2020.08.03., hétfő - HerminaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Földrengésre ébredhettek a zalaiak

2020. március 22. vasárnap, 07:24
ZalaMédia/Index
Címkék:
Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Lentiben, Keszthelyen és több más zalai településen is földrengésre ébredtek az emberek vasárnap reggel, nem sokkal fél 7 előtt.

Mint arról az Index a, a világ földrengéseit monitorozó, emsc-csem.org oladal adatai alapján beszámolt: a horvátországi Zágrábban mértek hajnalban a Richter-skála szerinti 5,3-as magnitúdójú földrengést. A rengés epicentruma a hétszázezres horvát fővárostól hét kilométerre északra volt, tíz kilométeres mélységben.Ennek hatását lehetett Magyarországon is - elsősorban a Dunántúlon - érezni.

Az Index beszámolója szerint a horvát fővárosban jelentős károkat okozott a rengés. Az emberek pánikba estek. Egyes házak súlyosan károsodtak, az utcákon helyenként vastagon álló törmelék látható a fotókon, egy templom tornyának a teteje is megrongálódott. Vannak képek, amiken az látszik, hogy hatalmas faldarabok szakadtak le, egyes helyeken parkoló autókat lapítottak össze. Személyi sérülésekről viszont egyelőre nincs hír.

A rengésről a CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium hivatalos honlapján is lehet tájékozódni. Alább a becsehelyi élő szeizmográf szeizmogrammja látható. A fél 7-es időintervallumban jól megfigyelhető a műszer kilengése.

Forrás: http://www.seismology.hu/index.php/hu/cimlap/elo-szeizmogramok

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK