2021.10.25., hétfő - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Újév: miért lencse, malac és gombóc?

2018. december 29. szombat, 18:46
Szerző: ZalaMédia
Az ó- illetve az újévhez kötődő népszokások célja, hogy segítsék a következő évi bőség megteremtését. Jósló hatást tulajdonítottak ezért az ételeknek, ahogy a január elsejei időjárásnak is, hiszen fontos volt, hogy milyen termés várható a következő évben. Szerelmi jósláshoz folyamodtak annak érdekében, hogy az új esztendő a jövendőbeli megtalálásával is kecsegtessen.

Étkezés

Sok helyen a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége. A lencse és a mák fogyasztása a gazdagságot segíti elő, mert ezek az apró magvak a pénz bőségét ígérik, ahogy a többféle hosszúra nyújtott rétes is. A hiedelmek szerint a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. Célszerű volt tehát malacot fogyasztani. A csirkék kifelé kaparnak a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor. A halat a folyó menti vidékeken szerencsésnek tartották, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy vélekedtek, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje. És ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.

Időjóslás

A legtöbb babona az időjóslással volt kapcsolatos. Akkoriban rengeteg ember megélhetését a föld jelentette. Az életük függött attól, hogy milyen termés várható a következő évben. Ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél. Ha újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő. Készítettek hagymakalendáriumot. Szilveszter este 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd újév reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas idő várható, sok csapadékra lehet számítani.

Szerelem

Főleg a lányok agyaltak ki sok praktikát, hogy megtudják jövendőbelijük nevét, vagy kilétét. Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a lány, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben. Az óév és az újév éjjelén a lányok gombócokba gyúrták a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott. Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. Férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

Újévi szokások

Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét. Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak. Ezért is igyekeztek az emberek ezekben a napokban kellemesen tölteni az időt. Sokan korán keltek újévkor, hogy egész évben korán kelők legyenek, és nem veszekedtek, mert semmi olyat nem akartak tenni, ami egész évben ismétlődne. A szemetet azért nem lehetett kivinni újévkor, mert azzal kivinnék a szerencsét a házból.

Honnan ered a durrogtatás?

A mai petárdázáshoz, tűzijátékozáshoz hasonlóan régen ostorcsattogtatással keltettek zajt szilveszterkor, Ennek a régi szokásnak az a célja, hogy elűzzenek minden „gonosz, ártó hatalmat".

Minden kedves olvasónknak sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánunk!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK