2023.12.01., péntek - ElzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elfogadta a közgyűlés az idei évi költségvetést

2022. február 12. szombat, 18:37
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
Zalaegerszeg képviselőtestülete elfogadta a város 2022-es költségvetését, amely stabil, kiszámítható gazdálkodást tesz lehetővé hitel felvétele nélkül. Megfelelő mozgásteret biztosít az idei beruházásokra, fejlesztésekre, illetve az intézményrendszer működtetésére – fogalmazott a közgyűlés utáni Zeginfón Balaicz Zoltán polgármester.

 Stabil és kiszámítható

Elmondta: az elmúlt év második felében is volt pénzmozgás, 402,5 millió forint érkezett a város számlájára, így utólagosan ezt is át kellett vezetni a tavalyi költségvetésen. Így a főösszeg 76,2 milliárd forintra nőtt (a 2021-es kezdő összeg 63 milliárd forint volt). A 2022-es kezdő főösszeg 63,6 milliárd forint, amely rekord, minden korábbinál magasabb tétel. A költségvetés kezeli a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedését az önkormányzati intézményekben és cégeknél. Befolyásolta a városi büdzsé tervezését az óvodapedagógusok 10 százalékos, a bölcsődei dolgozók 20 százalékos, a szociális szférában dolgozók 20 százalékos és a kulturális szférában dolgozók 20 százalékos béremelése. Az önkormányzat által fenntartott teljes intézményrendszerben és a polgármesteri hivatalban összesen 1128 fő dolgozik. Az önkormányzati cégek dolgozóival együtt közel kétezer ember kapcsolódik a városhoz munkavállalóként. 

Illusztráció

Balaicz Zoltán beszámolt arról, hogy a közgyűlés egy önkormányzati bérlakást biztosított a Forrás, a Pszichés Problémákkal Küzdőket Támogató Egyesületnek a tartósan pszichiátriai betegséggel élő felnőttek mentális kezeléséhez és a közösségbe való visszatérésükhöz elindított program támogatására. Az önkormányzat megvásárolta a Kis utcában a Dózsa iskola bejárata melletti családi házat, melyet a szülői közösség kérésére lebontanak és parkolót alakítanak ki a helyén. Ismét pályázatot írnak ki a VII. számú gyermekorvosi praxis betöltésére. Dr. Chilla Emese nyugdíjba vonulása óta a helyettesítést dr. Batka Jenő majd dr. Molnár Sarolta látta el. A polgármester úgy látja, talán az EMMI támogatás vonzó lehet a praxis betöltéséhez, és lesz jelentkező.

Szó volt a testületi ülésen az Andráshida és Hatháza városrészek mellett elhelyezkedő 110 hektáros, repülőtér jövőjéről is. A tervek szerint a város gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódva a Dronemotive drónkutatási és fejlesztési kompetencia központ kapna helyet az andráshidai repülőtéren, mintegy 200 új munkahelyet biztosítva. A beruházás közel hatmilliárd forintba kerül. Biztosítva lenne, hogy a repülőtér területén belföldi kisgépeket és helikoptereket tudjanak fogadni, továbbá megmaradhat az eddigi légisport és a repülőnapi rendezvény. Emellett lehetőség nyílhat egy különleges mentéshez és veszélyhelyzeti reagáláshoz kapcsolódó projekt megvalósítására is. A közgyűlés elfogadta, hogy a ZTE Röplabda Klub TAO pályázatot nyújtson be a Liszt-iskola tornatermének 63 millió forint értékű fejlesztésére. 

Európai Uniós pályázatot nyújtanak be a Teskándig vezető kerékpárút megépítésére. A város célja, hogy egyrészt, Zalaegerszeget minden irányból bekapcsolják az országos kerékpáros úthálózatba, másrészt a városon belül a kerékpárúthálózat legyen folytonos, a hiányzó szakaszok épüljenek meg. A polgármester jelezte: 2019-2022 között közel 1,6 milliárd forintos ráfordítással összesen 19,1 kilométer kerékpárút újult vagy újul meg. 2024-ig szeretnék még megvalósítani a teskándi szakasz mellett a botfai kikötést, és a csácsbozsoki kikötést az arborétumig.  Pályázatot nyújt be az önkormányzat az andráshidai városrészben lévő Novák Mihály út járdaburkolatának felújítására. A teljes bekerülési költség 20 millió forint, ebből 10 milliót biztosít az önkormányzat, a másik 10 millió forintot a pályázati támogatástól várják. 

Eltűnik a romos ház a Petőfi utcából

Településrendezési döntések is születtek. Eltűnik a belvárosban, a Petőfi utca 13. számú romos ingatlan, a helyén az új magántulajdonos társasházat kíván építeni. A Városgazdálkodási Kft. új irodát és telephelyet kap, várhatóan a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum melletti üres önkormányzati területen, a belső tehermentesítő út mentén. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK