2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A látás és a láthatóság jegyében

2020. november 07. szombat, 16:42
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nem elég, ha jól lát a sofőr és autójának lámpái is működnek, használni is kell azokat. Különösen a hideg időszakban. Az ORFK és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság Light Friday kampányában erre hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya a Magyar Autóklub segélyszolgálatával karöltve a megyeszékhelyi ÖMV benzinkútnál tartott akciójukban.

A biztonságos közlekedésre hívták fel a figyelmet

Horváth László alezredes, balesetmegelőzési előadó kiemelte, az ősz beköszöntővel nemcsak az időjárás változott meg, hanem az út- és a látási viszonyok is. Éppen ezért a vezető látása és a gépjármű műszaki állapota, láthatósága nélkülözhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Mint mondta, a figyelemfelhívás mellett valós segítséget is nyújtanak, hiszen optikus valamint autószerviz partnereik a bejelentkezők látását, illetve autójuk világítóberendezéseit ingyenes átvizsgálják. A látás és a láthatóság alapelve vonatkozik a kerékpárosokra és a gyalogosokra is. Ugyanígy a kerékpárt tolókra, vagy a gépkocsiból kiszálló sofőrökre. Lakott területen kívül éjszaka, és korlátozott látási viszonyok esetén ezért kötelező valamennyiük számára a fényvisszaverő mellény viselése. A téli gumik használatát is ajánlják, mert már hét fok alá csökkent a napi átlaghőmérséklet.

Az akcióban résztvevők ezúttal is fényvisszaverő eszközöket kaptak ajándékba. A balesetmegelőzési előadó ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a hatóság nagy sokat költ ezekre az eszközökre, és nagyon sokat is kioszt belőlük, többek között a fényvisszaverő mellényekből, de sajnos nem látják vissza sem a kerékpárosokon, sem pedig gyalogosokon. Ne ajándékként kezeljék, hanem viseljék napi szinten, kérte a közlekedőket.

Kiss Ambrus, a Magyar Autóklub Nyugat-dunántúli Regionális Szervezetének elnöke elmondta, az idén 120 éves klub egyik legfontosabb küldetése ma is a közúti közlekedés biztonságának elősegítése. A balesetek számának csökkentése érdekében támogatják a rendőrséget kampányaiban, de a Látni és látszani akciót maga az Autóklub is meghirdeti 2012 óta. Idén is október közepétől december közepéig állnak rendelkezésre ingyenes felülvizsgálattal az autósok számára. Többek között átnézik a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseit, valamint a téli gumik profilmélységét.

Kiss Ambrus, Kovácsné Ujj Andrea, Lábodi Judit és Horváth László

Mint mondta, idén a balesetek számának csökkenése volt jellemző ez idáig. Az első három negyedévben 10 423 baleset történt országosan, 15 százalékkal kevesebb a 2019-es esztendő ugyanezen időszakához képest. A nyugat-dunántúli régióban is 15 százalékos csökkenésről lehet beszámolni. Zala megyében az első félévben 8 halálos baleset történt, eggyel kevesebb 2019-hez képest. A balesetek számának csökkenése inkább az első két negyedévben mutatkozott meg jobban, melyben szerepet játszott a kisebb forgalom a járvány miatt. Hozzátette, tartanak attól, hogy az utolsó negyedévben, a megváltozott út- és látási viszonyok miatt nő majd a balesetek száma, melyek visszaszorításában nagy fontosságúnak tartják a közlekedésbiztonsági akciókat. Az Autóklub ezt a tagdíjból finanszírozza, ezért szeretnék, ha növekedne a tagság létszáma. Ennek érdekében a november 1-től november 30-ig tartó akciójukban kedvezményes belépést biztosítanak. 

A meghirdetett kampányra többen érkeztek kerékpárral. Kovácsné Ujj Andrea elmondta, ha az időjárás engedi, náluk az egész család kerékpárral közlekedik. Nagyon fontosnak tartják a közlekedési szabályok betartását, a biztonságot és a láthatóságot, ezért minden ezt szolgáló tartozékkal el vannak látva kerékpárjaik.

November 6-án Light Friday keretében a láthatóság fontosságát hangsúlyozták, december 6-án délután pedig szolgálatba áll a rendőrmikulás is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK