2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egerszegi Kapocs: Együttgondolkodás

2017. november 12. vasárnap, 18:24
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
Hetedik alkalommal találkoztak Budapesten a Zalaegerszegről elszármazottak, de a városhoz a mai napig kötődők. Az Egerszegi Kapocs jó alkalom minden évben arra, hogy a résztvevők együtt gondolkodjanak a zalai megyeszékhely további fejlesztéséről, melyhez segítséget is tudnak nyújtani.

A rendezvény Balaicz Zoltán köszöntőjével kezdődött. A polgármester az elmúlt év gazdasági helyzetéről szólt bemutatva az eredményeket és utalva arra a folyamatra, melyet 2014 óta követ az újonnan választott képviselőtestület. Mint fogalmazott, 2020-ig Zalaegerszeg az európai uniós TOP program keretében 16,8 milliárd forintot használhat fel, aminek következtében intézmények, utak, járdák, terek, parkok újulnak meg. A Modern Városok Program mintegy 200 milliárd forintos beruházást jelent szintén 2020-ig.

Mit jelent mindez a számok tükrében? A városi uszoda beruházásra 6,7 milliárd, az Alsóerdei Sport és Rekreációs Központ megvalósítására 3,6 milliárd, a Zöld Zala Park, Gébárti-tó fejlesztésre valamint a vizslapark megújítására 982 millió forint, a Kézműves termékek helyi piacára 500 millió forint jut. 2020-ig 15 kilométer kerékpárút-hálózat épül meg 1,1 milliárd forintból. A Mindszenty projektre 5,6 milliárd rendelkezésre. A polgármester elmondta: a 2010-ben bezárt Balaton Hotel felújítása és új néven történő újra nyitása 64 szobával, négycsillagos minősítéssel, 100 fős konferenciateremmel, wellness fürdővel szintén napirenden van. 2015-től 438 új, vagy épülő otthon talál gazdára, a város támogatási rendszert dolgozott ki a CSOK programhoz kapcsolódva.

A munkaerőhelyzetről Balaicz Zoltán elmondta: míg 2014-ben 4,7, addig 2017 októberében 2,7 százalék a regisztrált álláskeresők száma, ami mintegy ezer főt jelent. Az elmúlt év munkahelyteremtő beruházásait is értékelte és jelezte, a jövő évre áthúzódó fejlesztésekkel közel 800 új munkahely jön létre. Kiemelte, a Flextronics 15 év után új üzemcsarnok építésébe kezdett. Fontosnak nevezte, hogy a volt ZÁÉV szálló a 21 század igényeinek megfelelő munkásszállóvá válik, az építkezés 2018 januárjában kezdődik. Az útfejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott: a Zalaegerszeg és M7-es közötti R76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út beruházásánál az M7-es és Fenékpuszta, valamint Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti szakasz kivitelezésére a közbeszerzési eljárás már lezajlott. A járműipari tesztpálya építéséről elmondta, Zalaegerszeg az ötödik generációs mobilhálózat tesztvárosa. A kormánytól 300 millió forintot kaptak a logisztikai központ és konténerterminál előkészítésére.

A prezentációban kitért a polgármester a nevelési, oktatási intézmények felújítására, az egészségügyi ellátásra megemlítve a Botfy utcai ügyelet megújítását. Szó volt természetesen a felsőoktatás helyzetéről, a duális képzőközpont lehetőségeiről, az idősellátásról. Újdonságként megemlítette, hogy advenkor szabadtéri jégpálya nyílik Zalaegerszegen.

Balaicz Zoltán tájékoztató előadása után Vigh László országgyűlési képviselő a járműipari tesztpálya jelentőségéről szólt valamint kiemelte a megyében folyó legfontosabb fejlesztéseket. Dr. Palkovics László a tesztpálya kormánybiztosa elismeréssel szólt a zalaegerszegi fejlesztésekről és a tesztpálya beruházás jelenlegi helyzetéről, dicsérve a közreműködők munkáját.  Az Egerszegi Kapocs kötetlen, baráti beszélgetéssel folytatódott.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK