2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Adventi koszorú a szökőkút körül

2021. november 24. szerda, 20:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A tavalyi kihagyás után idén ismét megrendezésre kerül az Egerszegi advent, igaz csak szabadtéren, néhány programelem pedig elmarad a járvány miatt. A részletekről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Tóthné Prenner Beáta a KISOSZ Zalaegerszegi Egyesületének elnöke és Kelemen Attila, a Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

  Karácsonyfa, vásár és fények – Indul az Egerszegi advent

Adventi koszorú került a kút köré

A polgármester elmondta: a korábban közkedvelt Aranykapu 2015-ben esett át egy vérfrissítésen, akkor gondolta azt a városvezetés, hogy megújítják a hagyományos karácsonyi vásárt. Az Egerszegi advent programsorozatai, valamint a belvárosi fények és a gasztronómiai kínálat azóta is népszerű az itt élők körében. Igaz, tavaly a járvány miatt csak egy-két hangulati elem maradt mindebből; köszönhetően néhány kreatív vendéglátósnak. Idén – ha némi korlátok között is – de újra lesz kézművesvásár, élő betlehem és a szabadtéri kulturális programok is megrendezésre kerülnek. Bár a decemberi 24-i bejgliosztás elmarad, és sajnos nem lesz fényjáték sem január elsején.

A polgármester szerint azonban arra lesz lehetőség, hogy találkozzunk barátainkkal, ismerőseinkkel, sétáljunk, vásároljunk és igyunk egy-egy forralt bort, vagy más meleg téli italt a vendéglátóhelyeken, vagy a Dísz téri bódékban. A tavalyi lezárások után szükségünk van ezekre a lélekmelegítő találkozásokra.

A sajtótájékoztató résztvevői

Advent idejére benépesül mind a Dísz tér, mind pedig az Európa tér. Az előbbi helyszínen főleg a kézművesek és az ajándékárusok kapnak helyet, míg a szomszédos téren a gasztronómiáé lesz a főszerep: többek között lángost, rétest is lehet majd vásárolni – tájékoztatott Prenner Beáta. A pavilonokat a 2019-es vásárhoz hasonlóan rendezték el. Szerencsére az árusok zöme túlélte a tavalyi nehéz esztendőt, és újra ki tudnak nyitni. Csupán ketten hagytak fel a vállalkozásukkal, de az ő helyükre új kereskedők jelentkeztek, így lesz újdonság is a kínálatban. A Dísz tér a hét minden napján várja a vevőket, hétköznap 19 óráig. A vendéglátósok azonban ennél tovább is nyitva tarthatnak, ha van rá igény.

Kelemen Attila a programokkal kapcsolatban elmondta: hétköznap délutánonként az óvodások készülnek Mikulás- és karácsonyváró műsorokkal, hétvégente pedig különféle koncertekre kerül sor, és nem marad el az adventi gyertyagyújtás sem. A sajtótájékoztatón résztvevő Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese hozzátette: idén először egy óriási adventi koszorúvá alakul át a Dísz téri szökőkút, ami remélhetőleg egy külön színfoltja lesz az Egerszegi adventnek. A térről pedig nem hiányozhat a jégpálya sem.

Elkészült a város karácsonyfája

A rendezvényen részt vett a Tütü busz (mely idén a színház előtt parkol), a Mimosa kávézó és a Contrast bár képviselője is. A vendéglátósok most is kitelepülnek és nemcsak a hagyományos adventi finomságokkal, hanem meglepetésekkel is készülnek – hangzott el.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy már áll a városi karácsonyfa, mely ezúttal is egy felajánlás eredményeképpen került a városháza előtti térre. A fát Kozma Tibor ajándékozta, aki a csemetét 1992-ben ültette el Závodszky utcai házuk kertjébe, annak örömére, hogy megszületett a család harmadik gyermeke. Az azóta 11 méter magasra nőtt kolorádói jegenyefenyőt a polgármesteri hivatal munkatársai díszítették fel. A karácsonyfa mellett kivilágított szán, szelfi pont, majd december közepétől élő Betlehem is helyet kap a téren.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK