2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bókaháza karácsonyvárása

2021. december 18. szombat, 11:53
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az ünnepi készülődés jegyében, advent utolsó vasárnapjain helyi és környékbeli kézművesek kínálták portékáikat Bókaháza központjában. Szebbnél szebb adventi koszorúk, asztali-, ajtó és karácsonyfadíszek, egyéb dísztárgyak és ízletes sajtok, lekvárok, mézek, savanyúságok várták a vásárlóikat. Az ünnepi forgatagban kellemes zenei aláfestés mellett kínálták frissen gőzölgő ételeket-italokat a Rönkös Bisztró & Grillkert munkatársai – foglalta össze Lóth Eszter polgármester.

– Advent első vasárnapján közösen építettük föl a köztéri betlehemet, dekoratív öltöztetett figurákkal, majd a szép számú segítővel együtt díszítettük föl a mindenki karácsonyfáját és a kültéri adventi koszorút. Ekkor mutatkoztak be először az ünnepi vásározók. A második gyertyagyújtás előtt élményt adó gyermekprogram keretében érkezett a Mikulás az előre számára elkészített sátorba. Idén 35 névre szóló ajándékcsomagot készítettünk a 14 év alatti gyerekek számára. Advent harmadik hétvégéjén a Bokréta népdalkör fellépésével szerveztünk ezüstvasárnapi programot, ahol Cséry Gergő plébános gyújtotta meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún. Majd a falukarácsonyi ünnepség következik, remények szerint a községházán. Jelen lesznek a helyi ovisok és kisiskolások mellett a betlehemes játék vendég előadói. Mézes kalács, puncs, forró tea és forralt bor is kerül majd a feldíszített asztalokra.

– Idén miként fejlődött a település?
– Istennek hála több beruházással is büszkélkedhetünk. Vis maior forrás felhasználásával, két ütemben, vasbeton szerkezetű, betonos és termésköves támasztékkal sikerült a temetőhöz vezető partfalat mintegy száz méter hosszúságban megerősíteni. A temetőhöz közel eső területen, az ősszel, BFT-s forrásból építettünk egy 14 stációt tűzzománc képeken műkő fedés alatt láttató, kettős kereszttel lezárt keresztutat, ami szépségén túl, nagy szakrális értékkel bír. Folyamatban van a szociális tűzifa kiosztása. Pályázati úton 36 köbméternyi fát szereztünk, ehhez még 59 köbmétert önerőből vásárolt önkormányzatunk. Így családonként mintegy 2,5 köbméternyi fát tudunk kiosztani a rászorulóknak.

A hazai nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítésének támogatására, a településünk központjában lévő értéktárunk rendbe tételének segítésére is kaptunk támogatást. E pályázathoz kapcsoltan a bel- és külterületi, illetve zártkerti részeken feltalálható útszéli keresztek és egyéb emlékek javítása is folyamatban van. A tavaszi folytatásban már az iskolásokat is szeretnénk bevonni. Egy sikeres, TOP-os, több mint 50 millió forintos, belterületi csapadékvíz elvezetésére kiírt pályázati beruházás tervezése napirenden van. A falu déli részén jövőre szeretnénk mérsékelni a vizek okozta károkat.

Van még egy BM-es, nyertes, gyalogjárdák felújítására és építésére elnyert pályázatunk. A Kossuth utcai járda felépítése már megtörtént, most a Rákóczi Ferenc utcai járdát bontjuk el, hogy új építésű, biztonságos felületű járdán közlekedhessünk jövő tavasztól. A Magyar Falu Programban a közterületeink karbantartására tavaly egy traktort és munkagépeket tudtunk vásárolni és e programból jövőre építhetünk egy kisgyermekeknek szánt játszóteret is. Békében tesszük élhetővé Bókaházát!

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK