2023.11.29., szerda - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A hely, ahol a legértékesebb lehetsz

2016. szeptember 21. szerda, 19:29
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Az időseket megilleti a tisztelet és a gondoskodás – hangzott el a köszöntőkben a Gasparich úti Idősek Otthona tízéves jubileumi ünnepségén. A zalaegerszegi idősellátás fontos egységét képező bentlakásos intézményt 2006 nyarán adták át.

Vigh László országgyűlési képviselő azt mondta, minden társadalom fokmérője az, hogyan gondolkodik az idősekről, akik sokat tettek családjukért, a felnövekvő generációkért. Az irántuk érzett tiszteletben ezért a gondoskodásnak is meg kell nyilvánulnia. Ugyanakkor tiszteletet érdemelnek az idősellátás szép, de nehéz feladatát felvállalók is, hiszen sokat tesznek azért, hogy megkönnyítsék az ellátottak életét.

Tízéves fennállását ünnepelte a zalaegerszegi Idősek Otthona

Balaicz Zoltán polgármester úgy vélekedett, tíz évvel az akkori városvezetés nagyon jó döntést hozott, amikor az 1958-ban létesült volt József Attila Általános Iskolát idősek otthonává építette át. Mint fogalmazott, a demográfiai változások következtében egy évtizeddel ezelőtt is érezhető volt a kívánalom, hogy az idősebb generációnak a gondoskodó társadalom mellett a gondoskodó város figyelmére is szüksége van. Akkor az igénylők száma kevéssel haladta meg a száz főt, most a legfrissebb adatok szerint már 167 fős a várólista. Ezt az jelzi, hogy a következő időszakban az önkormányzatnak, ahogy az idősellátásban szerepet vállaló egyháznak is, gondolkodnia kell a férőhelyek számának bővítéséről.

A polgármester felidézte, hogy a 2006-ra elkészült épületre 750 millió forintot költött a város, ami 98 férőhely valamint 50 új munkahely létrehozását is jelentette. Hangsúlyozta, az önkormányzat fontosnak érzi az intézmény támogatását. Ezt példázza az a mintegy 12 millió forint, ami az idei jótékonysági napon gyűlt össze az AquaCityben. Ezt az összeget a lift teljes körű felújítására költik, ezzel is segítve az itt élőket.

Mint fogalmazott, a fiatalabb generációknak kötelessége, hogy visszaadjanak valamit abból a sok jóból, amit kaptak szüleiktől, nagyszüleiktől. Jó tanácsaikra, bölcsességükre most is számítanak, fűzte hozzá, majd köszönetét fejezte ki az intézmény vezetésének és valamennyi dolgozójának odaadó munkájáért. A tízéves jubileum alkalmából Radics Andreának, a Gondozási Központ vezetőjének kitüntető oklevelet adott át, mellyel százezer forintos önkormányzati támogatás is jár.

Bálintné Szalai Anikó, az Idősek Otthona vezetője úgy fogalmazott, az intézmény létrejöttével sokak álma valósult meg 2006-ban. Mint mondta, a hozzájuk beköltözők nyugodt, tartalmas évekre várnak, és ők azon igyekeznek, hogy ez valósággá is váljon. De ehhez nem elég a szép épített környezet, a szakmai tudás, a jó szándék, a hivatástudat, ugyanúgy kell az itt élők akarata, a hozzátartozók segítő szándéka. Az idősek közül van, aki örül, hogy idejöhet, míg mások a családból való kiszakítottságot örök fájdalomként élik meg. Ezért mindig komoly kérdés egy új lakó érkezése, megtalálja-e a helyét, el tudja fogadni az intézményi létformát, ahogy a hozzátartozó együttműködése is a minél zökkenőmentes beilleszkedés érdekében, hangsúlyozta.

Ott lehetsz a legértékesebb, ahol az élet a legtöbb akadályt állítja eléd – idézte Müller Pétert – Úgy érzem, értékes emberek vagyunk, és minden megvan bennünk ahhoz, hogy bátran vágjunk neki a következő tíz évnek is.

Az ünnepségen Magyar Gyuláné korábbi vezető virágcsokorral köszöntötte az intézmény egyik első lakóját, a 86 éves Dormán Istvánnét. Mária néni örömmel fogadta a virágot, majd Balaicz Zoltán polgármestert invitálta a mikrofonhoz, hogy ajándékot nyújtson át neki. „Minden reggel egy kis korty, és akkor elmúlik minden búja-bánata” – ajánlotta figyelmébe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK