2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhokon a tenni akarás jegyében

2017. február 08. szerda, 08:36
Szerző: Antal Lívia
Az építkezés és faluszépítés lendülete 2016-ban sem hagyott alább Alsópáhokon. Ez a munka az önkormányzattól évek óta megszokott gondos tervezéssel idén is folytatódik, felújítási szándékaik többek között az orvosi rendelőt valamint az iskola energetikai korszerűsítését érintik.

– Minden év zárása a számadás az elvégzett feladatokról, melynek összegzéséről a lakosság is értesülhet a november végi közmeghallgatáson. – Az elmúlt évi júniusi esőzés az egész megyét sújtotta, így településünket is. A lezúduló csapadék és sárlavina jelentős kárt okozott külterületi útjainkban, árkainkban és hídjainkban. Ez a váratlan esemény igencsak sok feladatot adott az őszi helyreállítási munkákat illetően, melynek költségeire vis maior pályázaton nyertünk támogatást – mondta el érdeklődésünkre Czigány Sándor, Alsópáhok polgármestere (1. kép). – A közmeghallgatáson beszámoltam az iskola tornacsarnokának felújításáról is, mely egy pályázat részeként valósult meg. A meglévő linóleumot lábakat, ízületeket kímélő rugalmas burkolatra cseréltük a tanévkezdésre, a diákok nagy örömére. Emellett a zsibongó vizesblokkját is felújítottuk saját erőből. Az iskola és a templom között megépítettük a kerítést, ami a templomkert nyugalmát biztosítja.

Új év, új feladatokkal, a megszokott lendülettel

– Hol tart a raktárépület beruházása a sportcentrumban?

– Az épület már tető alatt van, és a nyílászárók is helyükre kerültek. Egyrészt garázsfunkciót szánunk neki, hiszen az épület földszintjén kapnak majd helyet karbantartó gépeink. TAO-pályázatból valósítjuk meg a beruházást, mely a terveknek megfelelően zajlik, az első ütem elkészültével. A második ütemben az épület emeletén közösségi célt szolgáló termet alakítunk ki idén. Június 10-re szeretnénk befejezni az építkezést, hogy a falunapon átadhassuk az új több funkciós épületet. Az elmúlt évben a tűzoltó egyesület kérésére öltözőfalat létesítettünk a polgármesteri hivatal egyik raktárhelyiségében. Ennek köszönhetően önkéntes tűzoltóink kulturált körülmények között tudnak beöltözni a bevetésekhez. Tavaly 38 alkalommal vonultak ki helyben és a környékre tűzesetekhez és kárelhárításokhoz. 2016 év elején elkészült a temetői parkoló mintegy ezer négyzetméteren. Idén megvásároljuk a mellette lévő telket, hogy 2500 négyzetméteresre bővíthessük a parkoló területét. 

Ovisok karácsonyi műsora

2015-ben készült el a LED-es közvilágítás a településen, melynek köszönhetően 2016-ban milliós nagyságrendben takaríthattunk meg villamos áramot. Fontos megemlíteni, hogy a munka megfelelő minőségben készült el, nem érkezett lakossági panasz, észrevétel a közvilágítást érintően. Tavaly év közepén helyeztük üzembe a hivatal tetején lévő napelemrendszert, amely féléves működése alatt szintén jelentős megtakarítást hozott.

– A folytatásban napelempark létesítése is megvalósulhat.

– Alsópáhok, Zalavár, Szent-györgyvár és Sármellék konzorciumban adta be pályázatát egy napenergia alapú villamos erőmű létesítésére tavaly. Sármelléken létesülne a telep, ami a négy település önkormányzati intézményeinek villamosenergia-kiváltását szolgálná lényeges költségmegtakarítás mellett. A TOP-program által számítunk támogatásra az orvosi rendelő épületének teljes rekonstrukcióját, valamint az általános iskola és a tornaterem energetikai felújítását illetően. Az iskolában az épület külső szigetelése mellett fűtéskorszerűsítést valósítanánk meg a kazán és a radiátorok cseréjével, továbbá az összes nyílászáró helyére újakat építenénk be. Jelenleg mindhárom tavaly benyújtott pályázat elbírálására várunk, pozitív döntésben bízva, hogy a kivitelezéseket megkezdhessük az idén. Az Alsópáhoki Közös Önkormányzati Hivatal valamint zalavári kirendeltségének informatikai fejlesztésére viszont nyertünk pályázati forrást, mely az ASP gazdálkodási rendszer kiépítését teszi lehetővé az ügymenetekhez.

– Egy 56-os köztéri emlékmű felállítását is tervezik.

– 2016-ban volt az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója. Az emlékmű felállításával – mivel Alsópáhokon nincs ilyen – hiányt szeretnénk pótolni. A művelődési ház kerítésébe illesztve szeretnénk elhelyezni az emlékművet, melynek megvalósítására pályázatot nyújtottunk be. Ezenkívül két közterületi sportpark (felnőtt fitneszpark) kialakítására is adtunk be pályázatot.

Szüreti felvonulás

– Történhet előrelépés a hegyi utak felújítása terén is.

– Tizennégy éve nem volt olyan átfogó pályázati kiírás a hegyi utak felújítására, mint ami 2016-ban jelent meg. Természetesen éltünk ezzel a lehetőséggel. Összesen négy kilométer hosszan szeretnénk rendbe tenni, aszfaltozni az utakat. Olyan útszakaszok kiválasztására törekedtünk, amelyek a legrosszabb állapotúak illetve azokat, melyeket az esőzések miatt gyakorta kell javítani. Emellett konzorciumban Zalavárral pályáztunk gépbeszerzésre is, olyan erőgépet és traktort szeretnénk vásárolni, amely több funkcióra (kaszálás, hóeltakarítás stb.) alkalmas.

Önkormányzatunk jelentős energiát mozgósít annak érdekében, hogy a település fejlesztését és egyben fenntartását biztosítani tudja. Emellett igyekszünk szociális területen is segíteni az itt élő fiatalokat és időseket. Minden évben iskolakezdési támogatást nyújtunk, a felsőoktatásban tanulóknak Bursa Hungarica önkormányzati ösztöndíjat biztosítunk. A hetven év feletti idős rászorulóknak hatezer forintot adtunk karácsonyra, hozzájárulva az ünnepek kiadásaihoz. Emellett a napi problémáik megoldásában is segítünk az időseknek, különösen most, a hó eltakarításában házaiknál. A BM-pályázaton 55 köbméter tűzifát szereztünk be, melyet szétosztottunk már a rászorulók között. Karácsony előtt valamenynyi önkormányzati dolgozót, óvónőt, pedagógust, közmunkást vendégül láttunk egy helyi étteremben, és mindenki kapott ajándékot is.

Januári egészségnap

2017-ben is fontos szerepet szánunk civil szervezeteinknek, melyek messze viszik településünk jó hírét sikeres tevékenységük révén. A helyi közélet és kulturális élet legfontosabb mozgatórúgói, ezért is támogatja önkormányzatunk működésüket. Közös célunk Alsópáhok egyenletes és fenntartható fejlődése, amit együtt a civil szervezetekkel, helyi közösségekkel való szoros együttműködéssel biztosíthatunk – hangsúlyozta Czigány Sándor polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK