2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jövőt építik Alsópáhokon

2021. október 18. hétfő, 14:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Alsópáhokon átadták a felújított önkormányzati hivatalt, valamint az orvosi rendelő és a gyógyszertár épületét. Az ünnepséget tavaszra tervezték, ami a korlátozások miatt elmaradt. Az eltelt hónapokat azonban kihasználták arra, hogy egységes arculati megjelenéssel öltöztessék fel megújult közintézményeiket. Arra is gondoltak, hogy az elnevezések alatt Alsópáhok neve is szerepeljen, a „páh” szótag intézmények szerint más-más színnel való kiemelésével, utalva a nyersbőr kikészítésére, páholására, amit a tímárok végeztek egykor a településen.

A múlt megbecsülésével, a jelen szorgalmával

Czigány Sándor, dr. Varga Andrea, Manninger Jenő és Nagy Bálint, Keszthely polgármestere a hivatal átadásán

Október 15-én két ünnepségre került sor. A település életében két olyan meghatározó intézményt adtak át, amelynek kinézete nemcsak az itt élők, hanem a településre látogatók szempontjából sem mindegy. Czigány Sándor polgármester tért ki erre, hiszen az önkormányzati hivatal amellett, hogy minden településen központi funkciót tölt be, árulkodik magáról a helységről is. Már pedig számít az első benyomás, amely hozzájárul a település a pozitív megítéléshez. Alsó-páhokon ez a gondolat vezérelte az 1800-as évek végén készült épület teljes körű rekonstrukcióját, amely során új külső megjelenést kapott és belső terei is korszerűvé váltak. Sokat áldozott erre az önkormányzat, hiszen a Belügyminisztérium által nyújtott 30 millió forintos támogatást jelentős önerővel egészítette ki. Az Alsópáhoki Közös Önkormányzati Hivatal külső és belső felújításának teljes költsége így elérte a 71 millió forintot.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő beszédében elismerésének adott hangot. Nemcsak a pályázati sikerekhez gratulált, de az önkormányzat rendkívül jó gazdálkodásához is, amelynek köszönhetően biztosítani tudta az önerőt. A felújított önkormányzati hivatallal növekedett az ügyintézés színvonala; a korszerű körülményekkel nemcsak az ügyfelek, de az itt dolgozók is maradéktalanul elégedettek lehetnek.

Dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője azt mondta, akik betérnek Alsópáhokra, azok múltját megbecsülő, jelenét szorgalmasan építő, jövőjét bizakodóan tervező településre érkeznek. Kiemelte, hogy az önkormányzat stabil költségvetéssel rendelkezik, mindemellett hatékonyan használja ki az uniós és a magyar kormányzati pályázatokat. Mint fogalmazott a 2011-ben megjelent önkormányzati törvény átlátható jogszabályokat teremtett, amely alapján az állampolgárok joggal várják el a hatékony és gyors ügyintézést. Ehhez a szakmai mellett olyan tárgyi feltételeket is szükséges biztosítani, amelyek magában az épületben rejlenek. A nyílászárók cseréjét, a fűtés és a villamos hálózat korszerűsítését, a nyeregtetős ráépítést, a külső hőszigetelést és homlokzati megújítást tartalmazó beruházás ezt szolgálta.

Az alsópáhoki orvosi rendelő felújításához és gyógyszertár kialakításához ugyancsak a Belügyminisztérium nyújtott támogatást. Az önkormányzat készült erre a beruházásra is. Az elnyert 30 millió forintot annyi saját erővel egészítette ki, hogy az 55 millió forintba kerülő kivitelezés végeredménye az legyen, amit elvártak tőle.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy Alsópáhok tudatos tervezéssel sorra újítja fel az intézményeit. Az iskola, az óvoda, kultúrház és a nemrég átadott, újonnan létesített bölcsőde mellett most az orvosi rendelő korszerűsítését is ünnepelheti.

Czigány Sándor polgármester azt mondta, a lakók életében, egészségügyi ellátásában fontos szerepet betöltő intézmény újulhatott meg, amelynek korszerűsítéséről négy évvel ezelőtt döntött az önkormányzat. Felidézte, hogy az 1986-ban épített rendelő a régit váltotta fel, ahol már dolgozott dr. Molnár Gábor címzetes főorvos, aki 1984 óta háziorvosa a településnek. Dr. Józsi Mária pedig 1986-tól látja el a település gyermekeit. Hangsúlyozta, az eltelt évek alatt munkájukkal és hozzáállásukkal bőven megszolgálták azt, hogy egy minden szempontból megújított rendelőben fogadhassák betegeiket. A külső és belső felújítási munkálatok a felnőtt és gyermek háziorvosi rendelőt öszszesen 212 négyzetméteren, míg a gyógyszertárt 23 négyzetméteren érintették.

Mint fogalmazott, büszke arra, hogy ilyen kiváló körülmények között tudnak gyógyulni az alsó-páhokiak, akik a felírt gyógyszerekhez helyben is hozzá tudnak jutni. Eddig csak kézigyógyszertár állt rendelkezésre, most pedig egy fiókgyógyszertár, ami még sohasem volt Alsópáhokon. Kiemelte, hogy ezt az önkormányzat teljes mértékben önerőből valósította meg. Abban a hitben, hogy ezzel is szolgálják az itt és a környéken élőket. Az önkormányzati hivatallal hasonló építészeti stílusban felújított épület tetőterében, a későbbiekben két szolgálati lakást kívánnak kialakítani.

Gyógyszertár is helyet kapott a felújított rendelőben

Dr. Divinyi Tamás járási tiszti főorvos azt hangsúlyozta, hogy az új szolgáltatást is teremtő beruházás azt igazolja, Alsópáhok önkormányzata elkötelezett a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás biztosításában.
Az épületekre Bóka Tibor plébános és Péntekné Vizkelety Márta, hévízi református lelkész mondott áldást.

Czigány Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta, Alsópáhokon elindult egy gondolkodás a középületek tekintetében.  Hosszas és alapos tervezés előzte meg a bölcsődén, a hivatalon és az orvosi rendelőn már látható arculati megjelenést az intézmények elnevezésével. A folytatásban az alkotóház és az iskola kap új feliratot. A dizájn utcai intézmény-táblákon egy szlogent is tartalmaz. „Természetesen”, ami azt jelenti, hogy Alsópáhokon az infrastrukturális fejlesztések mellett a vidéki környezet megtartása ugyanúgy fontos.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK