2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felavatták a Talabér-vízimalmot

2021. április 29. csütörtök, 18:20
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A tavalyi év a pandémiás védekezés és a prevenció éve volt, az idei esztendő pedig már az újraindítás jegyében telik. Az emberi egészség megóvása mellett a gazdaság felpezsdítése, az eredményes szezon megismétlése is szerepel fő céljaink között. Komoly, 75 milliós tartalékkal álltunk neki a költségvetés tervezésének. A közel 400 milliós összegű futó pályázataink kivitelezhetőségét és a mintegy 200 milliós önerős fejlesztési keretünkből történő beruházások készre jelentését tartjuk szem előtt – foglalta össze a település helyzetét Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, akivel elsőként a nagyközség céljait vettük számba.

Gyenesdiás több lábon

– A minőségi turizmus fejlesztésének jegyében a strandok, sétányok, csapadékvíz elvezető hálózatok modernizálása és a közúthálózat aszfaltozására gondolunk elsősorban. Odafigyelünk a gyenesi, a diási és az új Malom-ároki horgásztanyák pályázataira is. Beruházásösztönző tevékenységünkből adódóan várjuk a nagyközség második szállodájának startolását. A pályázatok és a minőségi turizmusfejlesztés mellett az adóerő képesség növelésére, a beruházások és vállalkozások ösztönzésére is nagy gondot fordítunk. Az Iparosok útján további területeket jelölünk ki további 10-14 új vállalkozás számára. Itt új vízgerinc és csatornahálózat építésben is érdekeltek leszünk, hogy komoly üzemeket is ide vonzhassunk.

– Milyen tavaszi fejlesztéseken vannak túl?

- Közel 76 millió forintot nyertünk két strandunk modernizálására. A strandok folyamatos fejlesztésére az elmúlt időszakban 100 millió forintot fordítottunk. Ehhez kapcsolódva a 4500 fő befogadóképességű, 4,5 hektáros területen lévő Diási Játékstrand tavaly is 5 csillagos minősítést kapott, illetve elnyerte a Balaton legjobb strandja címet. Mindemellett a járványhelyzet legfelkészültebb strandja címet is elhódította. A Gyenesi Lidóstrandon is létesülnek családbarát öltözőkabinok. Újonnan létesül egy kültéri zuhanyzó, és megújul a beléptető rendszer, a napvitorla, az elektronikus számzáras értékmegőrző. A szezonnyitón már két teljesen megújult, korszerű fürdőhellyel várjuk a vendégeket.

A Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere április derekán nyitott. A mintegy 21 millió forintból fejlesztett kedvelt szabadidős helyszínen megújultak a közművek, az asztalok, és a térburkolt felületek is. Bővült az asztali árusítóhelyek és a ponyvafedések száma, de szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőhelyeket is kialakítottunk. A tízéves piacot pünkösdkor jubileumi műsorral és szabadtéri táncházzal szeretnénk megnyitni. Épülnek-szépülnek a hegyközségi múltat őrző ingatlanok is. Ilyen volt a Darnay-pince, a Pásztor ház és legújabbként a Diási-vízimalom.

Az utóbbi években egyre vonzóbb és állandó lakhelynek is szívesen választott Gyenesdiáson önkormányzati és más pályázati forrásból, illetve magánfelajánlásokból, mintegy 80 millió forint felhasználásával újult meg belülről, és kapott új külsőt, esztétikus környezetet az élelmiszeripari műemlékként őrzött, több mint ötszáz éves, Talabér (Bujtor, Osvald)-féle vízimalom, ahol egyedülálló pékmúzeum, herbárium, fűszerkert és tanösvény is várja a kirándulókat. Duplájára nő a térség legmodernebbnek számító általános iskolájának az alapterülete.

– A fenntartó Nagykanizsai Tankerületi Központ 1,4 milliárd forintos beruházása az ütemtervnek megfelelő ütemben halad az egészség- és művészetfejlesztés jegyében.

Új képzőművészeti épülettel és további szaktantermekkel, valamint tornacsarnokkal is bővül az oktatási intézmény november végére. A településközpontban található Coop-tető beruházás is rendben, az előírtak szerint zajlik. Ezen a helyen új művelődési ház és ebédlő nyitja meg a kapuit még idén nyáron. Az ötéves Kertbarát Kör hamarosan újraindítja az „Egy ház, palántázz” akcióját.

Nemcsak turisztikailag és a vállalkozások segítségével készülünk a szezonra, hanem a környezetünkre is odafigyelünk. Község kategóriában elnyertük a klímabarát településnek járó országos első helyezést. A fődíjat a szövetség elnöke személyesen nyújtotta át részünkre. Nagyon bízom a civil kis- és nagyközösségeinkben. A következő hónapokban az ő felrázásukra, a klubélet beindítására, Gyenesdiás „harmadik erősségének” aktiválására is időt, erőt, energiát és anyagi forrásokat kell áldoznunk. A nyarat teleraktuk helyi kulturális programokkal, és számítunk rá, hogy mielőbb megkezdhetik a próbáikat, a gyakorlásaikat a kisközösségek tagjai. Bízunk az idei főidény gazdag turistaforgalmában, a helyiek vendégszeretetében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK