2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felkészülni együtt a hazamenetelre

2019. november 17. vasárnap, 18:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
A koraszülöttek világnapja alkalmából rendeztek figyelemfelhívó akciónapot Zalaegerszegen, november 17-én. Az eseménysorozat a Szent Rafael Kórház koraszülött intenzív részlegén kezdődött, ahol azokat a családokat is várták, kiknek korán érkezett gyermekeiket szintén itt ápoltak. Az osztályon a már hazafelé igyekvő kicsik és szüleik számára két adaptációs szobát létesítettek korábban, melynek ünnepélyes átadóját ezen a napon tartották.

Adaptációs szobában az intenzív koraszülött részlegen

Pannával

Dóra János, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az alapítvány immár tíz éve támogatja az osztály munkáját. A megvalósított technológiai fejlesztések mind azt szolgálták, hogy a korán érkezett babákból ép, egészséges felnőttek legyenek. Arra kérte az adózókat, hogy egy százalékos adófelajánlásaikkal továbbra is segítsék az alapítványt céljai elérésében. Ennek kiváló példája az adaptációs szoba.

Dr. Gárdos László osztályvezető főorvos azt mondta, a zalaegerszegi kórházban több mint másfél évtizede egyedülálló módon vezették be a koraszülöttek számára is a roomig-in rendszert, ahol az igen kis súlyú babák is együtt lehetnek édesanyjukkal. Kiemelt szempontnak tartják, hogy együtt legyen család, anya és gyermeke együtt tudjon gyógyulni. Az adaptációs szobák ennek a szándéknak újabb állomásai, ami szintén egyedülálló az országban. A koraszülöttek inkubátorban kezdik meg az életüket, majd amikor stabilizálódik állapotuk, kerülnek a roomig-in szobákba. Amikor közeledik a hazamenetel ideje, költözhetnek az adaptációs szobákba, ahol egy-két hétig az önálló, otthoni gondozást gyakorolhatják az anyukák. Sőt az egyikben az édesapák is ott lehetnek. Ha a szülők elbizonytalanodnak valamiben, kérhetik a szakszemélyzet segítségét.

Dancs Jenő, Pappné Kerkai Bernadett vezető ápoló, Balaicz Zoltánné, dr. Gárdos László, Dóra János, dr. Buzogány Mária, Dr. Császár Andrea

Dancs Jenő ápolási igazgató arról beszélt, hogy ma Magyarországon minden tizedik baba a vártnál a korábban érkezik. Nagyon fontos az olyan támogató környezet biztosítása, mint az adaptációs szoba. Itt együtt lehetnek, ami nemcsak a baba fejlődése, de a családdá válás szempontjából is meghatározó.

A sajtó munkatársai az otthonosan berendezett két szoba lakóival is találkozhatott. Fendrik Roland és Zsebeházy Katalin Panna nevű kislánya július 30-án született 610 grammal, a 25. héten. Bogdán Margit Regina nevű kislánya szeptember 22-én született 990 grammal, a 28. héten. Mindkét baba testsúlya két kilón felüli, jól vannak, ami kezdetektől való anyatejes táplálásuknak is köszönhető, hangzott el.

Reginával

November 17-e 2008 óta a koraszülöttek világnapja. A rendezvényt ez alkalomból szervezte a Család és KarrierPONT Zalaegerszeg, a Korán Érkeztem Egyesület, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, és a Zalaegerszegi Női Szalon, tájékoztatott Balaicz Zoltánné, az utóbbi szervezet elnöke. A program délután a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben folytatódott, ahol az érdeklődők az Albatrosz táncegyüttes műsorát, valamint a KAKAÓ zenekar koncertjét tekinthették meg. A gyerekeket ezen idő alatt játszósarok is várta egészséges frissítők fogyasztása mellett. A koraszülött babák jelképe a lila szín, amit fényfestéssel varázsoltak a polgármesteri hivatalra és a Zalaegerszeg feliratra. A világnapi rendezvény Tűztánc című látvány flashmob bemutatóval ért véget a Dísz téren.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK