2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Értéktár Karmacson

2016. szeptember 25. vasárnap, 13:33
Szerző: Nemes Norbert
Túl vagyunk a hagyományos, bállal záruló szüreti felvonuláson, melyet a Sármelléki Tüskevár Néptáncegyüttes és a Rezi Hagyományőrzők fellépése tett emlékezetessé – mesélte Kelemen István polgármester, akit elöljáróban az elmúlt időszak történéseiről kérdeztünk.

– Mozgalmas, szép nyarat tudhatunk magunk mögött. A Balaton Fesztivál Alapítvány a községgel közösen pályázott a helyi hungari-kumok gyűjtésére, értéktár létrehozására. A munka elején járunk. Első körben az épített örökségünkből jelölést kapott: a Szent Anna templom, Parrag József kőkeresztje, a templomrom, az I. világháborús emlékmű, a Temetői székelykapu és a siratófal, Botka Mihály síremléke és a Szent Vendel kereszt. Augusztus 20-án rendeztük a „Karmacs és testvértelepülése, Csíkszentsimon értékeinek bemutatása” című pályázat záró rendezvényét.

A program keretében a helyiek és a vendégek is bemutatták a régi használati tárgyaikat, szőtteseket, népviseletet és a helyi jellegzetes termékeiket is. A polgármesteri köszöntők után a helyi Szent Anna templom történetéről Kiss László esperes mesélt, Csíkszentsimon település értékeit pedig Csóg Samu pedagógus mutatta be. Beke Kinga a szent-simoniak különleges temetkezési helyéről, az Akasztottak temetőjéről tartott rövid ismertetőt. A rendezvényen adtuk át a helyi értékeket bemutató kiadványunkat is.

Szent István napjának közös megünneplésére és a testvér-települési kapcsolatok felfrissítésére érkeztek az erdélyi vendégek Karmacsra. A nemzeti összetartozás szolgálatában működő Bethlen Gábor Alapítvány testvértelepülési programok és együttműködések című pályázatán félmillió forintot nyertünk a közel harmincfős küldöttség elszállásolására és megvendégelésére. Tartottunk pikniket a szálláshelyükön, a rezi Laky Demeter turistaház udvarán. A vendégek harmonikaszóval kísérték a népies dallamokat és nótákat, melyeket közösen énekeltünk el.

Ellátogattunk a Festetics kastélyba. Körbejártuk a parkot és megcsodáltuk a vadásztrófeákat és a vasúti modelleket is. Ünnepi szentmisén vettünk részt, majd közös beszélgetés és vacsora volt az esti program. Másnap sétahajóztunk a Keszthelyi-öbölben, majd ellátogattunk Kehidakus-tányba. Keressük a lehetőségét annak, hogy jövőre mi is kiutazhassunk Erdélybe. Még ősszel szeretnénk a másik testvér-községünkkel, Lichtenauval is feléleszteni a korábban barátinak mondott kapcsolatunkat.

– Milyen fejlesztések megvalósítása van napirenden?

– A régi iskola épületét kisebb átalakítás után, közösségi szálláshelyként szeretnénk működtetni. Az előrejelzések szerint lenne rá igény. Az önkormányzat – régi vágyálmát beteljesítendő – tavasz végén beadta a pályázatát a Békás-tó revitalizációjára. Ugyancsak érvényes pályázatot nyújtottunk be az óvodánk komplex modernizálására. Sok éves szándékunk válna valóra, ha az épületet kívül-belül sikerülne megszépíteni. A lapostetős, régi épületre nagyon ráfér már a felújítás. Megújuló energia felhasználása mellett sor kerülhet hő- és vízszigetelésre valamint nyílászárócserére is. Az önkormányzati konyha esetében is esedékes a modernizáció. A hőszigetelés mellett az ajtókat és ablakokat is ki szeretnénk cserélni.

A környezet- és klímavédelem jegyében terveztük be a napenergia hasznosítását, és hőszivattyús rendszer üzembe állítását. Várhatóan még idén döntenek arról, támogatást nyernek-e a karmacsi pályázatok. Szakemberek bevonásával készül a helyi környezetvédelmi programunk, ami a megyei stratégiához is várhatóan illeszkedni fog. A település jövője érdekében kiemelt cél a Hévíz–Karmacs összekötő út megépítése. Számítunk a sportegyesület, a Faluszépítő egyesület, a Szent Anna Baráti Kör és a Római Katolikus Plébániahivatal partneri együttműködésére, akiket lehetőségeinkhez képest önkormányzatunk anyagilag is támogat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK