2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Digitális nap a bíróságon

2018. november 30. péntek, 18:34
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A digitalizáció és a legmodernebb technikák alkalmazása a bírósági munkát sem kerülheti el. Nem véletlen, hogy országszerte Digitális Nyílt Napokat szerveznek a törvényszékek saját munkatársaik ismereteinek bővítése céljából. Zalaegerszegen a közelmúltban zajlott le a bemutatókkal és workshopokkal tarkított rendezvény.

A Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében rendezett megnyitón a résztvevőket köszöntve dr. Sorok Norbert törvényszéki elnök úgy fogalmazott: a digitalizáció a negyedik ipari forradalom, mely által napról napra változik az életünk. Természetes, hogy ez bizonyos szempontból munkaerő csökkenést is jelent, ám az emberi munkaerő nem szorul ki a piacról, hanem átstrukturálódik. Kvalifikáltabb szakemberekre van szükség az élet minden területén.

Szakmai bemutatókat is tartottak

Dr. Sipos Gyula, dr. Benkő Imola és dr. Sorok Norbert

Az utóbbi években a bírósági szervezet is egyre inkább igyekezett megfelelni a 21. század kihívásainak. Az emberek manapság már azt igénylik, hogy a lehető legtöbb esetben otthonról tudják intézni ügyeiket, ezért a cégbíróságok és az igazságügyi szervek is egyre inkább az elektronikus ügyintézésre helyezték a hangsúlyt. Mindehhez persze eszközfejlesztésre volt szüksége a törvényszékeknek, hiszen fejlett informatikai háttér kiépítése nélkül nincs digitális bíróság- és ügyintézés. Az elnök bízik abban, hogy a technológiai fejlesztéssel egy igazságosabb, gyorsabb és elérhetőbb rendszert lehet teremteni mindenki számára.

Az Országos Bírósági Hivatal képviseletében dr. Benkő Imola, a jogi főosztály vezetője kifejtette: a bíróságok Európa-szerte az élvonalban járnak a digitális átállást illetően. Örömhír, hogy a magyarországi törvényszékek is lépést tudnak tartani a kihívásokkal. A fő cél az, hogy minél előbb bevezetésre kerüljön az e-akta-rendszer (elektronikus akta), ami mérföldkő lesz az eljárási dokumentumok távoli elérését illetően. Szólt a most záruló, országos innovációs eszközbeszerzési projektről is, melynek során több mint 3000 mobil eszközt vásároltak és osztottak szét a bíróságoknak. Ezek már nem helyhez kötött gépek, hanem hordozható eszközök, melyek a munkahelyen vagy akár otthonról is használhatók. Főleg tabletekről, iPadekről, E-Book-okról, laptopokról van szó.

A Digitális Nyílt Napon a társintézmények részéről felszólalt dr. Sipos Gyula, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője is, aki többek között a rendőrségen már jól bevált „Robotzsaru” programról is beszélt. Mint mondta, ez volt a bűnügyi munka informatikai hátterének az egyik alapja. A program ma már sok mindent tud: a gyanúsított kihallgatásoktól kezdve az analitikus könyvelésig rengeteg adat és információ megtalálható a rendszerben.

A nyílt nap során az egyes standokon, a bírósági munkában már alkalmazott beszédfelismerő szoftverekkel, ezenkívül a ViaVideo távmeghallgatási programmal, a teljes Digitális Bíróság projekttel és a rendőrség Robotzsaru programjával is megismerkedhettek a résztvevők. A rendezvény a frissen beszerzett eszközök használatának oktatásával zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK