2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

30 éve a családokért

2019. december 03. kedd, 18:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ ünnepségre invitálta munkatársait annak okán, hogy a családsegítő szolgálat 1989. november 1-jén kezdte meg működését a városban. A tevékenység 1997-ben egészült ki gyermekjóléti feladatokkal, amikor hatályba lépett a gyermekvédelmet új alapokra helyező törvény.

Ünnepelt a Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ

Zsolnai Judit és Gecse Péter

A családsegítés egyaránt kiterjed a súlyos, krízis helyzetben lévő, illetve a valamilyen tekintetben rászoruló családokra. Önmagában nem képzelhető el, egyéb humánszolgáltatásokra is szükség van ahhoz, hogy igazán hatékony legyen, mondta köszöntőjében Zsolnai Judit intézményvezető. Hangsúlyozta, munkatársaik tevékenysége fókuszában a család, a gyermek áll. Terepmunka, team munka, egyúttal szép feladat. Szépsége abban is rejlik, hogyan lehet elnyerni azon családok bizalmát, akik nem hajlandóak az együttműködésre. A családsegítésre jelentős a lakossági igény, a szolgáltatás elfogadottságra évről évre növekszik. Az intézmény szerteágazó tevékenységgel segíti a családokat és a rászoruló személyeket, többek között anyagi, életviteli, családi, kapcsolati, gyermeknevelési és egészségi problémák megoldásában. Értékvilágukat meghatározza, hogy minden ember méltóságát és jogait tiszteletben tartják, és igyekeznek mindenkinek segíteni szükségleteik szerint. Intézményük nem csupán egy szolgáltató központ, hanem a lakosság, a közösség érdekeit szem előtt tartó elkötelezett szakemberek hálózata.

Illuusztráció

Gecse Péter alpolgármester felidézte, hogy 1989-ben a város akkori vezetése öt fő munkatárssal alapította meg a családsegítő központot. Működését egy olyan világban kezdte meg, amelyben a társadalmi változások és elvárások gyors alkalmazkodást követeltek meg. A tevékenység 1997-ben egészült ki gyermekjóléti feladatokkal. 2014-ben lelt új otthonra az Apáczai VMK-ban, az akkor még két különálló szervezeti egység. Ekkor kezdődött meg az a közös munka, ami egy sikeres együttműködést eredményezett. 2016-ban ez jogilag is eggyé vált, hiszen innentől kezdve a két szervezet Zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ néven működött tovább. Változott a név, a székhely, de az alapvető célok és feladatok nem, ahogy az itt dolgozó kitűnő szakemberek hozzáállása és elhivatottsága sem. Közösség teremtődött a közösség érdekében, fogalmazott az alpolgármester. Kitért arra, hogy az elmúlt önkormányzati ciklusban felújították az egészségügyi és szociális intézményrendszer épületeit a városban. Ez érintette a családsegítő és gyermekjóléti központot is, ami komoly infrastrukturális fejlesztésen esett át. A jobb feltételek azonban semmit sem érnének, ha nem lenne közöttük tartalom, jó lelkület és hozzáállás a rászorulók érdekében. Az elmúlt három évtized erre adott méltó választ.

A családsegítő központban mintegy 900 család és 400 gyermek útját igyekeztek egyengetni az elmúlt években. Ma már 62 szakember dolgozik a szolgálatnál. Az ünnepség végén Zsolnai Judit és helyettese, Tóth Zsuzsanna tekintett vissza az elmúlt 30 év főbb történéseire.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK