2021.09.19., vasárnap - VilhelminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Erősítenék a hazai élelmiszeripart

2021. szeptember 07. kedd, 19:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Kilencven százalékban készen van a Helyi Termelői és Kézműves Piac – Göcseji Tudásközpont. A zalaegerszegi piac új létesítményének kialakítása két pályázatnak köszönhetően több ütemben zajlott az elmúlt hónapokban. A közelmúltban elkészült az épület 2. szintje és padlástere is. A szakemberek végeztek többek között az oromfal kialakításával, a tetőszerkezet lécezésével, a fóliázással és a liftakna megépítésével. A kézműves piac jelenlegi állapotát sajtóbejárás keretében tekintette meg a városvezetés.

Sajtóbejárás a kézműves piac épületében

Az esemény vendége volt Lázár János kormánybiztos, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja, akit Balaicz Zoltán polgármester, valamint Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó, a projekt koordinátora kalauzolt végig az épületen.

A polgármester a résztvevőket köszöntve elmondta: összesen 718 millió forintos beruházásból valósul meg az új kézművespiac. A cél az, hogy az itt élőknek lehetőségük legyen helyi, megbízható termékek vásárlására, sőt ugyanitt meg is kóstolhassák azokat, vagy megtanulják elkészíteni a friss terményekből készült lekvárokat, aszalványokat, illetve a befőzés egyes fortélyait. Nem szeretnék ugyanis, ha a zalai, göcseji értékek elvesznének. Köszönetet mondott Tolvaj Márta főtanácsadónak, aki a kezdetektől szívén viselte a kézműves piac sorsát, a projekt koordinátoraként pedig a beruházás teljes menetét. Reméli, hogy egy igazi közösségi hellyé válik a piac új épülete, és népszerű lesz mind a zalaegerszegiek, mind az ide látogatók körében.

Lázár János beszédében a hazai termények és termékek fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: a járvány alatt felértékelődött az itthoni termékek és az önellátás szerepe. Magyarország egy jó adottságú ország, mely minden gond nélkül képes lenne a 10 millió lakosát ellátni a napi fogyasztási cikkekkel. Baj esetén nem kellene importra támaszkodnunk. A következő évtizedekben különös hangsúlyt kapnak majd az egészséges élelmiszerek és az ezek hozzáféréséhez való jog. Ez nemcsak minőséget, hanem nyomon követhetőséget, számon kérhetőséget is jelent. Eljöhet az az idő, amikor az üzletekben egy QR-kód segítségével beazonosítható lesz egy adott termék származási helye.

A cél az, hogy az országban – a járműipar és a hadiipar mellett – az élelmiszeripar is húzóágazat legyen. A kormánynak a következő tíz évre ez az egyik legfontosabb feladata. Hozzátette: az aprófalvas településeknek is ez lehet a felemelkedés és a boldogulás záloga. Ki kell használni a vidékben rejlő természeti adottságokat, különben elnéptelenednek a kisebb településeink. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar munkahelyeket teremet. A zalaegerszegihez hasonló termelői piacok pedig nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a fenti célok fokozatosan megvalósuljanak, és a helyi lakosok ténylegesen helyi áruhoz jussanak.

Mint ismert, a hamarosan felépülő kézműves piac épületében szövetkezeti bolt, termelői piac, jellegzetes zalai ételeket árusító bisztró, valamint oktató- és előadótermek (tudásközpont) is kialakításra kerülnek. A szándék az, hogy a helyi termelők és kézművesek számára korszerű infrastrukturális hátteret biztosítsanak, a lakosságot pedig megismertessék a hagyományos főzési- befőzési technikákkal, a gyógynövényekkel és a régi mesterségekkel. Illetve, hogy a piac és a bisztró kínálatába igazi zalai csemegék és termékek kerüljenek. 

Az új épületet várhatóan jövő év elején vehetik birtokba a vásárlók. A terek belső berendezése ugyanis a következő hónapok feladata lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK