2024.04.24., szerda - GyörgyZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fejlesztések a keszthelyi és a hévízi kórházban

2018. január 18. csütörtök, 18:50
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A betegellátás minőségét javító fejlesztésekre a keszthelyi kórház több mint 195 millió, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház pedig 186 millió forint európai uniós támogatást nyert el.

– Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán elnyert forrásból a kórházi fertőzések megelőzésére szolgáló eszközökkel szereljük fel a keszthelyi és a hévízi egészségügyi intézményt, és mindkét kórházban bevezetjük az egységes betegazonosító rendszert szeptember végéig – adta hírül dr. Kvarda Attila, a két kórház igazgatója, aki a projektekről részletekkel is szolgált. –  A keszthelyi kórházban plazmatechnológiás berendezést telepítünk, az új eszköz használatával csökken a légúti eredetű fertőzések és az újrafertőződés esélye. A kézhigiénét érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolók biztosítják majd. Az izolált kórtermek zárófertőtlenítéséhez környezetbarát automatát szerzünk be, ez hozzájárul a kórterem és az eszközök, valamint a levegő gyors megtisztításához.

A hálózati vízellátó rendszert vízfertőtlenítő berendezés telepítésével fejlesztjük, és úgynevezett környezeti infekciókontroll rendszert is kiépítünk. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban a hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítéséhez környezetbarát, a szervezetre ártalmatlan klór-dioxidos vízfertőtlenítőt vásárolunk. A levegőfertőtlenítést itt is plazmatechnológiás berendezés telepítésével oldjuk meg. Az épületben érintésmentes fertőtlenítőszer-adagolókat és ellenőrző UV-készülékeket szerelünk fel, a fertőtlenítő kézmosás a betegek és hozzátartozóik számára is elérhető lesz.

Épülő napelem-rendszer a keszthelyi kórházban

– Milyen pályázatok segítik még idén a keszthelyi kórházat?

– Az energia és költséghatékony működésre törekedve, egy száz százalékos támogatási intenzitású, uniós pályázat sikerét megragadva, egy fotovoltalikus napelem-rendszer telepítése zajlik a kórházban, mellyel elektromos áramot állítunk elő, amit az áramszolgáltató hálózatába táplálunk be. A megújuló „zöld” energiával jelentős mértékben csökkenni fog az áramszámla. A kórház területe tele van különféle közmű-hálózatokkal, az alapozási munkák során több közművet át kellett helyezni, vagy ki kellett váltani, ezért a projekt zárását március végére tűztük ki. A kórház belső parkolási rendje is akkor áll vissza a megszokott kerékvágásba.

A járóbeteg-ellátás fejlesztésére, orvostechnikai eszközbeszerzésre, műszerek vásárlására, is érvényes pályázatot adtunk be, várjuk az eredményt. Már zajlik és idén be is fejeződik nagy tudású ultrahang (UH) készülékek beszerzése. Az egyik, kompakt, kontrasztanyagos vizsgálatok végzésére is alkalmas UH-diagnosztikai berendezés a központi radiológiára kerül. A másik közepes nagyságú, mobil készüléknek pedig az intenzív osztályon vesszük hasznát, hogy a készüléket mozgassuk, ne pedig a beteget. A betegmozgatás elősegítésére szánt új, korszerű eszközöket: beteghordó ágyakat, székeket is kap idén az intézmény, megfelelő számban és nagyságrendben. Tervezünk nyílászáró cseréket, amire a pénzügyi forrás már rendelkezésünkre áll. Az épületek teljes körű rendbe tétele tervben van, de erre egyelőre még nincs forrás. Tervünk van a belső úthálózat és a közvilágítási rendszer megújítására is.

– Milyen támogatás jut a fürdőváros kórháznak?

– Hévízre már meg is érkezett egy kisebb értékű UH. Sikerült befejezni a gyógyszállodánk részleges felújítását. Negyven vendégszobát korszerűsítettünk. A hotel légtechnikáját, fűtési és hűtési rendszerét is újjá varázsoltuk. Folyamatosan fejleszteni kívánjuk a gyógyturizmus fogadási feltételeit. A vendégelégedettség növelésének szándékával a Tófürdőn is zajlottak kisebb felújítások, de a vendégparkolókat is sikerült rendbe tenni, megfelelő beléptető rendszerrel ellátni. Ebben az évben nekiálltunk a fedett fürdő tetőszerkezeti javításának valamint már tavaly sikerült forrást találni az az iszapüzem és az iszapkezelő helyiségek technológiai feltételeinek modernizálására. Ide új iszapelőkészítő, sterilizáló berendezések kerültek.

Új szakrendelések bevezetése nincs tervben, de ezek struktúrájának változtatásában érdekeltek vagyunk. A betegforgalmi adatok növekedése, a felmerülő egészségügyi problémák miatt kismértékű módosításra szükség van. Hévízen eddig egy osztályként működött a 225 ágy, mostantól négy osztályként, önálló osztályvezetőkkel, önálló hatáskörrel, önálló felelősséggel. Ezzel meg tudtuk teremteni a profilírozás szervezeti feltételeit. A reumatológiai osztályhoz hasonlóan a rehabilitációs osztály is fő profilt kapott. Az egyik osztályunk traumatológiai, ortopédiai, proktológiai, protetikai a műtétek utáni rehabilitációra specializálódott. Az immunológiai hátterű mozgásszervi kórképekkel is foglalkozunk.

Harmadik fő profilként, fő hangsúllyal kezeljük az elsődleges és másodlagos csontritkulás kezelését. A „G”-jelű, azaz az aktív reumatológiai osztályunkon kezelt betegek számára megteremtettük a feltételét a korai reumatológiai rehabilitációnak is. Tavaly újra meghaladtuk az egymilliós belépésszámot a Tó-fürdőn és a gyógymedencében. Elláttunk 5500 fekvőbeteget és 303ezer járóbeteget. A szállodánkban 4500 vendég töltött el 20ezer vendégéjszakát. A Keszthelyi Kórház az elmúlt évben 7800 fekvőbeteget láttunk el 71500 ápolási napon. A járóbeteg szakellátásainkat mintegy 300 ezer beteg vette igénybe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK