2023.03.30., csütörtök - ZalánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A független, szabad Magyarországot teremtették meg

2023. március 15. szerda, 13:55
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
Zalaegerszegen városi ünnepség keretében emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójáról. A rendezvény a hagyományokhoz híven közös imával kezdődött a Mária Magdolna Plébániatemplomban, majd megemlékező beszédekkel folytatódott előbb a Deák téren, majd a Csány László téren.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

Koszorzúzás Csány László szobránál

Legyen béke, szabadság és egyetértés, idézte beszédében a Tizenkét pont kiáltvány első sorát Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Deák Ferenc szobránál, hozzátéve azt, hogy 1848-ban és ma ugyanezekért a célokért küzd a nemzet. Mint fogalmazott, 1848 azt tanítja, hogy mindenért meg kell harcolnunk, hiszen ma is vannak Európában és a világban Windisgrätzek, Metternichek és Haynauk, akik támadják hazánkat. Meg kell védenünk nyelvünket, kultúránkat, gazdasági és politikai szabadságunkat, mert akkor maradhatunk meg csak, hangsúlyozta.

Az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztere, a magyar–osztrák kiegyezés egyik megalkotója, Deák Ferenc szobrának megkoszorúzása után az emlékezők a Kossuth Lajos utcán át Csány László, a mártírhalált halt szabadságharc kormánybiztosa szobrához vonultak. Itt dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere mondott megemlékező beszédet.

– 1848. március 15-én Pesten fiatalok megfogalmaztak maguknak elveket, melyek célkitűzések lettek, amelyekből kialakult a 12 pont. Forradalmi láz söpört végig akkor Európán, amely időszakból a magyar forradalom és az azt követő szabadságharc volt a legmeghatározóbb az egyetemes történelemben. A forradalmi eszméket olyan erő tüzelte, olyan erős nemzeti érzés, olyan hatalmas szabadság vágy, ami nem tántorította el a forradalmárokat a már első látásra is túlerőben lévő császári ellenséggel szemben. Az 1848 szabadságharc központja fővárosunk volt, hatása azonban az egész országra kiterjedt, és mi utódok immár 175 éve tartjuk tiszteletben e napot, legyen szó Budapestről vagy akár Zalaegerszegről. Mindannyian kokárdát tűzzünk szívünk fölé, és még ilyen távlatból is érezzük a Nemzeti dal erejét, a márciusi ifjak elszántságát, lelkesedését. Petőfi és harcostársai egyéni érdekeiket a haza sorsának rendelték alá, életüket adták azért, hogy megteremtsék nekünk a független szabad Magyarország akkor még elérhetetlennek tűnő valóságát – fogalmazta meg gondolatait az alpolgármester.

Az ünnepségen közreműködött Kovács Martin, D. Varga Ádám és Hertelendy Attila, a Hevesi Sándor Színház színművészei, ifj. Horváth Károly és tanítványai, Mihály Luca, a Zalai Táncegyüttes, a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar, valamint a Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK