2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dióskál kívánalma

2018. november 10. szombat, 12:07
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Tavaly július eleje óta alpolgármesterként, idén június közepétől pedig polgármesterként Kun Marcell irányítja a Kis-Balaton közelségében található Dióskál községet. A kezdeti nehézségek legyőzése után, a megoldatlan feladatok készre jelentését követően úgy tűnik, a falu olyan pályán indult el, amelyik magában hordozza a gyarapodás lehetőségét.

 Az oviba járók átlaglétszáma tavaly 17 fő volt, most már negyedszázan járnak a csoportba. A falu jelenlegi vezetője a környékbeli községek polgármestereitől is sokat tanult és jó partnerkapcsolatok kiépítését szorgalmazza, hogy a fejlődés kézzel fogható legyen.

– Idéntől minden kedvező, hasznos fejlesztés esélyét kínáló, pályázatot igyekeztünk megragadni. Beadtunk a jelentkezésünket egy száz százalékos támogatási intenzitású, energetikai felújítást lehetővé tévő, mintegy 110 millió forint beruházási értéket képviselő pályázatra, amelynek révén modernizálni szeretnénk az önkormányzat épületét, a faluházat és az óvoda épületét is. Fűtésrendszer- és nyílászárócsere, villamoshálózat rekonstrukció, napkollektor hálózat kiépítése is tervben van a faluháznál 44 millió, az önkormányzatnál és az óvodánál 34-34 millió forint összértékben.

Az orvosi rendelőnek és a védőnői szolgálatnak helyet adó egészségház felújítása lassan befejeződik. Már csak az új, 2,4 milliós összértékű eszközök, berendezések beszerzése van hátra. Itt egy 21 milliós építészeti beruházással újítottuk meg a korábbi szolgálati lakást. A BFT által kiírt pályázaton egy 5,6 milliós rendezvénypajta beszerzését céloztuk meg. Út- és járdafel-újítási pályázaton idén nem nyertünk pénzt, de várjuk a Modern Települések Program kiírását. A terveztetés, a járdáink helyrajzi számmal való ellátása már napirenden van. 

A zöld növényzet megújításával, a ravatalozó modernizálásával idén elkezdtük a temetőrekonstrukciós programot. Jövő év elején a temetői parkoló bővítését is folytatni szeretnénk, de tervben van saját erőből egy fedett buszmegálló létesítése az elektromosipari kisüzemmel szemközt. Az alsó-káli településrész játszótéri elemeit is önerőből és társadalmi munkával szeretnénk megújítani. A faluközpont rendbe tétele, csinosítása, parkosítása folyamatosan zajlik. A tájház kerítését már rendbe tettük, tavasszal pedig a belső munkákkal, a padlózással is végezni akarunk. A régi, a lakosok által felajánlott berendezési és dísztárgyak összegyűjtése is zajlik. 

A község közmunkaprogram segítségével művelt „közkertjébe” tavaly 6000 tő epret ültettünk, jövőre pedig már tízezret fogunk. A konyhakerti növények termesztését visszaszorítjuk, helyette inkább a négyezertős, most termőre fordult, profit reményével kecsegtető málnaültetvényünk felfuttatása a cél. Gyümölcs présünk és darálónk már van, már csak egy feldolgozó helyiség kiépítése várat magára, hogy a zöldséget és gyümölcsöt helyben földolgozhassuk. 
Közösségfejlesztési céllal, a helyi hagyományőrző kulturális egyesülettel közösen szervezzük az idősek napjának megünneplését. A 64 év feletti nyugdíjasainak jelképes ajándékkal, vacsorával és hangulatos műsorral kedveskedünk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK