2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhok utakra, járdákra koncentrálva

2022. szeptember 02. péntek, 15:37
Szerző: Antal Lívia
Alsópáhok utcaképét minden évszakban virágágyások színpompája teszi egyedivé. Az önkormányzat közterületekre való odafigyelése az egész településen megmutatkozik. Alsópáhok azon kevés falvak, települések egyike, ahol mindkét oldalon vezet járda. Az önkormányzat fejlesztési szándékaiban folyamatosan szerepel az utak, járdák felújítása. E tekintetben nemrég két pályázati projektet fejeztek be.

Új, térköves járda a Dózsa utcában

– A Fő utcában a temetői feljárótól a Kölcsey utcáig közel 400 folyóméteren, míg a Dózsa György utcában mintegy 300 méteren létesítettünk térköves járdát – ismertette Horváthné Makó Judit, Alsópáhok alpolgármestere. – Mindkét helyszínen a kapubejárók előtti területeken megerősítettük a járda alapot, valamint kimélyítettük, kitakarítottuk a felújított járdaszakaszok melletti vizes árkokat. A beruházás 27 millió forintba került, melynek 65 százalékát a Belügyminisztériumtól nyert támogatásból, míg 35 százalékát önerőből biztosítottuk. A Keszthelyi úttól a Kolping irányába már megtörtént mindkét oldalon a járdák rekonstrukciója. A folytatásban egy újabb nyertes pályázatból, Sármellék irányában, a Dózsa utca keleti oldali járdájának felújítása valósulhat meg.

Horváthné Makó Judit alpolgármester

A sportcentrumban idén júniusban épült meg a 25 négyzetméteres, via coloros térburkolatú parkoló a TAO-pályázat egyik kötelező elemeként. A terület a parkolás mellett padok, asztalok kihelyezésével pihenőhelyként is funkcionálhat.
A Dr. Szántó Imre Általános Iskolánk új épületrészében a fenntartó, a Nagykanizsai Tankerületi Központ beruházásában valósult meg a tanévkezdésre a vizesblokkok felújítása, öt tanterem padlóburkolatának cseréje és a szalagfüggönyök felhelyezése. A tornaterem lány és fiú öltözőjében szintén megújították a vizesblokkokat. Bővítették az udvari játszóteret, amelyhez támfalat és új kerítést építettek. A lépcsősor rendbetétele is megtörtént a tankerület Magyar Falu Program által támogatott projektjében. Az iskolát támogatva az önkormányzat saját költségén idén is elvégeztette a nyári tisztasági festést a tanévkezdésre.

– Az elkövetkező időszakban még milyen feladatok előtt állnak?
– A Magyar Falu Programból támogatást nyertünk a temető ravatalozójának rekonstrukciójára. Az épület tetőszerkezetét oly módon növeljük meg majdnem a duplájára, hogy a szertartás helyszíne teljesen védett legyen az időjárás viszontagságaitól. Az önkormányzat a temető jövőbeni bővítése érdekében idén újabb három telket vásárolt, és még kettő megvételét tervezi. Két belterületi útszakasz felújítása is tervben van idén, miután az erre a programra 2020-ban beadott pályázatunk kedvező elbírálást kapott.
Jövő évi feladat lesz a zártkerti csapadékvíz-elvezetés megoldása egy nyertes TOP-os pályázatból, továbbá mintegy négy kilométer hosszban több zártkerti útszakasz aszfaltozása a vidékfejlesztési programból elnyert támogatásból. A Magyar Falu Programból közterület-karbantartó eszközökre is nyertünk támogatást, amelyek beszerzése a jövő év elején realizálódhat. A Leader-programra beadott pályázatunk eredményét egy 10x15 méteres rendezvénysátor megvásárlása miatt várjuk.

– Visszaállt a rend a hagyományos rendezvények megtartása tekintetében?
– Igen, hiszen idén, legalább is eddig, nem volt semmilyen korlátozás a pandémia miatt. Rendezvényről rendezvényre tudtunk haladni. A nőnappal kezdtük, majd a Déryné-program keretében két színházi előadást tekinthettek meg az érdeklődők a művelődési házban. A program szeptemberben folytatódik a János vitéz bemutatásával.

Nagy érdeklődés övezte a falunapot

Legnagyobb eseményünk a kétnapos falunap, amelyre idén június 10-11-én került sor. Az első nap átadtuk a sportcentrum legújabb fejlesztéseit: a két sportpálya világításának korszerűsítését valamint a pályák alatt kialakított öntözőrendszert. Az ünnep az Alsópáhoki öregfiúk és a Fradi öregfiúk között labdarúgó gálamérkőzéssel zárult. A második napon kulturális együttesek léptek fel; községünket a Nefelejcs Nyugdíjas Klub énekkara, a Bodzavirág Népdalkör, az Allegrezza Kamarakórus valamint az iskolások White Horse Akrobatikus Rock 'n' Roll Tánccsoportja képviselte. A falunapon hagyomány, hogy ilyenkor köszönjük meg azok munkáját, akik sokat tettek, tesznek a településért, a közösségért. A képviselő-testület elismerésében idén is többen részesültek. A legrangosabbat, az Alsópáhokért díjat Lázár László Miklós, a település korábbi polgármestere, a polgárőr egyesület oszlopos tagja, valamint Nagy Zoltán, a Bereki Tőzeg '97 Kft. tulajdonos-ügyvezetője érdemelték ki.

Október elsején tartjuk az Aranykorúak napját, amelyre idén is minden hatvan év feletti lakost várunk. Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire büszkék lehetünk civil szervezeteinkre. Saját tevékenységükben mindegyikük szép eredményeket tud felmutatni, amellett, hogy Alsópáhok és más települések rendezvényeiből is aktívan kiveszik részüket. A községi tűzoltó egyesület az idei falunapon megrendezte a Zala Tűzoltó Kupa első fordulóját. Idén fejlesztésbe is kezdtek: új tűzoltószertárt építettek, a régi felújítását pedig befejezik december végére – tájékoztatott Horváthné Makó Judit alpolgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK