2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zala és Muravidék erősödő kapcsolatban

2018. június 05. kedd, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
Hamarosan kerékpáros, a későbbiekben pedig vasúti összeköttetés is létesülhet Zala megye és a Muravidék között. E két fejlesztésről is szó esett azon a találkozón, melyen újabb, egy évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK).

Dr. Pál Attila, megyei közgyűlés elnöke elöljáróban gratulált Horváth Ferencnek, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökének, hogy a közelmúltbeli szlovéniai választásokon a szavazatok több mint 60 százalékát megszerezve jutott be ismét a szlovén parlamentbe. Így országgyűlési képviselőként és a muravidéki önkormányzat elnökeként képviselheti továbbra is a határon túli magyarság érdekeit, olyan szorgalommal, ahogy eddig is tette, fűzte hozzá.

A találkozó aktualitása, hogy a magyar országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Dr. Pál Attila ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy 1992 óta évente megkötött együttműködési megállapodás is a nemzeti összetartozást szolgálja. Az azóta eltelt több mint negyed évszázad igazolta ezt, hiszen a közös programok hatékonyan segítették a Trianon által elszakított, korábban Zala és Vas megyéhez tartozó Muravidéken élő magyarságot a nemzeti kultúra és hagyományok megőrzésében, a kétnyelvű oktatási intézmények működtetésében. Ezért úgy vélték, hogy június 4-e a legalkalmasabb arra, hogy aláírják a 2018. esztendőre vonatkozó támogatási megállapodást.

Horváth Ferenc és dr. Pál Attila

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Zala Megyei Önkormányzattal illetve a zalai településekkel való szoros kapcsolat a muravidéki magyarság megmaradása miatt nagyon fontos. Méltatta, hogy ebben a törekvésben a magyar kormányzati szerep is megnövekedett, ezért országgyűlési képviselőként erősíteni kívánja a szlovén–magyar politikai kapcsolatrendszert, ezen belül is a határon átívelő együttműködéseket. A megyei önkormányzat támogatását pedig úgy köszönte meg: nagyon jó, hogy az anyaországon belül van egy kisebb hátország, amellyel 1992 óta töretlen az együttműködésük.

Dr. Pál Attila a magyar kormány és a Muravidék erősödő kapcsolata okán két fejlesztést említett meg. Ezek egyike a megyei önkormányzat által vezetett Interreg projekt, mely során kerékpáros összeköttetés létesül Rédics Lendvadedes, Dedeskecskés és Lendvahosszúfalu között. A másik a Zalaegerszeg–Lenti-Rédics-Lendva vasútvonal újraépítése. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 100 millió forintot fordít a magyar kormány.

A Zala megyei és a muravidéki magyar önkormányzat idei évre megkötött együttműködési megállapodásában a Zala György Emlékév kapcsán szervezett programok, drámatábor iskolásoknak, a Hevesi Sándor Színház lendvai vendégszereplése, valamint könyvkiadás szerepel a célok között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK