2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szépkorúakat köszöntötték Teskándon

2016. december 17. szombat, 13:48
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Utak, közterületek újultak és szépültek meg idén Teskándon, a település önkormányzata a jelentős értékű beruházást saját erőből valósította meg.

– A jól működő helyi vállalkozásoknak és az általuk befizetett iparűzési adónak köszönhetően idén több felújítási munkát tudtunk elvégezni saját erőből – mondta érdeklődésünkre Tóth István Jánosné, Teskánd polgármestere. – Ezek a fejlesztések összesen tízmillió forintot tettek ki, melyből leaszfaltoztuk a Mátyás király és a Sport utcát, valamint kijavítottuk az útburkolatot a Tölgyfa utca elején. A Sport utcánál a temető előtti átereszt rendbetettük, felújítottuk a temető kerítését és növényeket telepítettünk a sírkertbe, a falu elejére pedig új buszvárót helyeztünk ki, mert a régi már nagyon tönkrement.

 A vízelvezető árkokat több helyen is kitisztítottuk, mert nyáron egy nagy vihar kártételével kellett szembesülnünk. A lezúduló csapadék épületeket, parkolókat, árkokat öntött el az óvodánál, a Hajnal és Virág utca közötti szakaszon, nem kímélte a templom utcáját, a Toldi utcát és a kápolnához vezető utat sem. A károk enyhítésére vis maior pályázatot nyújtottunk be, az elnyert 13 millió forintos támogatást 2017-ben használjuk fel az érintett utak, épületek helyreállítására. 

A polgármester a jövő évvel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nehezebb esztendő lesz, mert kevesebb iparűzési adóra számíthatnak. Egyúttal bíznak pályázati források elnyerésében. Egy fedett helyi piacot hoznának létre, továbbá felújítanák a Petőfi utcai járdát, melyhez rendelkeznek építési engedéllyel. A nyári vihar is alátámasztja a csapadékvíz-elvezetés megoldásának fontosságát a templom előtti domboldalon. 2017-ben ennek tervezését is el szeretnék készíteni. Megvalósításához ugyancsak pályázati forrást remélnek.

Az önkormányzat nyert forrást szociális támogatásra, melyből a 0–18 év közötti valamint a 75 év feletti rászorulók számára nyújtott segítséget. Teskánd önkormányzata mindemellett nagy hangsúlyt helyez szépkorú lakói megbecsülésére, ugyanakkor a település nem az átlagos zalai falvakhoz tartozik, hiszen az 1102 lakosból mindössze 240 fő 60 év feletti. A 0–18 évesek 218-an vannak és magas az aktív korúak száma.

– Teskándon, örökölve az elődöktől a hagyományt, nem a nyugdíjkorhatárhoz igazítjuk a meghívottak körét, hanem a 60 évhez, hiszen egyes szakmákban már 45 évesen is lehet nyugdíjas valaki. Ma Magyarországon, de egész Európában és a világon is öregszik a társadalom, mely ténynyel számolni kell. Ahogy azzal is, hogy ma egy 60–70 éves ember sokkal aktívabb, mint pár évtizeddel ezelőtt.  Ma már az utánunk jövő generációnak az 50–60 éveseket sem lehet leírni. Szükségünk van mindnyájuk tapasztalatára, tudására, ahogy egy családban a gyerekek lázadására, a családfő higgadtságára és a nagypapa, nagymama bölcsességére – mondta el többek között köszöntőjében Tóth István Jánosné polgármester. Az idősnapi rendezvényt a helyi vöröskereszt szervezésében rendezték meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK