2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhok, ahol jó élni és lakni

2017. augusztus 15. kedd, 15:52
Szerző: Antal Lívia
Az idei nyár is eseménydúsan telt Alsópáhokon, ahol a település lakói ismét egy jelentős beruházás megvalósítását ünnepelhették a falunapon. Az Alsópáhok Község Önkormányzata és az Alsópáhokért Közalapítvány által megrendezett találkozó idén is sportosra sikeredett. A nap átmozgató tornával kezdődött, majd tűzoltó bemutatóval folytatódott, az esti órákban pedig átadták az új sportlétesítményt.

– A júniusi falunapunk egyúttal egy esztendő zárása is, hiszen ekkor adjuk az önkormányzati kitüntetéseket azok számára, akik az eltelt időszakban kiemelkedő munkát végeztek a helyi közösség, valamint a település gyarapodása érdekében – mondja érdeklődésünkre Czigány Sándor polgármester, akitől 2017 első félévének történéseiről valamit a közeljövő feladatairól érdeklődtünk. – Az idei falunap az új sportlétesítményünk bővülésével is megörvendeztetett bennünket. TAO-pályázat és önkormányzati önerő segítségével készült el az új kétszintes épület, melynek földszintjén traktoraink, gépeink, eszközeink kaptak helyet, míg emeletén közösségi színteret alakítottunk ki sport- és kulturális tevékenységeink számára. Két évvel ezelőtt ugyancsak egy kétszintes épületet adtunk át, melyben sportöltözőt és emeletén turisztikai szálláshelyeket alakítottunk ki. A mostani beruházással szintén egy újabb lépést tettünk abba az irányba, amit az önkormányzat a sportcentrum fejlesztésével kapcsolatosan határozott meg.

A közelmúltban zárt a második alkalommal megrendezett országos festő alkotótábor, melynek vezetője Nádler László festő- és szobrászművész, Alsópáhok szülötte volt. Az egyhetes tábor kiállítással egybekötött zárását a művelődési házban tartották szép számú közönség érdeklődése mellett. A rendezvény hangulatát operettelőadás emelte, melyet követően állófogadáson látta vendégül a résztvevőket az önkormányzat.

– A nyár a pihenés, a feltöltődés időszaka az elkövetkező feladatokra.
– Valóban, hiszen a közelmúltban kaptunk értesítést attól, hogy a régi iskolaépület energetikai felújítására tavaly benyújtott pályázatunk eredményesnek bizonyult. A beruházás az épület külső hőszigetelését és vakolását, a nyílászárók cseréjét, valamint hőszivatytyús kazán beépítésével fűtéskorszerűsítést foglal magában. A TOP-program által támogatott projekt érinti a tornatermet is, ahol a külső nyílászárók cseréjét végezzük el majd. A kivitelezés a sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a jövő évben valósulhat meg.

– Terveik között szerepelt az egészségház valamint a polgármesteri hivatal felújítása is. Született-e döntés ezen pályázatokról?
– Az egészségház teljes rekonstrukcióját szolgáló pályázati projektről még nem kaptunk hírt. A polgármesteri hivatal felújítására a Belügymisztériumhoz benyújtott pályázatunk sajnos nem nyert. Közintézményeink rekonstrukciója sorában mondhatni utoljára hagytuk a hivatalt, mivel az elmúlt években oktatási, nevelési intézményeink, a település közterületeinek fejlesztésére koncentráltunk az elnyert pályázati projektjeinkkel. A két települést kiszolgáló közös önkormányzati hivatal helyiségeit önerőből tettük rendbe, illetve pályázati támogatásból napelemrendszert telepítettünk tetejére a villamosenergia-megtakarítás érdekében. Szeretnénk végre a hivatal épületét is felújítani, ezért újabb pályázatot nyújtunk be a BM-hez.

– Történt-e előrelépés a nemesboldogasszonyfai út felújításával kapcsolatban?
– A Magyar Közútkezelő tulajdonában lévő út régóta szorgalmazott felújítása szeptember-októberben valósulhat meg. A fenntartó ugyanis pályázatot nyert a rekonstrukcióra, ami a főutcai kereszteződéstől egy 850 méteres szakaszt érint a nemesboldog-asszonyfai településrészre vezető úton. A nyári záporok idén is nagy kárt tettek az útpadkában, a beruházástól éppen ezért azt várjuk, hogy megszűnjön az állandó balesetveszély ezen az útszakaszon.
Szintén állami út volt korábban a Nemesboldogasszonyfa és Szentgyörgyvár közötti átkötő út, ahol önkormányzatunk a közelmúltban kátyúzást végeztetett el saját dolgozóival. A jövőt illetően azt tervezzük, hogy a teljes rekonstrukció érdekében évente felújítunk egy-egy szakaszt ezen az átkötő úton.

– A külterületi utak állapotjavítása is állandó feladatként jelentkezik az önkormányzat számára.
– Bízunk abban, hogy a külterületi utak felújítására februárban beadott pályázatunk elbírálásáról kedvező döntés születik ősszel. A kátyúzás helyett mindez hosszabb távra szóló megoldást jelent a problémára, mivel összesen két kilométeres szakasz felújítása történhet meg a zártkertekben. A kiírás részeként pályáztunk gépbeszerzésre is, olyan 90 lóerős munkagépet szeretnénk vásárolni, amely több funkcióra (kaszálás, hóelta-karítás stb.) alkalmas.

– Épül az 56-os köztéri emlékmű a művelődési ház előtt.
– Pályázati támogatást nyertünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója előtt tisztelgő emlékmű felállítására. A verőcei Tóth Dániel szobrászművész alkotását október 23-án avatjuk fel. Településünkön korábban nem volt ilyen emlékmű, ezért is igyekeztünk minél frekventáltabb helyet biztosítani számára. Éppen ezért helyeztük el a művelődési ház udvarának sarkában, ahol több oldalról is jól mutat.

– A helyi közélet és kulturális élet legfontosabb mozgatórúgói a civil szervezetek, melyek tevékenységük révén  messze viszik a település jó hírét.
– Harmadik alkalommal adtunk helyet a Magyar Kórusok, Zeneka-rok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a KÓTA csúcsminősítő versenyének májusban. Mindnyájan büszkék lehetünk arra, hogy a házigazda Bodzavirág Népdalkör immár hatszoros Aranypáva Nagydíjasként köszönhetett el a versenytől – mondta Czigány Sándor polgármester, aki idén március 15-e alkalmából, a  „Honvédelemért Kitüntető Cím”  polgári személyek részére adható állami kitüntetésben részesült. Az elismerést Budapesten központi ünnepség keretében adták át a polgármester részére.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK