2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bababarátból családbarát

2019. március 01. péntek, 18:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Felújítják a gyermekágyas részlegeket, a szülőszobákat, valamint új eszközöket szereznek be a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. A családbarát szülészet kialakítását szolgáló beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert közel 161 millió forint támogatásból valósítják meg.

Felújítják a szülőszobákat és a gyermekágyas részlegeket

A hírt dr. Halász Gabriella főigazgató jelentette be sajtótájékoztatón. Mint mondta, ez a fejlesztés nem előzmény nélküli, hiszen a zalaegerszegi intézmény elsők között lett az országban bababarát kórház. Az elmúlt évtizedekben sikerült fenntartani ezt a minősítést, melyhez képest jelentős ugrás jelent a családbarát szülészet kialakítását szolgáló pályázat megvalósítása. Az elnyert összegből több mint 107 millió forintot fordítanak a gyermekágyas, benne a koraszülött gyermekágyas részleg felújítására. Ennek köszönhetően emberibb, természetesebb és biztonságosabb körülmények között lehetnek majd együtt az anyák csecsemőikkel. Új tejkonyhát alakítanak ki, illetve egy másik helyiséget, ahol az anyatejes táplálást segítően a fejést tudják elsajátítani az édesanyák. A szülőszobákat is korszerűsítik. Az egyetlen kétszemélyest átalakítják egyszemélyessé, hiszen fontos szándék, hogy az esemény intimitásának megfelelően történjen a szülés, akár a családtagok támogatásával.

A gyermekágyas részlegek eszközfejlesztésére közel 20 millió forintot költenek; ágyakat, bababölcsőket, elektromos mellszívókat, újraélesztő asztalt szereznek be többek között. A szülőszobákra 33 millió forint jut. Új, korszerű szülőágyakat helyeznek el, illetve olyan monitorrendszert állítanak be, ami nagymértékben javítja majd a szülés biztonságát. 

A zalaegerszegi kórházban évente mintegy 1300 gyermek jön világra. A szülések többsége komplikációmentes, de vannak helyzetek, amikor szükség van a kórházi környezetre, hangsúlyozta dr. Vajda György, a szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa. A családbarát szülészet ezt a kettőt ötvözi, hiszen jelen van a szakmaiság, másrést a méltó, intim környezet, tette hozzá.

Dr. Halász Gabriella, dr. Buzogány Mária, Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Pál Attila, dr. Vajda György és Dr. Gárdos László

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály főorvosa azt emelte ki, hogy a zalaegerszegi ma is azon kevés kórházak egyike, ahol a koraszülött, 1500 grammnál kisebb súlyú csecsemőkkel is egy szobában lehetnek az édesanyák. Most ezek a helyiségek újulnak meg és válnak családbarátabbá, ahol az apák is részesei lehetnek a csecsemőik gondozásának a több hónapos kórházban tartózkodás idején.

Vigh László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, fontos, hogy a kismamák jó érzéssel távozzanak haza kórházból, ami szülési kedvükre is pozitívan kihathat. Magyarországon kormányzati szándék, hogy több gyermek szülessen. Ennek egyik feltétele a 21. századi körülmények megléte a kórházakban.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, az aprófalvas, elöregedő megyében nagy kihívás születések számának növelése. Ehhez olyan gazdasági környezet kell teremteni, amelyben a gyermekeket vállalók anyagilag és egészségügyi szempontból is biztonságban érezhetik magukat.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt fűzte hozzá, hogy a sokáig 60 ezres lakosú városban a lélekszám 59 ezerre csökkent. 2016 azonban egy biztató év, hiszen több gyermek született a korábbi évekhez képest. Ez azóta is így van, évről évre növekszik az újszülöttek száma, igaz kis mértékben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK