2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emléktábla avatás Botfán

2022. június 12. vasárnap, 15:56
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A hagyományos pünkösdi Városrészi Napok nyitányaként emléktáblát avattak Botfán az Erdődy-Hüvös Kastélyt építtető és fenntartó család emlékére.

A pandémia miatt két év kihagyás után újra megrendezték Botfán a Városrészi Napokat. A hivatalos megnyitóra a pünkösdi szentmise után került sor, ahol is kulturális műsor keretében avatták fel az egykori kastély építtetőjének, a grófi Erdődy családnak emlékére készült táblát. Az évek során több funkciót megélt épület 1750-ben épült (részben a csatári bencés kolostor romjainak felhasználásával, hangzott el az ünnepségen), és 1850-ig birtokolta a család az épületet. Ezen információkat és a család címerét tartalmazza a most felavatott emléktábla, Farkas Ferenc szobrászművész alkotása, mely mű történelmi alapjainak felkutatásában dr. Kostyál László művészettörténésznek volt jelentős érdeme.

Farkas Ferenc és Gecse Péter leleplezik az emlékművet

Az ünnepség nyitányaként a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub működött közre dallal és szavalattal. Majd Gecse Péter alpolgármester, településrészi képviselő mondott köszöntőt:

- Botfa Zalaegerszeg zarándokhelye vallásos értelemben, a természet szépsége és a kastély történelmi környezete okán. A hely szelleme kötelez minket, mostani lakosokat. Kutatjuk a múltat, megőrizzük az emlékeket és átadjuk a hagyományokat. A település első írásos említése 1386-ból való, 1796-ban szentelték a templomát. A millennium évében Botfa pecsétjét tartalmazó emlékmű épült, szintén Farkas Ferenc alkotásaként, de emléktáblát emeltünk az Erzsébet királyné tiszteletére ültetett fa mellé is. A múlt megőrzésében Nagy Lajos helytörténeti kutatásai is sokat segítenek. Most a településrészi önkormányzat és az Összefogás Botfáért Egyesület együttműködésével készülhetett el az emléktábla – mondta többek között Gecse Péter, majd Farkas Ferenccel közösen leplezték le az alkotást, az utoljára 2019-ben, a Modern Városok Program keretében felújított, a jelenleg ifjúsági háznak helyt adó épület falán. 

Az ünnepség részeként Salamon Gyulának és Gecse Lászlónak, több mint 15 éves képviselőtestületi tevékenységükért elismerő oklevelet adott át Gecse Péter, Balaicz Zoltán polgármester nevében is. 

A nyitó rendezvényt a Botfai Citerazenekar dalcsokra zárta. A műsorban közreműködött Kocsis Maja. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK