2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Örömben és szeretetben karácsonykor

2017. december 24. vasárnap, 15:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
Idén advent első vasárnapja december 3-ra esett, így advent utolsó, negyedik gyertyáját ma, december 24-én, szenteste gyújtjuk meg. Ezért több településen, így Zalaszentivánon is december 23-án tartották az ünnepet, melyen az óvodások az adventi gyertyák jelentését, a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt idézték meg műsorukban.

Az Élhetőbb Zalaszentivánért Közhasznú Egyesület jóvoltából mind a négy adventi hétvégén zenés műsorral várták a falubelieket a művelődési házban. Első alkalommal Szeghy Csaba Tamás plébános mondott köszöntőt, és gyújtotta meg az első gyertyát. A második adventi vasárnapon Tóth László, Zalaszentiváni Polgárőr Egyesület elnöke, a harmadik adventi vasárnapon Pozsogár Andrea, a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke szólt a jelenlévőkhöz. A negyedik gyertyagyújtás alkalmával Dormán Miklós polgármester beszélt az ünnep lényegéről, feszegetve a következő kérdéseket. Mit várunk a karácsonytól? Mit várunk az ünneptől? Nyugalmat, pihenést, szabadidőt a decemberi rohanás és az egész évi munka után? Kellemes érzéseket, amelyeket talán boldogságnak érzünk? Vagy talán a gyermekkori élmények feléledését várjuk? Esetleg megelégszünk néhány ajándékkal, amit családtagjainktól kapunk? Mit várunk a karácsonytól? Kit akarunk látni? Kivel szeretnénk találkozni?

A Karácsony az Isten-látás ünnepe, hiszen Jézus születésnapjára igyekszik mindenki lelkileg is felkészülni. Ahogy egyre több gyertya ég az adventi koszorún, úgy nő szívünkben a vágyakozás az igazi szeretet megismerésére. Nem baj, ha ilyenkor végig tudjuk gondolni a lassan elmúló év eseményeit, és hálát tudunk adni a mi Teremtőnknek, hogy a jó dolgok mellett a kevésbé jókat, sőt a nagyon rosszakat is volt erőnk elviselni. Életünk nem könnyű, hiszen a világban élni állandó harcot jelent. De mi nem e világ részei vagyunk, és karácsonykor ezt minden keresztény megérzi. Ilyenkor próbálunk többet mosolyogni, ellenségek között békeszerzőkké válni, és többször, sokkal többször igyekszünk megbocsátani. Persze sok a gond, a megoldhatatlannak látszó helyzet, de Isten megoldást kínált fel mindannyiunknak akkor, amikor elküldte hozzánk egyszülött Fiát, mert mi nem azért születtünk, hogy meghaljunk, hanem azért, hogy életünk legyen, hangsúlyozta.

A polgármester végül azt kívánta, hogy a szeretet és a vele járó békesség tegye széppé mindenki ünnepét. Leljék meg örömüket szeretteikben és embertársaikban, hogy a karácsonyt és az új esztendőt új szívvel és újult erővel kezdhessék meg.

Az adventi gyertyagyújtó ünnepségeket a Szépmező Szárnya zenekar, az Énekmondó együttes, a Harisnyás Pipik és végül az Aranykapu zenekar műsora tette emlékezetessé, különösen a gyerekek számára. A gyerekek is készültek, a Füles Mackó Óvoda óvodásai és a Zalaszentiváni Általános Iskola diákjai közreműködtek a rendezvényeken.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK