2021.03.05., péntek - Adorján, AdriánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egerszegi Kapocs – az elszármazottak figyelme

2016. november 13. vasárnap, 09:45
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
A közösségről, az összetartozásról, tájékoztatásról és segíteni akarásról szól az Egerszegi Kapocs rendezvény, melyre az elmúlt héten, Budapesten, az Öbölház Rendezvényközpontban került sor.

Randevú volt ez a javából, mintegy száz résztvevővel: a Zalaegerszegről elszármazottakat zalai, zalaegerszegi politikusok, közéleti személyiségek fogadták, a háziasszonyi szerepet pedig Kandász Andrea televíziós műsorvezető vállalta.

Közösségi randevú Budapesten

Az est vendégei között volt Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint több helyi gazdasági, kulturális szakember, önkormányzati képviselők, sportolók, újságírók. A résztvevőket Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki beszámolt az elmúlt két év eredményeiről és szólt a tervekről is különös tekintettel a TOP program és a Modern Városok Program adta lehetőségekről. 

A polgármester elmondta: az elmúlt két évben mintegy háromezer új munkahelyet, teremtettek Zalaegerszegen, ahol a jövő évben további ezer álláshelyre várnák a jelentkezőket, bár a munkaerőhiány miatt ez egyre nagyobb kihívást jelent. A legtöbb munkaerőt a Flextronix vette fel, mintegy ezer embernek biztosítottak állást, így több mint négyezer dolgozóval büszkélkedhetnek. A jövő évben a helyi vállalkozások jelzései alapján sok száz munkahely jöhet létre.

A munkanélküli ráta is folyamatosan csökkent az elmúlt években: míg 2014-ben 4,7, 2015-ben 3,3, 2016-ban már csak 2,8 százalékos a munkanélküliség Zalaegerszegen. Növekedett az iparűzési adóbevétel: míg 2014-ben 3,2 milliárd folyt be, 2016-ban 4,4 milliárd az adóbevétel a helyben működő vállalkozásoktól. Részletesen szólt Balaicz Zoltán a 2020-ig tartó TOP programról, amely eredetileg 11,2 milliárd forintot tartalmazott, és ami kiegészült a közel múltban még 5,6 milliárd forinttal. Zalaegerszeg a 23 megyei jogú város közül a legnagyobb mértékű emelésben részesült. Így az új keretösszeg 16,8 milliárd forint. Az 5,6 milliárdból több mintegy másfél milliárd jut a Mindszenty programra, az alsóerdei sport és rekreációs központra, ipari csarnok építésére és logisztikai központ kiépítésére. A következő évek intézményi fejlesztései közül kiemelkedik a 360 millió forintból megépülő új andráshidai óvoda, a Dózsa és Landorhegyi általános iskola megújulása. A duális szakképző központ kialakítására 317 millió forintot fordítanak, míg 353 milliót forintból felújításra kerülnek a háziorvosi és gyermekorvosi rendelők.

A TOP Program részei még az északi ipari park fejlesztése, feltáró utak építése, városi utak, kerékpárutak, a gébárti tó fejlesztése, a vizslapark rekonstrukciója, sétány kiépítése a Zala folyó partján. A Smart City programra 200 milliót, a foglalkoztatási programra 934 milliót, a helyi identitás erősítésére, rendezvények tartására 330 milliót szán a város. Útfejlesztések 2,65 milliárd forintból valósulnak meg: ide tartozik a Rákóczi Ferenc utca felújítása (megtörtént már), a nagypáli csomópont megépítése, a botfai körforgalom kialakítása (megtörtént) és a 75-ös út felújítása. Fontos a Zala Megyei Szent Rafael Kórház nyolc milliárdos fejlesztése, és az, hogy a tervek szerint 120 millió forintból megújulhat a zalaegerszegi nővérszálló is.

A városfejlesztés tervei között szerepel a Göcseji úti temető ravatalozójának felújítása, amely 80 millió forintba kerül majd, valamint a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony Kápolna megépítése Gébárton. A város polgármestere jelezte: a 76-os főúttól eltérő nyomvonalon építik meg a kétszer kétsávos gyorsforgalmi útat. Pacsát és a sármelléki repteret érintve Balatonszentgyörgynél érné el az M7-es autópályát. Elhangzott még a Modern Városok Program keretében megvalósuló intézményi fejlesztésekről és a kultúra, sport, és az oktatás területét érintő egyéb beruházásokról, újdonságokról, a várható lakásépítésekről. A következő évek egyik legnagyobb fejlesztései között említette Balaicz Zoltán a közel 40 milliárd forintból megvalósuló, önvezető járművek számára is alkalmas járműipari tesztpálya beruházást.

A prezentáció után először Fekete György szólt hozzá az elhangzottakhoz. Adomány gyűjtésére szólított fel a Makovecz által tervezett kápolna megépítéséért és jelezte, egymillió forinttal hozzá is járul a harminc millió forintos beruházáshoz. Őt még a budapesti helyszínen két vállalkozás követte, így a gyűjtés négy millió forinttal indul. Boros Imre volt miniszter, Horváth Viktória turisztikai államtitkár és Buza Sándor rádiós és tévés műsorvezető Zala megye és Zalaegerszeg turisztikai és gasztronómiai lehetőségeire hívta fel a figyelmet, és mint fogalmaztak e kettő elválaszthatatlan egymástól. Ehhez tartozik még a „biztonság”, mint tőke, ami a vendégek, a turisták számára nagyon fontos. Zalában jó élni, és ezt tudatosítani, hirdetni is kell.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK