2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

43 település lakosságát szolgálja ki

2020. július 27. hétfő, 15:33
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták Zalalövőn a Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény felújított központi épületét. A TOP-program révén 57,7 millió forinttal támogatott, eszközfejlesztést is tartalmazó beruházással a nappali ellátás, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás valamint a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat került jobb körülmények közé.

Megújult a szociális alapszolgáltatási intézmény Zalalövőn

Vigh László, Peténé Szanati Rita, Gyarmati Antal, háttérben az új autó

Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere az ünnepségen elmondta, hogy az intézmény ellátási köre 43 – 22 őrségi, azaz vasi, illetve 21 zalai – településére terjed ki, annak 18 ezer fős lakosságát érintve más-más szolgáltatási területtel. A pályázat az épület felújítását és energetikai korszerűsítését tette lehetővé a nyílászárók cseréjével, a homlokzat szigetelésével, valamint napelemes rendszer kiépítésével. A kiviteli munkák az elmúlt esztendőben kezdődtek meg, és idén tavaszra fejeződtek be.

Mint fogalmazott, fontos céljuk volt, hogy az intézmény illetve a szolgáltatások minőségi fejlesztésével csökkenjenek az életkörülményekben rejlő különbségek az érintett falvakban. Ma sokkal több ember él meg magas kort, ebből adódóan többen szorulnak betegségek, valamint az elmagányosodás miatt gondoskodásra. Növekszik az egyszemélyes háztartások száma, éppen ezért nagy szükség van a szociális alapszolgáltatások erősítésére, az otthon közeli ellátások fejlesztésére. Az intézmény korszerűsítése ezt szolgálta.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, legyen az kisfalu, kisváros, vagy nagyváros, az ott élők akkor érzik jól magukat, ha a közszolgáltatások helyben vagy a közelben elérhetők számukra. Zalalövő tekintetében megemlítette, hogy 14 milliárd forintból épült meg a 86-os főút várost elkerülő szakasza, 300 millió forintból mentőállomás létesült, és megújult az iskola, valamint a polgármesteri hivatal is a közelmúltban. A szociális intézmény rekonstrukciója kapcsán azt emelte ki, hogy aki a közszférában dolgozik, tegye azt jó kedvvel és jó indulattal. A beruházás ehhez járul hozzá, hiszen több ezer ember mindennapjait érintő, segítő közösségi létesítmény újulhatott meg a térségben.

Peténé Szanati Rita intézményvezető a felújítás kedvező hozadékairól beszélt. Mint mondta, a szigetelésnek és a nyílászárók cseréjének köszönhetően télen és nyáron is kellemesebb a hőérzet az épületben. A főbejárat megközelítése biztonságosabbá vált az előtetővel, a rámpával, mely utóbbi a mozgáskorlátozottak könnyebb közlekedését szolgálja. Számukra külön parkoló is létesült. A biztonságérzet szempontjából fontos, hogy a három vizesblokk közül a legnagyobb szinte teljes egészében megújult. A napelemes rendszerrel csökkent a rezsire fordított költségeik. Új gáztűzhelyt, konyhabútorokat, tálalóasztalokat, valamint új informatikai eszközöket, közte hat laptopot, és egy új gépkocsit vásárolhattak a támogatásból.

A beruházással egyébiránt Zalalövő egyik legrégebbi épülete újulhatott meg, ami eredetileg bölcsődének épült. Az új képviselő-testület hosszú távú tervei között szerepel egy bentlakásos idős otthon létesítése zöldmezős beruházásban, amely által ez az épület újból bölcsődévé válhat. Addig is a mini bölcsőde építési munkáinak befejezésével, reményeik szerint, szeptembertől újra indíthatják a mintegy négy éve szünetelő ellátást, tudtuk meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK