2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csak a Kertvárostól búcsúzik az atya

2018. július 09. hétfő, 18:45
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A megyéspüspök, dr. Székely János döntése alapján új egyházi intézmény alakult Zalaegerszegen, a Szent Kereszt Templomigazgatóság. Frissen kinevezett vezetőjét, dr. Kürnyek Róbert atyát kérdeztük ennek mibenlétéről.

- Ez egy eddig nem létező jogi forma. A templomigazgatóság a plébániákhoz hasonlóan önállósággal bír, de nincs hozzá kapcsolt terület. Zalaegerszegen jelenleg négy plébánia van, amihez utcák szerinti beosztással kapcsolódhatnak a hívek. A Szent Kereszt Templomigazgatóság pedig elsősorban a Mindszenty-iskolában látja el a papi feladatokat, főként a diákokra, a pedagógusokra és a szülőkre koncentrálva. A szentmisék, akárcsak eddig, továbbra is nyilvánosak lesznek, tehát bárki részt vehet azokon.

Templomigazgatóság Zalaegerszegen

Ez a forma lehetővé teszi, hogy bizonyos plébániai feladatokat nem kell ellátni és így teljesen a fő teendőre lehet koncentrálni, amit a püspökatya célul tűzött ki, hogy a katolikus iskolákra nagyobb figyelem jusson. Valójában az iskola lelkiségének hátterét biztosítja ez az intézmény. A zalaegerszegi mellett még Kőszegen is alakult ugyanilyen, a Rózsafüzér Királynője.

- Ez azt is jelenti, hogy Ön búcsúzik a kertvárosi plébániától...

- Igen. Jelenleg, amíg a Mindszentyben az előkészítő munka folyik, még a Kertvárosban vagyok, de augusztus elsejétől átveszi a helyemet fiatal utódom, ifj. Molnár János atya.

dr. Kürnyek Róbert

- Hogyan fogadták ezt a hívek?

- A lelkészváltás mindig a közösség próbája. Ekkor derül ki, hogy elég erős – e az az összetartás, amin munkálkodtunk. A papok részéről is embert próbáló. János atya nyitott, lelkes, lendületes. „Közös múltunk”, hogy mindketten voltunk püspöki titkár pozícióban. Számára ez lesz az első plébánia.

- Hogy érzi, elvégezte itt a feladatait?

- Öt évvel ezelőtt alakultunk. Azóta kialakult itt az egyházi élet, a rutin. A váltás új lendületet hozhat a közösség életébe. A hívek lelkesek, de idővel természetszerűen ez a lelkesedés csökken, amikor minden megy a maga útján.

- Újból első ember feladata lesz az új helyén.

- A püspökatya ilyeneket szán nekem. De nem bánom. Meg lehet találni az értéket, az örömöt, izgalmas feladat volt a Kertvárosban is elsőnek lenni és remélem az lesz a Mindszentyben is. Most még többet tudok foglalkozni a gyerekekkel, ami nagyon közel áll hozzám. Eddig is ezt tettem, de most intenzívebben lehet. Az idén végeztem el a hittantanár képzést. De nemcsak a tanítás a fontos, hanem amit ez az intézmény lehetővé tesz, a jelenlét. Hogy a paphoz oda lehet menni akár a szünetben is, meg lehet szólítani, segítséget lehet kérni. A Mindszenty-iskolának küldetése is ifjúsági centrummá válni. De ezen felül a szülők, pedagógusok lelki életével is foglalkozni tudunk. A szülő, pedagógus, lelkész rokon szakmák. Feladatuk a gyerekek boldogságának biztosítása.

- Közben elkészült a fotó, szabad ilyen mosolygós képet felhasználni? Nem kell komolynak lenni?

- A gyerekekhez nem lehet komolyan közeledni – mondja vidáman.

- Könnyű egyensúlyt teremteni a „lazaság” és a papokat megillető tisztelet kivívása között?

- Úgy gondolom, hogy akit én tisztelek, az tisztel engem is. Elsősorban szeretni kell az embereket.

- A két hivatás között lesz-e nyári szünet? Egyáltalán a papoknak jár szabadság?

- Aki kéri, annak jár. Nem igazán jellemző. Nekem a kikapcsolódást a táboroztatás jelenti. 61 ministráns fiúval táborozunk egy hétig július közepén. Lehet, jobban elfáradok a végére, de örömmel teszem.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK