2020.08.13., csütörtök - IpolyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az országos veszélyhelyzet miatt Zalaegerszegen is korlátozásokra kell számítani

2020. március 12. csütörtök, 14:29
Közlemény, ZalaMédia
Miután a nemzetközi helyzethez és az európai országok eljárásrendjéhez igazodva Magyarországon is kihirdették a veszélyhelyzetet, ma délelőtt újabb széleskörű védelmi egyeztetést tartottak a zalaegerszegi városházán is, az érintett egészségügyi, igazgatási, intézményi vezetők és szakemberek bevonásával - adta hírül Facebook-oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

A közlemény szerint a helyi döntésekről az éjszaka folyamán külön egyeztetést folytatott a polgármester a közgyűlési frakciókkal, a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel, akik valamennyien egyhangúlag, egységesen támogatták a lépéseket.

Ha elhúzódik a járvány, a nyári városi fesztiválok is elmaradhatnak

Az országos veszélyhelyzet kihirdetése alapján beutazási tilalom lépett érvénybe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó. Nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek, a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják. A rendőrség ellenőrzi, hogy valóban otthon vannak-e, amennyiben nem, az büntetéssel jár.

További korlátozások/intézkedések:

- A szlovén, osztrák határokon visszaállítják a határellenőrzést; a repülő-, vonat- és buszjáratok fogadását Olaszországból leállítják, onnan csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják, de ez minden érintett határszakaszon személyi ellenőrzést jelent.
- Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és azokat is, akik megszegik a karantént. Közúti ellenőrzéseknél cellainformáció alapján fogják megállapítani, ki hol járt. Rémhírek terjesztése a válsághelyzetben közveszéllyel fenyegetésnek minősül, büntetendő.
- Bezárnak az egyetemek, a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények is, egyetemi oktatás csak távoktatás formájában működhet.
- Az állami és egyházi fenntartásban működő általános iskolák és középiskolák egyelőre nem zárnak be, hiszen ez például Zalaegerszegen megoldhatatlan probléma elé állítana több tízezer szülőt, akik nem tudják megoldani gyermekeik napközbeni felügyeletét és ellátását hetekre, vagy akár hónapokra. Intézményi bezárásra csak a veszélyhelyzet fokozódása esetén kerülhet sor, melyről az állam dönt.
- Az önkormányzati fenntartásban működő zalaegerszegi bölcsődék és óvodák egyelőre nem zárnak be, ugyanakkor megfontolásra javasolják azon bölcsődés és óvodás gyermekű szülőknek, akik meg tudják oldani gyermekük napközbeni ellátását, hogy ne vegyék igénybe az óvodai és bölcsődei ellátást. Ezt igazolt hiányzásnak számít.

- A zalaegerszegi önkormányzati idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el, és ezt javasolják az egyházi fenntartású otthonnak is.
- Nem lehet megrendezni 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez Zalaegerszegen számos intézményt érint, tehát nem lesznek előadások a Hevesi Sándor Színházban, a Griff Bábszínházban, a mozikban, nem lesznek koncertek a Sportcsarnokban, a Keresztury Dezső VMK-ban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, nem lesznek nagyobb programok, kiállítások, könyvbemutatók, versenyek, előadások, zenei estek. Elmaradnak a városi diáknapok, az egyetemi napok, a nemzetközi matematika verseny, a Zrínyi 125 és a Széchenyi 50 éves jubileumi rendezvényei, a kresz verseny, stb.
- A veszélyhelyzet visszavonásig érvényes, de látva a kínai, olaszországi, és általában véve nemzetközi helyzetet, valószínűleg hónapokról van szó, így esélyes, hogy nem lesz idén Pálinka és Mangalica Majális, Street Food Weekend, Egerszeg Fesztivál, és egyéb nagy programok sem.
- Sporteseményekre, különböző meccsekre csak zárt kapus formában kerül sor.

- Külön zalaegerszegi intézkedés, hogy a 100 fő alatti olyan rendezvények megtartásához, melyeknek helyszíne önkormányzati tulajdonban van, előzetes fenntartói engedély kell (pl. kisebb programok, ahova más városokból, vagy külföldről is érkeznének).
- Bezár az uszoda és a tanuszoda, az új medence megnyitására pedig csak a veszélyhelyzet törlése után kerül sor.
- Az önkormányzatnak jogköre, beleszólása ugyan nincs, de a magánszemélyeknek, magánvállalkozásoknak megfontolásra javasolják saját programjaik megrendezését (pl. vacsoraestek, nagy létszámú lakodalmak, bálok, egyéb események).
- Kérik a nem önkormányzati fenntartásban működő Volánbusz és MÁV illetékeseit, hogy a Zalaegerszeg vonatkozásában közlekedő járatokon rendszeres és fokozott fertőtlenítést végezzenek, továbbá intézkedjenek a fel- és leszállás megkönnyítéséről.
- A lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.
- Kérik továbbá a zalaegerszegiektől, hogy a személyes találkozások számát minimalizálják, a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi, ölelés stb.) mellőzzék, a higiénés szabályokat, ajánlásokat fokozottan tartsák be (gyakori, alapos kézmosás, fertőtlenítés, szellőztetés, papírzsebkendő használata), továbbá ha bárki észleli magán, vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát, vagy hívja a 0680/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot.
- Ugyancsak kérik, hogy senki ne utazzon külföldre, vagy ha erre mindenképpen sort kell keríteni, akkor a hazaérkezés után 2 hétig otthoni karanténban kell maradni.
- Az önkormányzati intézményekben, különösen az ügyfélterekben a megfelelő kézfertőtlenítés lehetőségét biztosították, a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát növelték. Ugyanezt kérik minden cégtől, szervezettől, érintettől.

A Dunántúlon, Zala megyében, illetve Zalaegerszegen továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését rendkívül nehéz megfékezni. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot - áll a polgármester közleményében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK