2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Búzaszentelő nap Tüskeszentpéteren

2023. július 29. szombat, 18:59
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében búzaszentelő napot tartottak a Zala-Cereália Kft. telephelyén. Az 500 éves tüskeszentpéteri malmot üzemeltető cég idén a zalai mellett a somogyi termelők által felajánlott búza őrlését is vállalja.

A termelők ismét összefogtak, folyamatosan érkeznek a felajánlások

Horváth Vivien, Király László és Süle Katalin

A rászoruló magyarokat segíti határon innen és túl a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében megvalósuló jótékonysági akció, amelyben a NAK vármegyei szervezetei, így a zalai is részt vesz.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sokkal több mint búzagyűjtés, mert barátságok és népszokások ünnepe is egyben, osztotta meg helyszíni tapasztalatait Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere Alapítvány projektvezetője. Mint mondta, minden ilyen rendezvényen egy kicsit a szíve is ott marad. Méltatta, hogy a tavalyi aszályos évben is sikerült ezer tonna búzát összegyűjteni a kárpát-medencei termelőknek köszönhetően, amelyből mintegy 600 tonna lisztet jutattak el a program kezdeményezettjeinek. Kiemelte, nemcsak a gazdák fognak össze, hanem a vármegyék is. Ezzel arra utalt, hogy a tüskeszentpéteri malomban idén a Somogyban összegyűjtött búzát is megőrlik.

A régi időkből egyetlen fennmaradt és működő zalai malomban a búzát mai is életnek hívják. A régies szóhasználattal a kenyeret is illetik, mondta Király László, aki emiatt gondolja azt, hogy a lisztadományon keresztül életet csepegtetnek a határon túli és inneni rászorulók számára. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program ezért jelképezi a magyarság összetartozását, hangsúlyozta a Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója.

Süle Katalin, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki a termelőknek, hogy évről évre segítik a programot. Nemcsak a búzaszentelő napon jelenlévőknek, mert mint mondta, az aratás még javában zajlik. A jó időjárást kihasználva még sokan dolgoznak a földeken. Gyűjtik azt a búzát is, amely felajánlásként majd még megérkezik a malomba.

A rendezvényen Sabján Krisztián, a NAK Zala Vármegyei Szervezetének elnöke a lisztadományban részesült intézményektől kapott köszönőleveleket olvasott fel. A zalaapáti Csupa Csoda Óvoda és Minibölcsőde, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Családok Átmeneti Otthona, valamint a bocföldei Autisták Védőotthona vezetője arról írt, mit jelentett számukra a liszt adomány, és milyen finomságokat készítettek abból a gyerekeknek illetve a gondozottaknak.

Az adománybúzát Szeghy Csaba Tamás római katolikus plébános, Hodánics Péter református lelkész és Koczor György evangélikus lelkész áldotta meg az ünnepség végén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK