2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fonendoszkóp helyett ultrahang

2021. március 12. péntek, 09:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
Olyan speciális kézi ultrahang diagnosztikai készülékhez jutott hozzá a zalaegerszegi szívsebészet, amely nagyban megkönnyíti a betegek műtét utáni vizsgálatát. Az eszköz beszerzését Farkas Imre nyugalmazott elnök-vezérigazgató alapítványa támogatta.

Korszerű diagnosztikai eszközt kapott a szívsebészet

Farkas Imre és dr. Rashed Aref

– A történet a Lions Club tavalyi báljáig nyúlig vissza, amikor is Farkas Imre és családja felajánlotta segítségét. Nagyon meghatódtam, mert kérés nélkül tették, és ahogy általában lenni szokott, nem nekem kellett támogatásért folyamodnom a szívbetegek érdekében – mondta dr. Rashed Aref PhD szívsebész, a szívsebészet osztályvezető főorvosa. Számomra ez a bál azért felejthetetlen, mert nagyszerű emberekkel találkoztam, akik fontosnak tartják a szívsebészet jelenlétét Zalaegerszegen, amely nemcsak a városé, hanem a régióé. Ekképpen Győrtől Balatonfüreden át Nagykanizsáig másfél millió ember szívsebészeti ellátásáért felel. Nincs még egy ilyen osztály a megyei kórházban, sőt a régióban sem. Támogatásukkal olyan műszert sikerült beszereznünk, amiből kevesebb, mint tíz darab van az országban. Jelentősége ennél is nagyobb, amit pontosan értenek azok, akik nap mint nap a szívgyógyászatban dolgoznak.

Az orvosok köztudottan fonendoszkóppal hallgatják a betegek szívét, tüdejét. Az új műszerrel a halláson alapuló diagnosztikát tudtuk felváltani ultrahang alapú diagnosztikává. Ez a kis kézi műszer egy ultramodern fonendoszkóp, amellyel nemcsak hallanak, de látnak is az orvosok. A készülék fejét csak rá kell tenni a beteg szívére, hátára, és egyből látni a helyzetet a kijelzőn. A hagyományos fonendoszkóppal, ha valami rendellenességet hallunk, el kell küldeni a beteget röntgenre. A reggeli vizitekkor használatos új műszerrel viszont már nem szükséges, mert azonnali diagnózishoz juthatunk, nem beszélve arról, hogy a beteg sokkal kevesebb röntgensugárnak van kitéve. Azt gondolom, amikor egy orvos korszerű eljárást tud alkalmazni, és haladhat a korral, azzal csak még több jót tesz a betegeknek. Ez a lényeg, és az ő nevükben is kifejezem köszönetemet a példátlan felajánlásért.

Dr. Rashed Aref és dr. Gombocz Károly: vizsgálat az új készülékkel (Fotó: szívsebészet)

Farkas Imre, Zalaegerszeg Díszpolgára azt hangsúlyozta, hogy a szívsebészet nagyon magas szakmai színvonalon dolgozik, aminek sok ember köszönheti életét a régióban. Felidézte a báli estét, amikor az osztályvezető főorvossal beszélgetve kiderült, hogy a szívsebészeti osztály soha nem lehet annyira felszerelve, hogy ne kelljenek új eszközök. Mint mondta, rögtön felajánlotta az általa alapított alapítvány támogatását, amely öt millió forintot tudott biztosítani a Zalai Szívgyógyászatért Alapítványon keresztül az új eszköz megvásárlásához. Boldog és büszke, hogy tudott segíteni. Csapatával azt vallja, kötelessége segíteni annak, aki megteheti.

A zalaegerszegi szívsebészeten évente 600 műtétet végeznek. Négy katéteres laborral és tíz város kardiológiai sürgősségi osztályával állnak kapcsolatban. Az év 365 napján, a nap 24 órájában bármikor küldhetnek hozzájuk beteget. A Zalai Szívgyógyászatért Alapítvány kéri, hogy az szja 1 százalékának felajánlásával segítsék a szívsebészet munkáját.

Zalai Szívgyógyászatért Alapítvány, 8900 Zalaegerszeg, Zrínyi M. u. 1.

Adószám: 18953769-1-20

Számlaszám: 11749008-20148137

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK