai utcába. A gazdasági képzés mellett a hetvenes években számítástechnikai ágazattal is bővültek. Az intézmény 1984-ben Pro Urbe Emlékérmet vehetett át. A rendszerváltozás után, a piaci igényeknek megfelelően változott a képzési kínálat. 

Az ünnepségen beszédet mondott Németh Andrea igazgató, megköszönve az elődök – az egykori intézményvezetők, tanárok és diákok – évszázados munkáját. Mint fogalmazott, a történelemben 140 év nem nagy idő, de egy város iskolájának életében jelentős mérföldkőnek számít, és a „Kerinek” ma már történelme van. Az elmúlt közel másfél évszázadban, 23 ezer diák és 300 pedagógus munkája emelte az iskola nívóját. A „Csányosok” ma is hisznek a nevelés elveiben, a munka fontosságában, abban, hogy az iskola értek- és kultúrateremtő intézmény. Azért dolgoznak, hogy a diákok kibontakoztathassák képességeiket az itt töltött évek alatt – hangzott el.

A város egyik legrégibb iskoláját köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár. A szónokok az iskola értékteremtő erejére és a pedagógusok felelősségére, közösségért végzett kitartó munkájukra is felhívták a figyelmet. 

A születésnapi rendezvényen a Csány-iskola kórusa, és néhány diákja is fellépett, majd díjátadással zárult az esemény. Az iskola érdekében végzett kiemelkedő munkájukért Csány Plakettet vehettek át az intézmény korábbi munkatársai.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK