2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A család, a hit és a közösség védelmére

2021. augusztus 27. péntek, 14:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
Magyarország kormánya büszkén vállalt feladatának érzi, hogy segítse a keresztény közösségek boldogulását, hangsúlyozta a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplom bővítésének alapkőletételén.

Bővítik a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániatemplomot

De nincs ez így a nyugati államokban, ahogy Orbán Balázs fogalmazott: ott egyre több templom és kegyeleti hely válik az enyészeté. „Ahogy Nyugat-Európa megfeledkezik keresztény értékeiről, úgy tűnnek el városaikban a környezetükért és településükért felelősséget vállaló közösségek is”. Hangsúlyozta: Magyarország kormánya ezzel ellentétben támogatja a keresztény közösségeket, amelynek köszönhetően 2010 és 2020 között 2800 templom újult meg és 120 épült fel szerte a Kárpát-medencében. Itt, Zalaegerszegen is számos beruházáson vannak túl, hiszen római katolikus, református és evangélikus templomok újultak meg. Megemlítette, hogy egyházi iskolát és óvodát bővítettek, utalva a Mindszenty-iskola megépült torna- és vívócsarnokára, és a Szent Család Óvoda jelenleg is zajló felújítására. Hangsúlyozta, most egy újabb beruházáshoz érkeztek el, ami a kertvárosi plébánia hívő közösségének aktivitását mutatja templomuk bővítése érdekében. Mint mondta, az így létrejövő terek méltó körülményeket teremtenek az elhunyt ősök előtti emlékezésre és a közös jövő építésére. „Ezt a közös jövőt magyarul írják és keresztény civilizációs alapokon áll”, szögezte el Orbán Balázs.

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök azt mondta, hogy „a negatív értelemben vett globalizmusnak és a szélsőségesen liberális véleménydiktatúrának öt halálos ellensége van: Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld és a közösségek”. A gonosz, amit a Biblia diabolosznak (szétszakítónak) nevez, elvágja az éltető szálakat, amelyek az Istenhez, a családhoz, a nemzethez és a közösségeinkhez kötnek. A most felépülő közösségi háznak éppen ezért az a legfőbb küldtetése, hogy erősítse, újrakösse ezeket az éltető szálakat. Mint mondta, helyesen látta ezt az egykor Zalaegerszegen szolgáló Mindszenty József bíboros, aki 34 plébániát, 9 egyházi iskolát, 3 kollégiumot, valamint közösségi házat, idősek otthonát alapított Zala megyében. Az új közösségi háznak védenie, ápolnia kell a családot, a hitet, az emberséget és a kultúrát, mely értékeknek mai is helye és fontossága van az országban és Zalaegerszegen is, emelte ki a megyéspüspök.

Elöl Balaicz Zoltán, dr. Székely János, Orbán Balázs és Vigh László

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott: Mindszenty József neve kötelezi a városvezetést arra, hogy mit épít, újít fel és bővít. Kiemelte, keresztény templomainkat, keresztény hitünket meg kell védeni, mert Magyarország és Európa csak így maradhat meg.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a kertvárosi templomot 2004-ben adtak át. Mint mondta, a közösség ismét mert nagyot álmodni, így a templom bővítésének egy évvel ezelőtt megfogalmazott szándéka valóra válhat 425 millió forintból. Bejelentette, hogy a magyar kormánynak köszönhetően szeptember közepén a református templom felújítása is megkezdődhet 57 millió forintból.

Molnár János atyától megtudtuk, hogy bővítik a temetkezési helyként szolgáló altemplomot, amely fölé két szinten közösségi helyiségeket létesítenek az új épületszárnyban, amely a meglévő templommal egyező stílusban épül meg várhatóan 2022 júliusára.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK