2021.09.24., péntek - Gellért, MercédeszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták az új kardiológiai és szívsebészeti centrumot

2019. április 08. hétfő, 19:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Új egészségkultúrát szeretnének Magyarországon megvalósítani, ami elsősorban a megelőzésére, a betegségek elkerülésére, az egészségben töltött évek meghosszabbítására támaszkodik – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház új Kardiológiai és Szívsebészeti Centrumának átadásán.

Manninger Jenő, Rigó Csaba, dr. Sifter Rózsa, dr. Pál Attila. dr. Kásler Miklós, Balaicz Zoltán, dr. Halász Gabriella és Vigh László

Dr. Kásler Miklós onkológus professzor, az emberi erőforrások minisztere megemlítette, hogy a kormány tavaly öt nemzeti egészségügyi programot dolgozott ki, amelyek a legsúlyosabb, a legtöbb halált és a legtöbb megnyomorodást okozó betegségekre vonatkoznak. Ezt követően megkezdődött az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakítása. A népegészségügyi program most készült el, illetve folytatódnak a fejlesztések. A kormány a központi régióban 700 milliárd forint beruházással fejleszti az ellátórendszert, amely egyetemi intézményeket, kórházakat és járóbeteg-szakrendelőket érint. Jelezte, hogy a korábbi években 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki ellátás korszerűsítésére, de mint mondta, ezzel a vidéki beruházások sem befejeződtek be. Zalaegerszeg példa erre, hiszen ezen túlmenően készült el az új szívsebészeti centrum, amit ma átadhatnak.

Hangsúlyozta, fontos, hogy eszközeiben, műszereiben és szakembereit tekintve korszerű ellátó hálózat működjön az országban a leggyakoribb halálok, a keringési betegségek gyógyítása érdekében. A miniszter úgy vélekedett, hogy a keringési betegségek elleni harc már az óvodában kezdődik, hiszen a gyerekeket egészséges életmódra kell szoktatni. Ki kell iktatni a környezetükből a rossz szokásokat és életformákat, ellenben mozgásra, a testi és a lelki, szellemi szabadságra, egészségre kell nevelni őket. Mint mondta, a keringési betegségek egészségügyi ellátása komplex tevékenység, az óvodáskortól egészen az aggastyánkorig tart. Ha ez így történik, akkor 20-30 év után demográfiailag rendben lévő, testileg és főleg lelkileg egészséges nemzet mehet a jövő felé, hangsúlyozta végül.

Dr. Halász Gabriella főigazgató azt emelte ki, hogy a szívcentrum mellett immár a pulmonológia, az onkológia valamint a kardiológiai rehabilitáció is modern a 21. századnak megfelelő körülmények közé került a pózvai külső telephelyről. A beruházás által végre megvalósulhat az, hogy valamennyi, magas diagnosztikát és intenzív ellátást igénylő szakterület a központi telephelyen végzi feladatát. Önmagában ez a centralizáció nagyságrenddel növeli meg a betegek biztonságát. Kiemelte, folytatni kívánják a fejlesztéseket annak érdekében, hogy a legkorszerűbb feltételek álljanak rendelkezésre mindazon betegségek gyógyítására, melyek meghatározzák a lakosság egészségi állapotát. Jelezte, hogy elkészült a kórház első komplex koncepciója a keringési betegségek kezelésének fejlesztésére. Koncepciót fognak kidolgozni mindazon területen, amelyek a legnagyobb népegészségügyi problémát okozzák hazánkban.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos jelentősnek nevezte a két ütemben megvalósított beruházást, mely együttesen mintegy kilencmilliárd forintos fejlesztést tett lehetővé a zalaegerszegi kórházban. A korábban átadott szívcentrum új épülete négymilliárd forintba, míg a zöld épület felújítása 2,3 milliárd forintba került. Új műszerek beszerzésére több egy milliárd, míg az MRI cseréje közel 800 millió forintos támogatást fordítottak az elmúlt időszakban.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a város sohasem volt a kórház fenntartója, de jótékonysági akciókkal és közös pályázati projektekkel igyekezett forrást szerezni a fejlesztésekre. Az új beruházás a város és megye számára egyaránt jelentős előrelépés, és mindazok számára, akik gyógyulni jönnek a jól felszerelt, korszerű intézménybe.

Az átadási ünnepségen mások mellett részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke valamint dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK