2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balatongyörök sikeres nyárban bízik

2017. május 23. kedd, 18:22
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Balatongyörökön a szezonra való felkészülés már tavaly év végén elkezdődött, hisz a közterületi fák metszésével már a téli időszak zárása után végeztünk – mesélte a főidényre készülés szakaszait érintő érdeklődésünkre Biró Róbert polgármester, aki további részleteket is elárult.

– A nyári virágosítás és a zöldfelületek megújításának terveit már február végére elkészítettük és útállapot javító rekonstrukcióba kezdtünk. Több mint 400 millió forint a település idei költségvetésének főösszege. Tavaly önkormányzatunk 53,6 millió forintot fordított beruházásokra. Ez főként a Petőfi utcai ivóvíz, villanyvezeték és útburkolat felújítását jelentette. A tavasz kezdetétől folytatjuk a beruházást a Petőfi utca folytatásaként, de az Eötvös Károly utca mintegy 800 méteres szakaszát is megújítjuk vízelvezetéssel, útszegély kialakításával és új burkolat kiépítésével.

– Mi újság a strandfejlesztéssel?

– Hosszú évek óta először írtak ki olyan pályázatot, ami ténylegesen a fürdőhelyek modernizálását szolgálja. Február végén értesültünk arról, hogy bennünket is érinthet a program. Áprilisban megterveztük és beadtuk a pályázatot egy nagyságrendileg 40 milliós projektre. Az idő szűkössége miatt a szezonra csak az értékmegőrző beszerzését tudjuk elvégezni, de ősszel szeretnénk két új úszó- és napozóstéget elhelyezni. A parti sétányhálózat is bővülne egy 300 méteres, térburkolt szakasszal. Az első fürdőpénztár mögé egy nagy, fedett, részben zárható kerékpártárolót építenénk, és a gyermekmedence mellett egy új játszóteret is kialakítanánk az apróságok örömére. A nagyobb gyermekeknek fenntartott központi játszóteret pedig új, nagyobb elemmel kívánjuk bővíteni. Ősszel a hátsó strandi pénztárépületet is átalakítanánk, valamint saját forrásból kívánjuk korszerűsíteni a mintegy harminc éves strandi közvilágítási hálózatot: ledes kandelábereket teszünk a sétány mellé.

– Milyen pályázatok segítik a falufejlesztést?

– Egy vidékfejlesztési programhoz kapcsolódva, a település arculatát meghatározó épületek szépítésébe kezdünk. Tervezzük az óvoda melletti tűzoltószertár és a funkciónélküli, egykori iskolaépület homlokzati felújítását is. Utóbbiban tornaszobát szeretnének kialakítani, melyben délelőtt az óvodások, délután a helyi aerobik csoport tagjai sportolhatnak. Úthálózatunk mintegy fele külterületen található, ezért döntöttünk úgy, hogy a külterületi, zártkerti utak felújítására és az ehhez szükséges gépek beszerzésére is pályázatot adunk be.

Nagyon szeretnénk nyertese lenni ennek a mintegy ötvenmilliós projektnek. Egy éve egy kormányhatározat kiemelt projektként nevesítette a külterületi településrészek csatornázását. Azóta részt vettünk több tárgyaláson, mert a megvalósítás elé törvényi nehézségek gördültek. A csatornázott részeket belterületbe kellene vonnunk, amit nem csak az OTÉK, de a Balaton Törvény is akadályoz. A pályázat kiírója szerint lesz majd egyszerűsítés és számunkra előnyös változtatás a projektben. A helyzetet bonyolultabbá teszi, hogy az önkormányzati tulajdonú ivóvíz- és csatornahálózatunkat, a vízi-közmű vagyonunkat július elsejéig át kell adnunk állami tulajdonba. Az is tudott, hogy ezzel együtt az állam és a DRV veszi át a külterületi csatornázással kapcsolatos pályázati feladatok ellátását.

Tavaly elkészült a 71-es főút burkolaterősítése, és szerettük volna, hogy a körforgalom és a Szépkilátó közötti, sűrűn lakott, belterületi, egy kilométeres szakaszon járda épüljön ki. Keressük a forráslehetőségeket, mert ez a szakasz balesetveszélyessé vált az útfelújítás óta, hisz a jó minőségű út több gépkocsivezetőt gyorsabb sebességre ösztönöz. A nem helyesen megválasztott sebességből itt már halálos közlekedési baleset is történt, a gyalogjárda létjogosultsága ezért sem vitatható. Nem mondunk le a Szépkilátó és a 71-es út csomópontjának felújításáról sem. A közútkezelő zalai kirendeltségével közösen kezdtünk bele a tervezésbe, és reméljük, hogy a veszélyes csomópontok átépítésére tartalékolt forrásból jut majd erre is pénz.

– A Szépkilátóval milyen tervek vannak?

– A legemblematikusabb települési pontunk fejlesztéséről az elmúlt 25 évben több tanulmányterv is született, de szerencsére egyik sem került megvalósításra. Szeretnénk a természeti környezet minél nagyobb megóvásával kezelni a jövőbeli fejlesztéseket. A helyszín egyébként része a Festetics-örökség turisztikai termékfejlesztésnek. Bízunk benne, hogy hamarosan  fejlesztési források is rendelkezésre állnak. A kilátó alatt van egy véderdő, ami a '70-es évekig parkerdőként működött pihenőpadokkal, ösvényekkel. A kilencvenes évekre a hely elvadult, ezért már tettünk lépéseket az erdősáv takarítására, ahol egy sétálásra alkalmas liget kialakításának minden feltétele adott lehet.

Régen Kápolna-dombként volt ismert a Szépkilátó, és az sem véletlen, hogy mellette a Pap-hegy van. Itt a török időkig egy kápolna állhatott, ami a történelem viharaiban elpusztult. Ismerjük a kilátó alatt feltárt római villagazdaság tárgyi emlékeit, és a volt ifjúsági tábor területén található fürdőépület maradványai látogathatók is. A környék tavaly elindult régészeti feltárását kiemelten fontosnak tartjuk. A kerékpárút melletti golfpálya területén húzódik egy neolit telep, és a kutatóárkokkal elértünk egy olyan leletadó réteget, ami újabb épületek maradványait sejteti, és amelyeket júniustól birtokba vesznek a Balatoni Múzeum régészei.

– Milyen programokat szerveznek majd?

– A nagy rendezvények sorát a sikeres, ötödik alkalommal tartott palacsintafesztivál nyitotta április végén, ahol 11 civil csapat sütött többezer palacsintát. A lampionos strandpartit a turisztikai egyesületünk rendezte május derekán, de lesz gyereknap és a szezonnyitó pünkösdi napokkal evezünk a főidénybe. Június 10-én a bográcsos ételek főzőversenye, a Háromlábú fesztivál hoz vendégeket, majd 24-én a Nyitott Pincék Napja. Júliusban a Nemzeti Hét, a csütörtök esti Jazzfiesták, csellókoncert, borfesztivál, tűzoltónap is a turisták és a helyiek kedvét keresi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK