2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomajon advent békéjével

2017. december 18. hétfő, 14:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
A helyi tettre kész civil közösségeink kérésére, velük együttműködésben az elmúlt évben indítottuk el Cserszegtomajon az adventi forgatag elnevezésű rendezvényünket, ami tavaly és idén is sikeresen zajlott.

A kézműves kirakodóvásárra míves portékáikkal ezúttal is kitelepültek a helyi árusok, a környékbeli termelők, akik a karácsonyt idéző szép termékeket, ízletes mézes, sajtos, tökmagolajos élelmiszereket hoztak. A sült gesztenyétől a kecskesajtig, a forralt bortól a természetes alapú szörpig, a kötött sapkától a dekoratív lakásdíszig, a gyertyától a kültéri fa angyalig sokféle hasznos ajándékötlet szerepelt a vásározók felhozatalában. Az advent első vasárnapján, az iskola udvarán felállított óriás rendezvénysátor alá szervezett zenés forgatag része volt: forrószörp-kóstolás, süteményezés, teázás. Szabó Ádám énekes-harmonikaművész, a televíziós csatornák sztárfellépője gondoskodott a meghitt dalok illő tolmácsolásáról és örültünk, hogy ismét sok falubeli gondolta úgy, hogy tiszteletét teszi a közös ünnepen – mondta Bartha Gábor, a nagyközség polgármestere, akit elöljáróban az idei év zárásával kapcsolatban bírtunk szóra.

– Nagy felelősség és temérdek munka volt az egymilliárd forintnál magasabb költségvetési főösszeggel dolgozni. Figyelni kellett úgy a gazdasági, mint az emberi oldal minden apró részletére. A polgármesteri hivatal szakemberei és a civil szervezetek is odafigyeltek az egyensúly megteremtésére. Komoly anyagi források ráfordításával idén újabb utcákat, közterületeket, járdákat sikerült megújítanunk. Túlhaladtuk a háromezres lélekszámot, és egy év alatt, mintegy 120 fővel gyarapodott az állandó lakosaink száma. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk, évente, 20-25-30 újszülött látja meg a napvilágot. A kormány intézkedéseinek köszönhetően az aktív generáció, a fiatalok, több mint húsz építkezést folytatnak itt. ők is azt üzenik: vonzó az itteni élet, jó ehhez az összetartó, jó szándékú, segítségadó közösséghez tartozni.

A lakosságszám emelkedése kulturális többletet hoz, közösségi élményt is generál. A központi változások előtt álló, Rezivel közös védőnői szolgálat munkatársának, Zomboryné Kismihály Brigitta körzeti védőnőnek aktív, lelkiismeretes tevékenységét is megköszönjük még az év végéhez közeledve.
A novemberi képviselő-testületi ülésen az iskola diákjainak műsorával, gyermekenként ötvenezer forintos támogatással köszöntöttük a legutóbbi negyedév helyi újszülöttjeit és szüleiket. Nem oszthatunk ugyan tűzifatámogatást, de minden rászoruló, rossz szociális helyzetű lakótársunknak segítünk.

A kéthetente ülésező szociális bizottság nagy odafigyeléssel, derék becsülettel segít. Aki hozzájuk fordult, az még nem csalódott. Az ugyancsak reklamáció nélküli fogorvosi szolgálat működését eddig is jelentős összeggel igyekeztünk támogatni. A háziorvosi szolgálat működését is hatékonynak tartjuk, nem merültek föl problémák. Még a télen megcsináljuk a rendelő akadálymentesített bejáratát is.  Hiszünk a párbeszédben! A bennünket kritikával illetőknek is köszönetet mondunk, ha őket a segítő jó szándék, a tématisztázás utáni partneri együttműködés, a kölcsönös tisztelet vezeti és nem pedig az öncél, az egyéni érdek fűti.

– Milyen tervek megvalósításán fáradoznak?
– A polgárokkal erősödik az együttműködésünk. Az urbanizáció és a falusi lét közötti optimális mezsgyén próbálunk haladni. Nagyságrendjét tekintve nem lesz jelentős változás a települési büdzsé kiadási és bevételi sorain sem. Nem változtattunk a helyi adók mértékén. Az apróbb változások a központi támogatásokhoz kapcsolódnak. Egy biztos, a gazdálkodásunk ugyanolyan egyensúlyban marad, mint több éve mindig. Hitel felvételét nem tervezzük, de a lakossági infrastruktúra-fejlesztés most is fő cél marad.

Jövőre, a Nemzeti Összetartozás Ünnepnapján új vajdasági testvértelepüléssel írunk alá megállapodást és a meglévő kapcsolatainkat is tovább színesítjük. Vajkai Aurél, a népi művelődés és a paraszti kultúra neves etnográfusának tiszteletére, a harminc évvel ezelőtt elhunyt életmód- és társadalomkutató tudós, néprajzos szakember emlékére egy műalkotást és egy teret szeretnénk felavatni. A helyi muzeális darabok bemutatására egy tájházat is létesítenénk. A közösségi és kiállítóhely számára az ingatlant már megvásároltuk. Karácsony, a szeretet szellemét kitartóan igyekszünk őrizni. A képviselő-testület nevében: kegyelmekben gazdag, áldott karácsonyt és békességben gazdag, új évet kívánok mindenkinek!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK