2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A zsidó újévet köszöntötték

2021. szeptember 08. szerda, 16:55
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A hagyományokhoz híven barhesszel, mézzel és almával ünnepelte a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és a Béke–Shalom Baráti Társaság helyi szervezete a zsinagógai (idén az 5872.) újévet.

Édes évet kívántak Ros Hásáná alkalmából

A zsidó naptár szerint négy újév van, ebből a tisri elseje (ami szeptember 6. és október 5. közé esik) a zsinagógai újév, vagyis a Ros Hásáná ünnepe: az „Év feje” és a teremtés kezdete. A hívek ilyenkor újítják meg szövetségüket az Örökkévalóval. Mint azt Virágh Judit, a hitközség elnöke elmondta: az újév úgy viszonyul az év többi napjához, mint a fej a test többi részéhez. Hiszen az agy irányítja az életerőt a testbe. Innen is kapta az ünnep a nevét. A polgári (decemberi) szilveszterrel és újévvel ellentétben ez az ünnep nem a hangos örömködésről szól. Az újévet ugyanis tíz bűnbánó nap követi. Ros Hásáná ünnepén azonban fontos egy kis vidámság és humor is, hogy a lélek felszabadulhasson. A hitközség tagjai ilyenkor Édes évet! kívánnak egymásnak és gyakran küldenek ismerősöknek, barátoknak, rokonoknak kicsi kártyákat, jókívánságokkal. Az év édességét és teljességét elősegítve, ekkor fogyasztják el a kerekre sütött, mákkal szórt barheszt (fonott kalácsot), valamint a mézet és az almát is.

Virágh Judit felolvasta Orbán Viktor Heisler Andráshoz, a MAZSIHISZ elnökéhez írt újévi köszöntőjét. A rendezvényen résztvevő Bali Zoltán alpolgármester pedig a zalaegerszegi önkormányzat nevében fejezte ki jókívánságait. Az ünnepségen oklevelet vehetett át Preisz József örökös alelnök, akit az elmúlt 50 évben végzett áldozatos és kitartó munkájáért jutalmazott meg a közösség. Majer Miklós pedig festményeket adományozott a hitközségnek az ünnep apropóján.

A rendezvényen megemlékeztek Siklósi Vilmosról, a hitközség tavaly elhunyt elnökéről. Özvegye, Siklósi Judit, a Béke-Shalom Baráti Társaság helyi vezetője rövid beszédében hangsúlyozta: a hitközség és a civil szervezet között mindig kitűnő volt a kapcsolat, reméli, hogy a különféle közösségformáló rendezvények és kulturális programok révén ez továbbra is így marad. A napokban például egy Szenes Hanna verseiből összeállított estre látogathat el a tagság. Matyéka István, a baráti társaság tiszteletbeli alelnöke hozzátette: jó volna ismét intenzívebbé tenni a korábban sikeres kulturális, művészeti találkozókat, rendezvényeket. Mint javasolta, keressenek például lehetőséget arra, hogy az érdeklődők tradicionális zsidó táncokat tanulhassanak a jövőben.

A Ros Hásáná ünnepi fényeit Molnár Bella holokauszttúlélő gyújtotta meg, a sófár hangját (vagyis a kosszarv kürtöt) pedig Hóbor József szólaltatta meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK