2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kiemelkedő színvonalú munkáért

2021. április 21. szerda, 18:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Április 21-e a bölcsődék napja, amely napon Zalaegerszeg önkormányzata díjakat adott át az arra érdemeseknek a szűk körű, a járványügyi előírások betartásával megrendezett ünnepségen, a városházán.

Elismerésekat adtak át a bölcsődék napja alkalmából

Hátsó sor: Hutnik Eszter, Velkey Péter, Balaicz Zoltán, Prenner Zsuzsanna
Első sor: Nagyné Draskovics Bernadett, Hojcska-Sabján Beáta, Kovács Anita Alojzia, Tóthné Gróf Andrea, Szekeresné Juhász Edit és Csóka Krisztina

Balaicz Zoltán polgármester történelmi áttekintéssel kezdte.  Elmondta, hogy világ első bölcsődéjét Párizsban hozták létre 1844-ben. Néhány évvel később Magyarországon is megnyílt az első ilyen intézmény Budapesten, a Kalap utcában – pontosan 169 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én. Ehhez a dátumhoz kötődik a bölcsődék napja, amely 2010-től államilag elismert ünnep. A város 2014-ben csatlakozott ehhez, így a mai ünnepség már nyolcadik a sorban. Mint fogalmazott, sajnos ez már a második alkalom, hogy a koronavírus-járvány miatt nem tudnak nagyobb ünnepséget tartani, mint korábban. „Együtt vagyunk, de nem úgy, ahogy a közösség hagyományai és elvárásai megkövetelnék.”, mondta.

A polgármester kitért arra, hogy tavaly a korlátozó intézkedések miatt a bölcsődék napját a Semmelweis-nappal együtt rendezték meg júniusban. Idén úgy döntöttek, hogy napján, vagyis április 21-én tartják meg. Kiemelte, de nemcsak ezen a napon, de az esztendő minden egyes napján megbecsüléssel és bizalommal tekintenek a kisgyermeknevelők munkájára.

A Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődéknek négy intézmény a tagja, amelyek összesen 396 férőhelyet biztosítanak. Ez a városban élő 1691 0–3 éves korú gyermek tekintetében 23 százalékos férőhely-ellátottságot jelent. Ez országosan 18 százalék. Adatbeli különbségek mutatják, hogy Zalaegerszeg önkormányzata fontosnak tartja a bölcsődei ellátást, melynek keretében 115 főt foglalkoztat. A négy intézmény infrastrukturális fejlesztéséről sem feledkezik meg. A Napsugár és a Cseperedő Bölcsődékben már megtörtént az intézmények energetikai korszerűsítése a TOP-programból finanszírozva. A Tipegő és az Űrhajós Bölcsődék felújítása az ELENA uniós programból valósulhat meg, várhatóan a ciklus végére.

Az év szakmai díját Tóthné Gróf Andrea, az Űrhajós Bölcsőde vezetője érdemelte ki. Az év ügyviteli dolgozója címet Csóka Krisztina, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék titkára kapta. Az intézmények dolgozóinak szavazatai alapján Szekeresné Juhász Edit kisgyermeknevelő (Cseperedő Bölcsőde), Kovács Anita Alojzia kisgyermeknevelő (Napsugár Bölcsőde), Hojcska-Sabján Beáta kisgyermeknevelő (Űrhajós Bölcsőde), valamint Nagyné Draskovics Bernadett konyhai dolgozó (Tipegő Bölcsőde) munkáját ismerték el díjjal.

Az idősek megbecsülése mellett legalább annyira fontos a legkisebbekre való szeretetteljes odafigyelés, hiszen ők lesznek azok, akik majd tovább működtetik a várost, és tovább viszik azokat az értékeket és hagyományokat, amiket szüleik, nagyszüleik teremtettek, hangsúlyozta végül a polgármester.

* * *

Az év szakmai díja: Tóthné Gróf Andrea – bölcsődevezető (Űrhajós Bölcsőde)

2012 óta dolgozik a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődékben. Kisgyermeknevelőként a Cseperedő bölcsődében kezdte munkáját. Már akkor kitűnt pedagógiai tudatosságával, a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásában mutatott elkötelezettségével. Az Űrhajós bölcsőde vezetőjének nyugdíjba vonulása után – 2015 óta – látja el a bölcsőde vezetését. Vezetői munkájában nagy elkötelezettséget mutat a szakmai munka folyamatos fejlesztésében, megújításában. Nyitott a szakmai újítások felé, bátran vág bele – kollégáit maga mögött tudva – új programokba, mindig keresi az újszerű megoldásokat. A bölcsőde népszerűsége, szülők általi elismertsége vezetése alatt folyamatosan növekszik. Kiemelkedő vezetői munkát végez a dolgozói közösség formálásában: munkatársaival együtt rendszeresen vesznek részt a város jótékonysági rendezvényein, illetve támogatnak civil szervezeteket. Andi személye kiváló példa arra, hogy a vezető személyisége milyen hatással van az általa vezetett intézmény munkájának minőségére, és hogy mekkora jelentősége van a személyes példának, a hitelességnek.

Az év ügyviteli dolgozója: Csóka Krisztina – bölcsődetitkár (Egyesített Bölcsődék)

2014 szeptemberétől látja el a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék bölcsődetitkári feladatait. Hozzáállásában kezdetektől megmutatkozott a korosztályát meghaladó igényesség, pontosság, szorgalom, tanulási vágy. Határozott, jó problémamegoldó képességgel rendelkezik, a váratlan, ismeretlen helyzeteket jól kezeli. Munkája sok helyzetben váltott ki elismerést a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődékkel kapcsolatban álló szervezeteknél. Vezetői bizalmát maximálisan élvezi egyenessége, lojalitása, megbízhatósága, a bölcsődék iránti elkötelezettsége okán.

A bölcsődék díjazottjai: (a tagbölcsődék dolgozói szavazatai alapján)

Szekeresné Juhász Edit – kisgyermeknevelő (Cseperedő Bölcsőde)

1986-ban 35 éve kezdett el dolgozni az akkori Petőfi utcai bölcsődében. Kezdetektől megbízható, pontos, gyermekcentrikus nevelő. 2013-ban az elsők között szerzett kitűnő eredménnyel diplomát a Soproni Benedek Elek Főiskola Pedagógiai Karának kisgyermeknevelői szakán. Fontos számára a szakma érdekképviselete, a szakmai értékek továbbadása. Kisgyermeknevelői tevékenysége mellett részt vesz a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakos hallgatók gyakorlati felkészítésében. Kisgyermeknevelőként töretlen lelkesedéssel, gyermekszeretetével, szakmai elhivatottságával biztos támasza a Cseperedő bölcsőde közösségének.

Kovács Anita Alojzia – kisgyermeknevelő (Napsugár Bölcsőde)

Szombathelyen szerezte meg a csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakképzettséget, majd főiskolai tanulmányait Sopronban végezte. 2016-ban kezdett el dolgozni a Napsugár Bölcsődében ötödik kisgyermeknevelőként. Minden részlegben és csoportban jól érezte magát, könnyen alkalmazkodott, beilleszkedett. Nagyfokú empátia és érzelmi intelligencia jellemzi. Gyermekszeretete és hivatástudata nem ismer korlátokat, olyannyira, hogy mások segítése és megértése érdekében a jelnyelvet is elsajátította. Ötleteivel mindig meglepi a körülötte lévő gyermekeket, kollégáit. Megbízható munkavégzésének, szakmai tudásának köszönhetően 2017-től részlegvezetői és bölcsődevezető-helyettesi feladatokat is ellát.

Nagyné Draskovics Bernadett - konyhai dolgozó (Tipegő Bölcsőde)

Bernadett 2012 szeptemberében kezdte munkáját a Tipegő Bölcsőde konyháján. Már a kezdetekkor bebizonyította, hogy jó munkaerőnek számít. Munkáját mindig pontosan, lelkiismeretesen, a legnagyobb odaadással végzi. Gyorsan beilleszkedett a közösségbe, kollégáival jó kapcsolatot ápol. Az új dolgozókat segíti a munkafolyamatok elsajátításában, és a közösségbe való beilleszkedésben. Közvetlen munkatársain kívül a kisgyermeknevelőkkel, a bölcsődevezetővel is jól együtt tud működni. A bölcsődei programokban is aktívan részt vállal.

Hojcska- Sabján Beáta – kisgyermeknevelő (Űrhajós Bölcsőde)

Gyermekkori dédelgetett álmát valósította meg, amikor 2008-ban a Deák Ferenc Szakközépiskolába jelentkezett a kisgyermeknevelő – gondozó képzésre. Az Űrhajós bölcsődében töltött két év szakmai gyakorlat alatt kitűnt a többi hallgató közül. Tanulóként elhivatottságával, empatikus személyiségével elnyerte az akkori vezetők bizalmát, így szakképzettsége megszerzésétől, 2010-től a bölcsőde oszlopos, megbízható tagja. A kiemelt figyelmet igénylő, sajátos nevelési igényű gyermekek gondozásában – nevelésében is bátran vesz részt. Aktív szerepet vállal a kisgyermeknevelő- gondozó képzésben, gyakorlati mentorként készíti fel a jövő generációjának kisgyermeknevelőit. A szülők bizalmát elnyerve szívesen bízzák rá második, harmadik gyermeküket is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK