2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhok „Zala megye gyöngyszeme...”

2024. március 11. hétfő, 17:48
Szerző: Sámel József
Zala megye gyöngyszemének nevezték nemrég Alsópáhokot az országos média egyik nagy nézettségű műsorában. A név nagyon találó, hiszen a Hévíz és Keszthely melletti település szépségével, rendezettségével és fejlődésével egyaránt megérdemli az elismeréseket.

A fejlesztésekre, a közlekedésbiztonságra és a programokra is hangsúlyt fektetnek

Czigány Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta: évek óta teljes erőbedobással dolgoznak azért, hogy Alsópáhok minden tekintetben kedvelt település legyen, mind a lakosság, mind az oda látogató vendégek körében. A terveiket siker koronázta, hiszen a közterületeket – többek között virágosításokkal, parkosításokkal, út- és járdafelújításokkal - sikerült a korábbiakhoz képest még szebbé varázsolni, ugyanakkor fel tudtak újítani számos középületet is. Utóbbiak szintén meghatározóak a község arculatának tekintetében. Azzal, hogy évekkel ezelőtt megváltozott a 76-os főút nyomvonala, s az nem Alsópáhokon keresztül vezet, a közlekedésbiztonság is erősödött. Teendő azonban még akad.

Forrás: alsopahok.hu

- A sebesség csökkentése érdekében az év első felében sebességmérő „Traffibox” berendezést szeretnénk elhelyezni a Dózsa György utcában – tette hozzá. – Ez fontos annak érdekében, hogy a gyalogosan, illetve a járművel közlekedők egyaránt nagyobb biztonságban legyenek, még kevesebb esély legyen arra, hogy balesetek történjenek. A hévízi úton, az iskola előtt egy gyalogátkelő helyet szeretnénk létesíteni, ennek nagy létjogosultsága lenne, ott ugyanis jelentős a forgalom.

A biztonságot szolgálják más intézkedések is, így az, hogy az eddigieknél is jobban figyelnek a játszóterekre. Ez nem csak a biztonság növelését, hanem fejlesztéseket is jelent. A Páhok Panzió előtti Balassi utcai játszóteret például korszerű új kerítéssel látják el. Ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a gyerekek az útra fussanak a közlekedő járművek elé. De a játszóterek tekintetében más tervek is akadnak a településen, a fejlesztési elképzelések listája meglehetősen hosszú. Ez érthető, azért is, mert Alsópáhokon sok gyermek születik.

Czigány Sándor

- A Kossuth Lajos utcában a tavaly átadott játszóteret tovább bővítjük – fogalmazott Czigány Sándor. - A cél érdekében 1,7 millió forintért vásároltunk eszközöket, többek között csúszdát, mászókát, hintát. Ezeket tavasszal helyezzük ki, úgy gondolom, hogy a gyermekek nagy örömére. A nemesboldogasszonyfai falurészen található játszótér is szerepel a bővítési tervek között: azt szeretnénk korszerűsíteni, oda is vásároltunk egy csúszdát. Az orvosi rendelő melletti területre szintén játszótér épül. A Magyar Falu Programban beadtuk a pályázatunkat az óvoda udvarán található játszótér bővítésére. Az igényelt, mintegy hatmillió forintnyi összegből szép fejlesztést tudunk megvalósítani.

Egyéb fejlesztések is szép számban történtek Alsópáhokon. Amint a polgármester megjegyezte, a településük 2023-ban e tekintetben is sikeres évet zárt, több fontos beruházás megvalósult.

- A terveink között szerepel a nemesboldogasszonyfai ravatalozó felújítása, oda egy előtetőt is szeretnénk építeni. Ez lényeges annak érdekében, hogy a búcsúztatások méltó körülmények között történhessenek. Mivel van igény az építkezésekre, tervezzük a Kossuth Lajos utcai telkek további közművesítését. Az előttünk álló fejlesztésekkel az ívóvíz ellátást kívánjuk megoldani a telek tulajdonosok bevonásával. A tavasz beköszöntével, idén áprilisában a tavaly első ütemben megvalósult járdaépítést kívánjuk folytatni a Dózsa utcában, Sármellék felé. 

Alsópáhokon egész évben rendezvényekkel várják a lakókat, a helyben és a környéken nyaraló vendégeket. A település emellett rendszeresen helyet ad különböző megyei, valamint régiós rendezvényeknek is.

- Idén is gazdag a programnaptárunk, úgy gondolom, illetve mondhatom, biztos vagyok benne, hogy minden korosztály megtalálja a településünkön a számára leginkább kedvelt rendezvényt. Fontosnak tartjuk a civilek támogatását. Májusban az Alsópáhoki Sportcentrumban nagy jelentőségű megyei színtű családi  sport- és egészségnapot tartunk. Szintén májusban ünnepli a Bodzavirág Népdalkör 25 éves évfordulóját, ez olyan esemény, melyet méltó módon kell megünnepelni. Ugyancsak jelentős esemény, hogy testvértelepülési megállapodás kötését tervezzük az erdélyi, Hargita megyei Máréfalvával. Ennek aláírását a június elsején tartandó „Alsópáhoki Sokadalom” rendezvényen tartjuk. Talán mondanom sem kell, hogy egy testvérkapcsolatnak mekkora ereje van, milyen lehetőségek rejlenek egy ilyen kapcsolatban.

Czigány Sándor érdeklődésünkre elmondta: örülök annak, hogy összetartó faluközösséggel dolgozik immár tizennyolc éve. Hozzátette, a bizalmat érezve, családja támogatását maga mögött tudva döntött úgy már tavaly nyáron, hogy ismét indul a júniusban, az önkormányzati választáson

-  A kezdettől fogva Alsópáhokért dolgoztam, dolgozom. A fejlesztések mellett a civil szervezeteink számos sikert értek el országos szinten is. Háromszáz fővel nőtt a lakosok száma, s számos kulturális és szellemi értéket tudtunk megvalósítani. Nagyon örülök annak, hogy Alsópáhok megítélése nagyon pozitív a környező településeken, országos és megyei szinten is. Jó volt hallani, hogy a Magyar Televízió egy közelmúltban sugárzott műsorában Zala megye gyöngyszemének nevezték Alsópáhokot. Ez az eredmény az önkormányzat és a lakosság közös, kitartó munkájának, erőfeszítéseinek köszönhető. Jóleső érzés tölt el, hogy az itt élő emberek bíztak bennem. Ezt igyekeztem mindig szorgalmas, tisztességes, eredményes munkával megköszönni – tette hozzá a polgármester.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK