2020.07.10., péntek - AmáliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Életmentő készülékek a zalai bíróságokon

2020. január 04. szombat, 17:58
Sajtóközlemény
Magyarországon a hirtelen keringésleállás okozta szívhalál évente mintegy 26.000 ember életét követeli, amellyel vezeti a halálozási okok statisztikáját. Ez azt jelenti, hogy hazánkban naponta átlagosan 70-en (!) halnak meg hirtelen szívhalálban. Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy minél több intézményben legyen defibrillátor készülék, amely mára Európa több országában a közintézmények, sőt társasházak többségében is kötelező felszerelés.

Mindezek ösztönözték arra a Zalaegerszegi Törvényszéket, hogy dolgozói körében adománygyűjtő rendezvényeket szervezzen – adta hírül dr. Vándor Virág sajtószóvivő. A kollégák önzetlenségének köszönhetően összegyűlt az a 350.000 forint, amelyből a Zalai Dolgozókért Bírósági Alapítvány meg tudta vásárolni a félautomata defibrillátor készüléket. Az eszközt 2019. december 20-án adta át dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke. A defibrillátort annak érdekében, hogy az a bírósági dolgozók, az ügyfelek, s a közelben segítségre szoruló állampolgárok számára is elérhető legyen, a törvényszék „A” épületének (Zalaegerszeg, Várkör 2.) portáján helyezték el.

A törvényszék 2019 májusában indított újraélesztési oktatássorozatot, amely során 3 helyszínen összesen 78 dolgozó sajátíthatta el a mindennapi élet során is hasznos ismereteket. A zalai mentőtisztek a vérzések, az áramütés, a törések, az égési sérülések, a félrenyelés és a rosszullétek különféle esetei kapcsán tartottak elméleti oktatást, majd gyakorlatban mutatták be az újraélesztést, illetve a félautomata defibrillátor használatát.  A megyeszékhely bíróságainak dolgozói közül ennek köszönhetően 46-an tudják kezelni a készüléket.

A Lenti Járásbíróság bírái idén az év végi jutalmukból szintén vásároltak egy defibrillátort. Bár ez a járásbíróság bíráinak tulajdona, de az a járásbíróság elhelyezését biztosító irodaház valamennyi intézményének – a járási ügyészség és a kormányhivatal épületben működő részlegeinek munkatársai, és természetesen az ügyfelek – rendelkezésére is áll.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK