2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2022 az avatások éve volt

2022. december 06. kedd, 20:52
Szerző: -pet-; Fotó: -pP-
A sajtó jelenlétében értékelte a 2022-es esztendőt Balaicz Zoltán polgármester a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Prezentációja elején úgy fogalmazott: az avatások és az átadások éve volt 2022. A polgármester felidézte, 2019 volt az utolsó békés, nyugodt esztendő. Azóta a polgármesterek afféle válságmenedzserekké váltak, hiszen előbb a világjárvány okozott nehézségeket, most pedig a háború nyomán kialakult energiaválság nehezíti a mindennapokat.

 Évértékelőt tartott a zalaegerszegi polgármester

Évértékelő beszédében többek között kitért az energiaválság kezelésére, és az ehhez kapcsolódó megszorításokra, a gazdaság- és városfejlesztés legfontosabb kérdéseire, valamint az oktatás, sport, kultúra és környezetvédelem terén elért eredményekre. Elhangzott: az energiaválság 6,6 milliárd forintnyi költségnövekedést jelent az energiaárak terén, emiatt jövőre több rendezvényről lemond a város. Nem lesz például Egerszeg Fesztivál, valamint Vadpörkölt és Borfesztivál. Vannak olyan alapvető közszolgáltatások, melyekből a válság ellenére sem engedhet a város. Ilyen a bölcsődék, óvodák finanszírozása, a gyermekétkeztetés, a szociális ellátás, az orvosi rendelők és idősotthonok fenntartása. A város energetikai korszerűsítésekkel igyekszik takarékos üzemmódra váltani. Ennek jegyében már az idén is több fejlesztésre, intézmény- és épületfelújításra került sor.

A gazdaságfejlesztéssel kapcsolatban elmondta: a munkanélküliségi ráta jelenleg 2,6 százalék. 2014-2022 között 4400 új munkahely létesült. A legnagyobb beruházások továbbra is a ZalaZone Járműipari Tesztpályához kapcsolódnak, ami egy sor másik építkezést is a városba vonzott az elmúlt időszakban. Ezért az innováció és gazdaságfejlesztés központi elemének tekinthető.
Összességében jól áll a város a gazdaságfejlesztés terén, a cél pedig az, hogy az irányt a következő évben is megtartsák a válság ellenére.

Látványos előrelépések történtek a városfejlesztésben is. Balaicz Zoltán kiemelte az új Sport- és Tanuszoda felavatását, az Alsóerdei Sport-és Élménypark átadását. Mindkét intézmény gyorsan a helyiek kedvencévé vált. Megújult a Göcseji Múzeum, elkészült a Mindszentyneum és a zalaegerszegi Helyi Termék Piac. Megszépült a volt Korona Szálló, mely immár Korona Szalon néven rangos kulturális és közéleti eseményeknek adhat otthont a jövőben. A Kovács Károly Városépítő Program keretében pedig rengeteg út és járda újult meg. Egy nagy kihívás előtt áll a város a következő hónapokban: kétirányúvá válik a Kosztolányi utca. Mind az építkezés, mind pedig az új forgalmi rendre való átállás sok türelmet és odafigyelést igényel. A városvezetés azonban bízik a projekt sikerében.

2019-2022 között 1,7 milliárd forint értékben közel 20 kilométernyi kerékpárút is létesült, melyre szintén büszke lehet a város. Megújult a Vizslapark és a Gébárti-tó környezete is. Utóbbi helyszínen a jövő évben tovább folytatódik a fejlesztés. Tavasszal új hidak épülnek, néhány hete pedig elkezdődött a Fehér Hattyú bisztró kivitelezése is. 

A polgármester szólt az egészségügyi fejlesztésekről, a környezetvédelemről, az iskolák, óvodák felújításáról, valamint arról is, hogy bővült a kertvárosi templom, megszépült a református templom, a Mária Magdolna plébániatemplom pedig új orgonával gazdagodott.

A kulturális és közösségi élettel kapcsolatban elmondta: Zalaegerszeg idén ünnepelte első írásos említésének 775. évfordulóját, melyhez számos program társult (konferenciák, kötetbemutatók, szoboravatások). Sikeres évadot zárt a Kvártélyház nyári színház, rengeteg embert vonzott a belvárosi filmzenei koncert, de az Egerszeg Fesztivál, a Street Food Weekend és a Restart Fesztivál is. Valószínűleg ennek az is oka, hogy a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben sok rendezvény elmaradt, az itt élők pedig már ki voltak éhezve a közösségi programokra. Örömteli, hogy tovább javult a közbiztonság; Zalaegerszeg az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely. 

Balaicz Zoltán beszéde végén megjegyezte: nem kell szégyenkeznünk 2022-ben, hiszen sok korábban megkezdett munka gyümölcse érett be. 2023 az energiaválság kezeléséről szól, de a gazdaságfejlesztési programok tovább folytatódnak. Arra törekednek, hogy a lakosság minél kevesebbet érezzen meg a nehézségekből.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK