2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékműavatás Andráshidán

2020. január 10. péntek, 16:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Újjáépített, kiegészített és áthelyezett világháborús emlékművet avattak/szenteltek a második világháború legsötétebb csatája, a doni katasztrófa 77. évfordulója kapcsán Andráshidán a Gébárti úti Hősök Kertjében.

Az óriási magyar veszteséggel járó don-kanyari küzdelem fájdalmait idézte meg Domján István településrészi képviselő egy korabeli katonai levél felolvasásával. Valamint méltatta elődje, Sümegi László kezdeményezését, melynek köszönhetően az eredetileg az Idősek Klubja udvarán álló, emlékmű a Hősök Kertjébe kerülhetett. 

Tisztelgés a doni áldozatok előtt

Varga Kálmán helytörténész részletesen elevenítette fel a világháborús hősi emlékmű felállításának folyamatát országosan és Andráshida esetében. Elmondta, helyileg több okból kifolyólag, kicsit megkésve, 1999-ben, nagyobb részt lakossági adakozásból és önkormányzati támogatásból jöhetett létre az elesettek névsorát megörökítő véset. Az emlékmű aztán kicsit magára maradt, károsodott és az újabb kutatások eredményei miatt hiányossá is vált. Ezen tények indokolták a felújítást, áthelyezést, kiegészítést. 

Sümegi László a hősökről való megemlékezésképpen elmondta:
- Nevek és nevek mindenütt, több ezer oldalon át, felfoghatatlan magas számban. Emlékművek bronzból, kőből, fából, márványból. Minden név mögött családok, közösségek, férjek, apák, fiúk, szeretők, barátok. A nevek mögött sorsok. Történetek a kiképzésről, a sártengerről a mínusz 30-40 fokos hidegről, a fagyhalálról, az itthon hagyott feleségekről, kisgyerekekről, temetetlen holtestekről. A Hősök Kertjében álló emlékművek azokról emlékeznek, akik idegen földben nyugszanak, de megmaradtak zalaiaknak, akiknek nem jutott sír, csak emlékmű.

Az ünnepségen részt vett Balaicz Zoltán polgármester, aki koszorút helyezett el a megújított emlékműnél.  A rendezvényen közreműködött az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület és Sümegi Áron. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK