2022.05.17., kedd - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Családok Helikonja

2018. június 01. péntek, 17:56
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az immár harmadízben megrendezett Családok Helikonja kétnapos programsorozat középpontjában ezúttal is a családok lelki egészsége állt.

A szervezők a figyelemzavar, hiperaktivitás, tanulási nehézség minél korábbi felismerését lehetővé tevő ismeretterjesztő tevékenységgel, illetve csoportterápiás foglalkozások szervezésével kívántak hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek egymást mindinkább elfogadják. Hat év tapasztalata, s a legújabb tudományos eredmények megismerése alapján ezúttal még nagyobb hangsúly helyeződött a prevencióra – foglalta össze Mészáros Jánosné, a szervező ADD meg a lehetőséget! Alapítvány titkára.

A Balaton Színházban pedagógusok, óvodapedagógusok és családokkal foglalkozó szakemberek dr. Hada Zsuzsanna pszichiáter iránymutatásával, működő modelleket és alternatív megoldásokat kínálva, tényleges cselekvési javaslatokat kidolgozva, az együttműködésről párbeszédet folytatva kísérték figyelemmel a hagyományos szakmai fórumot, melyen azt is boncolgatták, hogy: mit vár/várna el a szülőtől az óvoda, iskola?, illetve mit vár/várna el szülő az óvodától, iskolától? A csoportokban történő témafeldolgozások előtt Bali Józsefné, tanító és fejlesztő pedagógus a hazánkban folyó intézményi integráció lehetséges megvalósulásairól és saját tapasztalatairól beszélt.

Schlakker Eszter, a keszthelyi tanulócsoportos iskola pedagógusa a GÉMBOX alkalmazását mutatta be az élményközpontú oktatásban, ahol a tanulás egy olyan komplex és csoportos formában történik, amelyben úgy tanulnak és gyakorolnak, fejlődnek egyénileg és csapatként a gyerekek, hogy azt észre sem veszik. A módszer projekteket, tantárgyakat, készségeket fejleszt és mér fel olyan módon, hogy a gyerekek egyfajta tematikus szabadulószobába kerülnek, ahol rejtvényeket, feladatokat kell megoldaniuk.

Itt a különböző korcsoportú gyerekek együtt dolgoznak, mindenki a maga szintjének megfelelő feladatokkal tud hozzájárulni a csapat közös sikeréhez. Ez egyszerre ismeretátadás és készségfejlesztés, ismeret- és készségfelmérés, egyéni és csapatmunka, a lehető legszórakoztatóbb módon. Szűcs Sándor generációkutató, szervezetfejlesztő és játéktervező interaktív előadást tartott a mai fiatalok, a Z-generáció világáról.

A szakember érintette a mindennapok generációs csetepatéit. Ötleteket és példákat adott az okostelefon-bűvölet otthoni és iskolai megszelídítésére. A program része volt egy interaktív bemutató is a modern társasjátékokról. Az első napot Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusának kultúrtörténeti sétája zárta, megelevenítve néhány, a 19. század végi, 20. század eleji ismert és elismert keszthelyi család életének különös pillanatait.

A programsorozat másnap egy villámcsődülettel folytatódott, melynek főszereplője a Csány-Szendrey Általános Iskola Dalos Kedvűek Klubja volt. A KÉSZ keszthelyi csoportja Krupláné Nagy Ágnes vezetésével babakocsis felvonulással hívták fel a figyelmet a felelős gyermekvállalásra. A felvonulók az érdeklődőkkel közösen a Balaton-partra sétáltak, ahol csatlakoztak a Családok Helikonja zenés-táncos-énekes művészeti és szórakoztató Fesztiválhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK