2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az 1956-os forradalom domborművön - immár Olaszországban is

2023. november 02. csütörtök, 16:38
Szerző: Sámel József
Olaszország Lombardia tartományának első 1956-os emlékművét avatták fel Milánó központjában, a Viale Ungheria körúton október 23-án. A köztéri alkotást keszthelyi szobrászművész, Turi Török Tibor készítette.

Turi Török Tibor keszthelyi szobrászművész 1956-os köztéri alkotását leplezték le Milánóban
 

A dombormű avatóünnepségén jelen volt Emmanuel Conte városi tanácsnok, Csiszár Jenő milánói főkonzul, nyolc ország külképviseleti vezetője, valamint a magyar származású, az olaszországi kortárs költészet kiemelkedő alakja, a 90 éves Tomaso Kemeny. Dr. Szili Katalin, a miniszterelnök főtanácsadója ünnepi beszédében – méltatva Turi Török Tibor alkotását - kiemelte az olasz és a magyar nép történelmi időkre visszanyúló barátságát, az 1956-os forradalmat követő szolidaritást.

A rohamosan változó világgal kapcsolatosan beszélt az értékekről, így az otthon, a szolidaritás, valamint az európai kultúra alapértékeiről. Elmondta: október 23-a a szabadság napja, 1956-ban, azon a napon egységbe forrt a nemzet. A szabadságvágy, a szabadság eszménye kovácsolta eggyé a hazugságokra, megfélemlítésre épített rendszer elsöprésének vágyát.

Turi Török Tibor Köztársasági Érdemrenddel kitüntetett Podmaniczky-díjas szobrászművész elmondta: a Milánó szívében elhelyezett emlékmű felavatását mintegy négyéves munka, előkészítés előzte meg. Akik ebben részt vettek, mindannyian úgy gondolták, hogy hiányt pótolnak, hiszen Lombardia tartományban ez idáig nem volt 1956-os emlékmű, köztéri alkotás.

- Klasszikus alkotásról van szó, az erkölcsi értékeket szem előtt tartva szerénységgel próbáltam ábrázolni az 1956-os eseményeket, illetve egészen pontosan azok kezdetét és végét – fogalmazott a szobrászművész. – A dombormű a két sarkalatos pontot ábrázolja, a bal oldalán az euforikus állapotban ünneplő, vonuló forradalmi tömeg látható, a jobbon pedig a Corvin-köz tragikus és szomorú eseményei, a csüggedés. Úgy gondolom, hogy az alkotás méltó emléket állít az 1956-os eseményeknek. Az elkészítését szívesen és örömmel vállaltam, hiszen a magyar és az olasz nép sorsa számos ponton kapcsolódik – mondta a Turi Török Tibor, akinek a Kárpát-medencében összesen mintegy 180 történelmi köztéri alkotása áll, de megtalálhatók szobrai, domborművei Lengyelországban és Törökországban is. 

Az ünnepség végén dr. Szili Katalin és Csiszár Jenő a város vezetőivel közösen leplezte le az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító domborművet.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK