2021.09.22., szerda - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elhunyt Nyakasné Túri Klára

2018. május 17. csütörtök, 21:11
Szerző: -pet-; Fotó: archív
92 éves korában elhunyt Nyakasné Túri Klára, a József Attila Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója, a Bajazzo bábcsoport alapítója, vezetője.

1926-ban született Tabon, 1955-től élt Zalaegerszegen, 1968-tól vezette a városi könyvtárat. A pedagógiai és könyvtárosi munka, valamint a bábozás mellett mesekönyveket is írt.

Nyugdíjazása után is évtizedeken át kutatta Keresztury Dezső hagyatékát, vezette a Jánka-hegyi Keresztury-házat és oroszlánrésze volt a költő, akadémikus belvárosi szobrának felállításában, valamint a róla elnevezett emlékbizottság életre hívásában. 2017 novemberében a Keresztury-emlékbizottság vezetése (dr. Gyimesi Endre és Szemes Béla) elismerő oklevéllel jutalmazta több évtizedes munkáját. Tevékenységéért számos más díjat is kapott: a város 1993-ban Zalaegerszegért-díjban részesítette a kulturális életben betöltött szerepéért.

2010-ben az ő ötlete és gyűjtőmunkája nyomán jelent meg a Keresztury dedikációit tartalmazó kötet. De komoly szerepe volt abban is, hogy 2016-ban elkészülhetett Keresztury Dezső apjának, Keresztury József volt polgármesternek az életét és munkásságát összefoglaló kiadvány is.

Akik ismerték jól tudják, hogy munkabírása, kitartása, szorgalma, életkedve és szarkasztikus humora szinte élete utolsó pillanatáig kitartott. Amíg tudott dolgozott: az utolsó időszakban önéletrajzát vetette papírra. Ez utóbbi biztos, hogy izgalmas, hasznos és tanulságos olvasmány lesz az utókor számára.

Nyakasné Túri Klára nyilvános búcsúztatására május 30-án, 10.30 órakor kerül sor a Göcseji úti temetőben (hamvait szűk családi körben, később helyezik végső nyugalomra). A család a részvétnyilvánítás mellőzését kéri, illetve, hogy az emlékezők egy-egy szál virággal búcsúzzanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK