2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomaj: Cselekedni kell!

2022. március 24. csütörtök, 13:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az önkormányzat és költségvetési szerveinek idénre szóló bevételi és kiadási főösszegét még a január végén tartott képviselő-testületi ülésén 846 millió forintban határoztuk meg. A garantált bérminimum és a minimálbér emelése miatt viszont a „lefinanszírozás” kérdése egyelőre nehezen átlátható. A kapott bértámogatási források nem nyújtanak fedezetet a kifizetések 70-80 százalékára, kezdte a beszélgetést a települési büdzséhelyzet ismertetésével Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere.

– A veszélyhelyzet miatt az étkezésre elköltött nyersanyagnorma két éve nem emelkedett. Tavaly így több mint 22 milliót buktunk, ami idén, akár 30 millió is lehet, és akkor még a háború miatti veszteségeket nem is vettük számításba. Az euró árfolyam 400 forint fölé kúszása az összes beszerzést és beruházást hátrányosan befolyásolja. Azt sem látjuk, hogy az energia szolgáltatás árai meddig és miként emelkednek, úgyhogy rengeteg a bizonytalansági tényező. A drasztikus áremelkedések és a forint erős gyengülése miatt a tavaly elkészített tervezői költségbecslések javarészben már nem helytállóak. A hiányzó forrásokat nekünk is az apadó bevételeinkből kell kigazdálkodni. Ráadásul sok számítógépes feltöltési zavarral is szembesülünk. A költségek, a kivitelezések a jelenlegi gazdasági helyzetben nemigen kalkulálhatók. A beruházások tervezése folyamatos. Mindazonáltal mintegy 200 millió forint elnyerésére pályáztunk február végéig – mondta a polgármester, akit a közeljövőben megvalósuló pályázatokról is kérdeztünk.

A kisgörbői menekültotthon szemléjén Kozma Gábor, Kisgörbő polgármestere és Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere

– A Balaton utca útburkolat felújítását egy BM által kiírt pályázat segítheti. A tervezett felújítás összköltsége: 17,2 millió forint, ebből a támogatás: 14.6 millió, a többi saját erő: 2.5 millió. Mintegy 55 milliós 100 százalékban előfinanszírozással történő támogatás érkezhet a művelődési ház nap-elemrendszerének kiépítésére. Nyílászáró csere, sportpadló csere, külső hőszigetelés vakolattal, tetőhéjazat csere is tervben van a Magyar Falu Program (MFP) keretében megvalósuló sportcsarnok felújításban, amit a területileg illetékes tankerületi központtal közös, 55 milliós pályázattal szeretnénk megvalósítani. A MFP keretében 43,5 millió forintért újulhat meg az Akácfa utca burkolata. Óvodai játszóeszközök beszerzését mintegy hatmillió forintért tervezzük.

A MFP programból új ravatalozó építését tervezzük, továbbá a Keszthelyi úti járda felújítási költségét is szeretnénk legalább fele részben támogatási forrásból finanszírozni. A Széchenyi Terv Plusz (2021–2027) fejlesztési program keretében meghirdetésre került: Bölcsődei nevelés fejlesztése című felhívás keretében pályázatot nyújtottunk be a Pipacs Óvoda-Bölcsőde mini bölcsődéjének bővítésére. Ehhez közel 65 millió forint összegű támogatást igényeltünk. Hét kisgyermeket egy külön csoportszobában helyezhetnénk el, és bővítenénk a bölcsőde udvarát. Óvodai játszóudvar és játszótér modernizálását a már elnyert 5 milliós támogatásból hajtjuk végre.
Kishaszongépjármű vásárlást is megvalósítottunk mintegy 6 millió forint felhasználásával. „Dobogómajor kerékpárút – TOP” tárgyú feltételes közbeszerzési eljárás megindításáról is döntöttünk, melynek keretében az önkormányzat az előzetes tervezői árazott költségvetés alapján a kivitelezés becsült értékét nettó 83.4 millió forint értékben határozta meg. A Balaton utca 17,2 milliós összköltségű felújításához 14.6 millióforint összegű vissza nem térítendő támogatást igényeltünk. Csatlakoztunk majd a DRV gördülő fejlesztési tervéhez is.

– Milyen, már megkezdett, folyamatban lévő beruházási feladatok vannak napirenden?
– Az úthálózat átlagéletkora sok helyen a nyolcvan évet is elérte. A Pajtika utcai járdaépítés és csapadékvíz elvezetés tervezését valamint a Millennium utca útburkolat felújítása, útpadka kialakítása és csapadékvíz elvezetés tervezését mintegy 2-2 millióból finanszíroztuk. Az Egészségház bővítése, a gyógyszertár és a gyermekorvosi rendelő tervezése, engedélyterve 920 ezer, a Tomaji temető ravatalozó tervezése, engedélyterve 635 ezer forintba került.
A rendezvénytér lámpaoszlop telepítése másfél millióból lett kész. A rendezvénytér árnyékoló beszerzése, a buszmegállók felújítása, az Orbán téri biciklisbeálló felújítása, az Ökopark kisház tetejének felújítása is megvalósul 2, 7 millióból. A Tomaji temető kerítés építésére hárommilliót, a Tomaji temető vízelvezetési munkáinak kivitelezésére 1,5 milliót szánunk. A Gesztenyés utca útburkolat felújítása 16 milliót, a Gubacs utca vízelvezetés és útburkolat felújítására 18 milliót tartalékolunk. A Keszthelyi és Rezi úti járdák modernizálása 20 millió forintból szeretnénk megvalósítani. ezek forrásai már rendelkezésre állnak.

– Mi a helyzet a programokkal?
– A tavalyi, vendégvonzásban jeleskedő művészek fellépési díjai tetemes költséget jelentettek. Idén a rendezvények szervezésére közel négymillió forinttal kisebb összeg áll rendelkezésre a költségvetésünkben. Az áprilisi falunapon kívül a borfesztivál és a szüreti fesztivál is kínál majd könnyed kikapcsolódást. A többi rendezvény fellépői javarészt helyben élő közösségek és szervezetek lesznek. Tavaly közel száz lakóépület készült el a nagyközségben és idén is már közel nyolcvan építési engedélyi kérelmet adtak be a hivatalunkhoz. Akadt olyan ingatlanvásárló, aki éppen a fesztiválon szerzett élményeire hagyatkozva döntött egy itteni telek vásárlása mellett.

– Miért döntött úgy, hogy országgyűlési képviselőként elindul a választásokon?
– Az önkormányzatiságban, a közéletben tapasztalt megannyi nehézség, visszásság sarkalt arra, hogy induljak az előválasztáson. Köztudomású, hogy a polgármesteri tisztségemet nem főállásban látom el. Sokadik ciklusban van rálátásom arra, hogy mennyire nehézkesen, mennyire bürokratikusan mennek az önkormányzatok mindennapi ügyei, dolgai. A pályázatok kiíróinak mintha nem is lenne kivitelezői gyakorlata. A rendszer régen megérett arra, hogy érdemben át legyen szabva. Az sem megoldás, hogy elnyerünk valamit 2018-ban, és ha minden jól megy 2022-ben, neki tudunk kezdeni a kivitelezésnek. A forráselvonásokkal, az áremelkedéssel, az önkormányzati finanszírozással és az igazságtalan pályázati rendszerrel, pártállástól függetlenül kínlódik a fideszes és nem fideszes polgármester is.

Lassan negyedszázada dolgozom multinacionális cégek középvezetésében. Az aktuális szakágakra (üzemeltetés, beruházás) minden év végén fejlesztési terveket kellett készítenem. Az önkormányzatoktól történő forráselvonás 1994 óta folyamatosan zajlik, amit végre meg kell állítani. A gazdálkodás, a beruházások és a működés stabil hátterét nem csupán egy nagyvállalatnál kell precízen, odaadóan végezni. A biztos bevételeinket nem lehet ad hoc lenyúlni. Ha a pályáztatási és támogatási rendszer nem alakul át, akkor sok önkormányzat már idén csődöt jelenthet. Remélem, hogyha a most polgármesterként dolgozó ellenfelem győz, az ő számára is ugyanolyan fontosak lesznek mindezen megoldandó kérdések.

– A háborúból menekülőknek szinte az elsők között kezdtek gyűjteni…
– Kozma Gáborral, Kisgörbő polgármesterével és a Baracskai Józseffel, a zalaszentgróti kistérség vezetőjével egyeztettünk a segítségadás lépéseiről. Megkezdődött az élelmiszercsomagok és adományok gyűjtése, elindult a szállás biztosításának megszervezése, illetve az utaztatás koordinálása. Több olyan helyi polgár is akadt, aki saját ingatlanjába fogadott be menekülteket. A sportöltöző tetőterében 8–10 főt tudunk elszállásolni. Az egészségház tetőterének belső részét pedig társadalmi munkában, festőkkel, gipszkarton-szerelőkkel, vízvezeték-szerelőkkel szeretnénk hamarosan megújítani, hogy ide is fogadhassunk legalább tíz embert. A magánszálláshelyekre érkezett menekültek számára az önkormányzat biztosítja az egyszeri meleg étkezést, és őket egyebekben is segítjük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK