2022.08.19., péntek - HubaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Búzagyűjtő nap a Tüskeszentpéteri Malomban

2022. július 27. szerda, 14:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében búzagyűjtő napot tartottak, amelynek ezúttal is a megye legrégebb óta működő malma, az idén már 550 éves Tüskeszentpéteri Malom adott otthont.

Az Alföldön kevesebb a termés – Bíznak a zalai gazdák segítségében

Jakab István a mikrofonnál. Balra Koczor György, Hodánics Péter, Szeghy Csaba Tamás valamint Süle Katalin és Győrffy Balázs, jobbra Király László

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke ünnepi beszédében azt taglalta, hogy a Dél-Dunántúlról indult kezdeményezés mára nemcsak a Kárpát-medence magyarságára, hanem a diaszpóra magyarságára is kiterjedt. A világban most már minden magyar érzi a nemzeti összetartozás, az egymás segítésének szükségességét, amelynek erős pillére a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Mint mondta, tragikus helyzetben vagyunk, a Covid után a szomszédban dúló háború borzalmaival szembesülünk, látjuk a menekülő emberek arcán a rémületet, ami negatívan hat ránk, de legalább az életünk nincs veszélyben. A Dunától keletre rendkívül nehéz helyzetben vannak a gazdák az aszály miatt: a gabonatermés még felét sem éri el a tavalyinak, a kukoricából pedig nem takarít be semmit az, aki nem öntözött. Ennek ellenére mégis adnak, még az is, akinek alig van, mert tudják, mi a szükség. Mint fogalmazott, legalább a Dunántúlon van valamennyi csapadék, ezért számítanak az itteni gazdákra, hogy program idén is kiteljesedhessen segítségükkel. Bíznak abban is, hogy a határon túli magyarság is egyre nagyobb erővel járul hozzá a program sikeréhez. Hiszen nagyon sok a rászoruló, a Kárpátalján is. A háborús viszonyok között, ott élő honfitársak részére a MAGOSZ és a NAK eddig 72 millió forint értékben adományozott vetőmagot, élelmiszereket, közte húsipari termékeket.

A Magyarok Kenyere programmal olyan ügy mellé állhat a gazda, amelyet büszkén vállal, mert a mindennapi munka gyümölcsével segíti a rászoruló családokat, vélekedett Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke. Elmondta továbbá, hogy a megyében hat helyszínen történik a búza gyűjtése. A belőle készült lisztből évről évre két tucat szervezetet támogatnak. A zalai gazdák idén átlagban 5,56 tonna búzát takarítottak be hektáronként, ami a legjobb az országban. Ezért azt kérte, hogyha az égiek kegyesek voltak velük, akkor ők is adjanak vissza belőle.

Király László, a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, számára a Magyarok Kenyere program a magyarság összetartozását jelképezi, hiszen a magyar gazdák ajánlják fel a búzát, amelyből a Tüskeszentpéteri Malomban lisztet őrölnek, és a belőle készült kenyér a rászoruló magyar emberek asztalára kerül idehaza és a határon túlra. Hangsúlyozta, amikor a búza és többi élelmiszer ára egyre magasabbra kúszik, egyre több a rászoruló család, a Magyarok Kenyere program még nagyobb jelentőségű.

Együtt vagyunk 15 millióan, ezt szimbolizálja a Magyarok Kenyere program, amelynek kovásza a közös gondolkodás, az együvé tartozás, fejezte ki véleményét Süle Katalin, a NAK alelnöke, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége elnöke. Mint mondta, ez a program minden évben megmutatja azt a nagylelkűséget, szerénységet és önzetlenséget, amit minden magyar gazda képvisel, és magáénak vall a Kárpát-medencében és Zala megyében. Az adományozó napon az a sok csillogó szempár pedig a legnagyobb jutalma a magyar gazdáknak.

Zala megyében több mint 200 gazda 37 tonna búzát gyűjtött össze 2021-ben. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint ez azt jelenti, hogy fogékony a gazdatársadalom arra, hogy odaálljon azok mellé, akiknek meg kell fogni a kezét. A gazdáknak sem könnyű, hiszen sújtják őket a magas input és energia árak, az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság, és Dunától keletre az aszály. De a kevesebből is adnak. Felidézte, hogy program első évében, 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze. Több éve már meghaladják az 1000 tonnát, tavaly, 2021-ben 1100 tonna felett teljesítettek. Mindez erőt kell, hogy adjon, mert itt a Kárpát-medencében 1100 év után is szükség van a gazdák jó munkájára, és jó lelkületére, amivel másoknak segítenek, hangsúlyozta.

A rendezvényen fellépett a zalaszentgróti Csillagfürt Néptánccsoport. Kálmán Karolina, a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója népdalcsokrot adott elő ifj. Horváth Károly hegedűkíséretével.

Az adománybúza és a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége zászlóját Szeghy Csaba Tamás római katolikus plébános, Hodánics Péter református lelkész és Koczor György evangélikus lelkész áldotta meg a rendezvényen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK